baba hasalás

3. hónap

Miért ilyen fontos a hasalás?

Az első két hónap akadályain túl vagytok, már megy a táplálkozás és nagyjából beállt a napirendetek is, végre kicsit rendszerezettebben alszik a babád. Így jöhet a következő lépcső, a mozgásfejlődés egyik nagyon fontos állomásának megugrása: a hasalás.

A baba eddig éber állapotában szinte csak a hátán feküdt, hason jó esetben felhúzott lábakkal (embrió pózban) aludni szokott. De már egyre ügyesebb és érdeklődőbb, így mikor megpróbálod letenni hasra, azt tapasztalhatod, hogy megpróbálja emelni az okos kis fejecskéjét.

Kinyílik számára a világ! Végre más szemszögből is láthat Titeket, csodás szülőket na és persze a játékait. A hasalás, mint mozgásfejlődési lépés nagyon fontos lesz a későbbi forgás, kúszás, mászás elsajátításában is, tulajdonképpen minden innen indul, ezért is ismétli az összes gyerekorvos folyton, hogy hasaltasd.

De gyakran azt tapasztaljuk, hogy a babánk nem szeret hason lenni, amelynek a következő okai lehetnek, a teljesség igénye nélkül:

Ha ezek közül egy sem igaz a babádra, valószínűleg csak egy kis játékos motivációra van szüksége. Biztasd és énekelj neki vagy Te is hasalj le hozzá és bábozz neki szemmagasságban. Mutasd meg neki a kedvenc nyunyókáját, vagy egy izgalmas keljfel Jancsit.

TIPP
Mivel a hasalás közben a kar, nyak és háti izmai is erősödnek, így azt is megpróbálhatod már vele, hogy a kezénél fogva ülő helyzetbe húzod, tartja-e a fejecskéjét. (Megsúgom, sikerélményetek lesz, mert már gyönyörűen tartani fogja a fejét. :))

Továbbá az is újdonság, hogy babrálgat a kezével, nézegeti és egyre ügyesebben fogja meg vele a csörgőit, játékait.

A mi 10 kedvenc játékunkról szóló cikket ITT olvashatod el, ez segíthet, hogy milyen gyerekjátékokat szerezz be.

A harmadik hónap végére pedig, ha elég időt szánsz a hasalás misztériumának megfejtéséhez, megtörténhet az első átfordulás is, általában hasról hátra (a fejnehéz lévén a fejük elbillentésével kezdik meg a mozdulatot.) Ügyesebbek pedig a hónap végére a hátról-hasra forgást is bemutathatják a család, azaz a nagy közönség legnagyobb örömére. Akkor se keseredj el, ha még nem fordult át egyik irányba sem, hiszen nem lehet elégszer elmondani, hogy minden baba más ütemben fejlődik, erre a 6. hónapig bőven van ideje. Ha ezt követően sem forog, akkor érdemes jelezni a gyermekorvosodnak/védőnődnek.

Látványos értelmi fejlődés

A harmadik hónap azért is volt emlékezetes számomra, mert ha lehet ilyet mondani, még szerelmesebb lettem a gyermekembe. Cukiskodni kezdett, a szó legaranyosabb és legszívmelengetőbb értelmében. Ekkor már a babád képes tudatosan rád mosolyogni, nagyokat kacagni vagy épp lebiggyeszteni a kis száját, ha valami nem tetszik neki.

Tehát önmagában már az is hízelgő ebben a hónapban, hogy túléltétek a gyermekágyi időszakot, újra egymásra találhattatok a férjeddel, a babátokat egyre könnyebb már tartani és megérteni, lassan kiszámítható mikor éhes és álmos és még vicceskedni is próbál majd Veletek. Huncut mosollyal az arcán, pelenkázás közben, mikor Ti épp olvadoztok a gyönyörűségtől, ő az arcotokba pisil majd egy jót derül ezen. Hát nem imádnivaló?! 🙂

A gagyogás első csírái is megjelennek ilyenkorban. Hallhatod az első o, a, e hangokat a szájából, sőt, a lányok örömükben már a sikítozást is megkezdik.

A védőnői kérdőíven megtalálod, hogy melyek azok a mérföldkövek, amelyeket egy három hónaposnak már tudnia kell(ene).

Hasalás és pelenkázás? Az első kihívások

Az első forgolódás megjelenésével értelemszerűen megkezdődik a pelenkázás problémássá válása. Ha eddig sem szeretett öltözködni a babád, most gyakran sírásban törhet ki egy pelenkacsere és/vagy öltöztetés alkalmával. Ezen, a tevékenységeknek megfelelő mondókákkal segíthetsz, amelyek lekötik a figyelmét és azonnal mosolyra fakasztják őket. 🙂

Az Ittegybaba! csapat nagy kedvence lett az Árkot ugrott a szúnyog mondóka, amelyet minden pelenkázás alkalmával elszavalunk.

Érdekességek a 3. hónapban

  • Mindennapos feladattá válik a fülzsír takarítás, ehhez vagy a popsitörlőt használd vagy vegyél speciálisan babáknak kifejlesztett fültisztítót egy szupermarketben. Utóbbival még véletlenül sem tudsz túl mélyre nyúlni a hallójáratában, megsértve azt.
  • A napirend gyönyörűen rögzült, van eleje és vége a napotoknak, most már csak a köztes időszakot kell megoldani, minél több tornával és fejlesztő játékkal.

TIPP: A mi babáink harmadik hónapos napirendjeit csokorba szedtük, hogy tudj mihez viszonyítani.

  • Maximum 2 órát legyen hordozóban magadon, míg egy picit összekapod a lakást vagy ebédet csinálsz, mert most már szüksége van az aktív és önállóbb időtöltésre.
  • Ha a fejét már sikeresen megtartja, megpróbálhatod a karodban ültetve fogni vagy ölbe venni, hogy így is megfigyelhesse a körülötte lévő tárgyakat.
  • Védőoltások közül ilyenkorra már megkaphatja az első Bexsero szuriját, amitől előfordulhat, hogy belázasodik, így átélitek életetek első lázcsillapítását is. A további teendőkről ITT olvashatsz.

Mivel készülj a következő hónapra

Élvezd ki ezt a hónapot, mert talán ez a legnyugodtabb, így az első évben. Jó érzés látni, ahogy a babád egyre ügyesebb és kíváncsibb, beállt a napirendetek és elmúlt a hasfájás, ugyanakkor még nem indult el a fogzás. Az egyéb kellemetlenségek, mint például, hogy pelenkázáskor 8 lábú polipot játszik, vagy helyzetet változtat tényleg egy szempillantás alatt… csak a következő hónapokban jön.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu

baba kötődés
4. HÓNAP – A baba öntudat
baba fogzás
5. HÓNAP – A fogzás