baba altatás

2. HÓNAP

Napirend – avagy a 2 hónapos baba

Most, hogy már kicsit összeszoktatok, jó lenne kicsit rendet tenni a káoszban, nem igaz? A babáknak és úgy általában a gyerekeknek nagyon fontos a napirend, mivel ezek adják számukra a biztonságos kereteket. Másodsorban szülőként is nagyon jó érzés tud lenni, ha valamilyen rendszer szerint élitek a mindennapjaitokat, és így már némi alvás is jut nektek. Fontos azonban néhány alapvető dolgot leszögezni: a kisbabáknál a napirend nem kimondottan azt jelenti, hogy óramű pontossággal kell elkezdenetek egy adott tevékenységet. Sokkal inkább a dolgok egymás utáni sorrendiségét jelenti, de ebből adódóan kialakulhat egy időbeli “ütemezés” is végső soron. Pl. evés után alvás, az után játék, vagy séta, majd ismét evés, fürdetés, stb. A másik fontos dolog, hogy a legjobb napirend ellenére is van, amikor másképpen alakulnak a dolgok, ezt el kell fogadni. Ne akarj mindenáron ragaszkodni a napirendetekhez! Folyamatosan figyeld a kisbabád jelzéseit, és ha kicsit hamarabb éhezik meg, vagy álmosodik el játék közben, alkalmazkodj hozzá, ez alapján alakítsd a napotokat!

Család

Család: Itt még javában kapkodjuk a fejünket, hogy hogyan lehetne a baba mellett családdá formálódni, mert hát nem úgy van ám csak az, hogy megszületik a gyerek, és már kialakul ez a tudat. A napirend fokozatos kialakulásával azonban letisztázódik a babával töltött közös programok és a nélküle töltött anyás-apás időszakok rendje.

Anyuci: Teljesen természetes és rendben van, ha ekkoriban a baba köti le gyakorlatilag minden idődet és figyelmedet az előző hónaphoz hasonlóan. A folyamatos éjszakázás még mindig kínzó lehet, de sokat segít, ha őszintén elfogadod, hogy ez most egy darabig ilyen lesz és nem hadakozol ellene. Ha tudsz, halkan nézz valami jó kis sorozatot szoptatás közben, vagy olvass egy Neked tetsző könyvet. Mikor már nagyobb lesz és elindul, úgysem lesz egy perc időd sem ilyesmire. 😉

Apuci: Az ennivaló (számomra) kardinális kérdés, mert egyrészt éhesen türelmetlen és ideges vagyok, másrészt a tejtermelés is veszélybe kerülhet. Ha akár a párod, akár a család többi tagja hoz, vagy készít egy tál ételt, az nagyon jól tud esni ebben az időszakban. Életmentő lehet a Polcz készétel is, ebből nagyjából bármennyit be lehet spájzolni vészhelyzet esetére. De az is kimondottan jó érzés, ha csak 1-2 órára is, de valaki vigyáz a picire, míg te kimozdulhatsz. Nekem ez a közeli bevásárlóközpontban babacuccok és otthoni mackóalsók vásárlását jelentette, de nagyon jó érzés volt, hogy végre volt okom normálisan felöltözni, akár sminkelni. (10 perc után persze máris hiányzott a baba, de szükségem volt egy kis kimozdulásra.)

Napirend

Mi változott az 1. hónaphoz képest

Elkezdtem megfigyelni, hogy a 2 hónapos baba mit és mikor csinálna szívesen. Ez alapján kezdtem el én is lekövetni a programokat. Fokozatosan tűnt fel pl., hogy délelőtt mintha hamar elpilledne a reggeli etetés után. Egyik napról a másikra egyre könnyebben ment már ez a folyamat, így kb. hó végére ez már egy fix alvós időpontunk lett, míg én a felszabadult kb. 2 órámban elfoglaltam magam valami hasznossal. A nap többi része még ekkor rugalmas volt, az esti fürdéseket is kb. intervallumban lőttük be, hogy valamikor 7 és 9 között, attól függően, mikor evett előtte. (Kb. 3 óránként evett még ekkor.)

A mi napirendjeinket ITT találod.

Mit játssz a babával

Így telik hasznosan és gyorsan egy nap

Ekkoriban még eléggé kezdetleges játékokat tudtunk játszani, ha lehet ezt a kifejezést használni arra, amit csináltunk. 🙂 Élénk színű anyagokkal, csörgős tárgyakkal próbáltuk felkelteni az érdeklődését, hogy forgassa a fejét mindkét irányba. Mikor sikerült, nagyon örültünk neki. Sok mesét is olvas(t)unk már a kezdetektől fogva. Ebbenaz időszakban még annyira nem izgatja őket, de a hangodtól jó eséllyel elpilled, és alszik egy jót. Alap tornagyakorlatokat már ekkor is lehet nézegetni, átmozgathatod a babád kicsit, a későbbi fejlődés és izommunka megalapozásának céljából, és hasaljatok sokat! Ha még nagyon sír eközben, ne egyszerre tedd sokáig hasra, hanem inkább többször kevesebb ideig. Ha ez a néhány perc is örökkévalóságnak tűnik, annyira ellenkezik a babád, érdemes legalább egy állapotfelmérés erejéig egy szakembert, gyógytornászt felkeresni. Az (fejbiccentő) izom feszessége nagyon gyakori. Korai segítséggel legtöbbször rendkívül gyorsan orvosolható. 

Mérföldkövek

Mozgásfejlődés

Mit?Hogyan?
Háton fekve mindkét irányba forgatja a fejétÉlénk színű, vagy csörgős tárgyakat mutass neki nem túl messze (kb. 30 cm-re) és mozgasd azt lassan. Figyelj rá, hogy megtalálja a fókuszt, az után fogja fordítani a fejét. Légy türelmes, ez még lassan tud menni!
Hason fekve, fejét kicsit megemelve mindkét irányba fordítjaEzt sok hasalással és szintén a fent említett tárgyak segítségével tudod ösztönözni.
Közeli – 25-30 cm-re lévő – arcra, játékra felfigyelSzintén élénk színű, csörgős tárgyakat mutass neki és figyeld, hogy a szemével fókuszál-e rá.
Beszédhangra akkor is felfigyel, ha a közelében lévő beszélő arcát nem látjaTávolodj el a kiságytól úgy, hogy ő már ne lásson, de te figyelni tudd a reakcióit, majd beszélj hozzá.
Ökölben lévő kezeit nyitogatja, azaz ujjait mindkét kezén egyformán nyújtogatjaFigyeld meg, hogy elkezd-e oldódni a kis görcsösség az ökölbe szorított kezeit illetően. Néhány egyszerű gyakorlattal, pl. a csuklója ujjak irányába történő finom simogatásával tudod ezt ösztönözni, vagy az ún. gereblyézés gyakorlattal. Ekkor az alkarodon hasal a baba, kezeddel tartod a fejét, a kezecskéit végig húzod a lepedőn.

Kognitív képességek

Mit?Hogyan?
Elkezd torokhangokat képezni, óóó ááá hangokkal gőgicsélniEzt magától csinálja 🙂 Beszélgess vele, válaszolj a gőgicsélésére!
Ha rámosolyogsz, visszamosolyogHát ez nagyon-nagyon aranyos, ha elkezdi csinálni, gyakoroljátok minél többször. Legboldogabb pillanataim azok, mikor rámmosolyog a gyermekem. 🙂
Háton fekve észreveszi a kezeitEz is egy nagyon cuki új szokás, amit nem túl sokáig csinálnak, úgyhogy érdemes figyelni közben. 🙂 Ekkortájt jön rá, hogy az a két valami az ő kis kezei. Ha nem jön rá, mutasd meg neki Te! Vidd az arca elé, ütögesd össze az öklöcskéket pl. a Töröm, töröm a mákot c. mondókára.  Később, mikor már tud fogni, a keze helyett a játékokat fogja vizsgálgatni. Ez fontos lépés a szem-kéz koordináció kialakulásában.
Amikor meglátja a melled, vagy a cumisüveget, jelét adja annak, hogy tudja, most evés következikNálunk jellegzetes, szaggatott sírás és kézzel történő nyugtalan pici kapálózás voltak a jelek, majd elmarta a tejforrást. 🙂

Vizsgálatok, szurik

Orvosa válogatja, hogy az általános vizsgálaton felül mit néz még ilyenkor, illetve hogyan alakul az oltások sora a kötelezően beadandók között. Mi a kötelező (diftéria/pertusszisz/tetanusz/poliomyelitis/H.influenza B/pneumococcus(konjugált)) mellett a rotavírus első felét és a rettegett agyhártyagyulladás (meningococcus B) első részét is ekkor adattuk be. 

Utóbbi kettő viszonylag költséges oltás, nyilván mindenki maga dönti el, hogy mit adat be, illetve mire van lehetősége, de az agyhártyagyulladással kapcsolatos ismereteink alapján mi úgy döntöttünk, hogy ezt mindenképpen megkapja.

Természetesen ebben a hónapban is lesz védőnői státuszvizsgálat.

Az oltásokról bővebben itt olvashatsz.

Mivel készülj a következő hónapra

A harmadik hónapban tovább tökéletesítitek majd a rutinotokat és elkezdtek majd még jobban egymásra hangolódni, tovább mélyíteni a kötődést. Érdemes utánanézni ölbeli játékoknak, mondókáknak, beszerezni pár szép meséskönyvet, mert egyre jobban fogja élvezni a dallamos beszédet. 

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu

baba altatás
3. HÓNAP – A hasalás
baba kötődés
4. HÓNAP – Baba öntudat