anyatejadás
Anya,  Szoptatás, etetés

Anyatejadás

A kezdeti megpróbáltatások dacára annyira beindult nálunk a szoptatás, hogy egy ponton már túl sok anyatej is termelődött. Miután a fagyasztó már megtelt, a többit semmi esetre se szerettem volna a lefolyóba önteni, ezért utánajártam, mit lehet kezdeni a maradék anyatejjel. Kiderült, hogy ha sok anyatej termelődik, akkor a számodra felesleges mennyiséggel több úton is segíthetsz egy másik kisbabának. 

Anyatejgyűjtő állomások 

Amennyiben van a közeletekben anyatejgyűjtő állomás, úgy könnyebb helyzetben vagy, mert ezek az egészségügyi intézmények direkt az anyatejadás megkönnyítésének érdekében lettek létrehozva. Naprakész információkkal tudnak segíteni, elvégzik a szükséges vizsgálatokat, és le is adhatod az összegyűjtött anyatejet, néhány városban  akár el is mennek hozzád az anyatejért. Sokan nem tudják azonban, hogy létezik az ún. háztól házig anyatej rendszere is. Ebben a bejegyzésben erről olvashattok bővebben.

Találd meg, akit keresel!

Banális dolognak tűnhet, de sokszor már itt elakad a dolog: egymásra kell találnia a tejet adó és a tejet fogadó családnak. Én a szülésfelkészítőn barátkoztam össze egy családdal, akikkel később is tartottuk a kapcsolatot. Így tudtam meg, hogy az anyuka teje (minden próbálkozás ellenére) hamar elapadt, és ekkor gondoltuk úgy, hogy mi lehetnénk egymás partnerei ebben. Legkönnyebben egyébként a védőnő tud segíteni. Akár Nektek van szükségetek anyatejre, akár Neked van több, fordulj hozzá bizalommal! Ha nem tud segíteni, érdemes lehet az erre kialakított Facebook csoportban is próbálkozni. 

Az anyatejadás tudnivalói anyatejadóknak

Anyatejet csak az adhat, aki nem szed olyan gyógyszert, ami átkerül az anyatejbe, és káros szenvedélyektől mentes (de a saját kisbabája miatt ez úgyis egyértelmű 😊)!

Anyatejadáshoz szükséges vizsgálatok

Ahhoz, hogy valaki anyatejet adhasson, néhány vizsgálaton át kell esnie. Ezek nem fájdalmasak, maximum a vérvétel, de szülés után ez kb. szúnyogcsípés. Jó hír, hogy ezek közül van, amelyiket a várandósság alatt elvégezték. Általában egy évnél nem régebbi eredményeket fogadnak el, így ha nem sokkal szülés után vagy, és adnál donor tejet, akkor némelyik még jó lesz. 

A többi vizsgálatra kérj beutalót a háziorvosodtól! Ezek a vizsgálatok egyébként elég költségesek, ezért előfordulhat, hogy a háziorvosod nem akarja majd felírni, vagy magán laborba akar küldeni. Ugyanis ha diagnosztikai céllal küld el 1-1 ilyen vizsgálatra, akkor annak költségét a praxisra terhelheti az OEP. (OEP=Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály) Azért, hogy ezt elkerüljétek, a beutalókra ezt kell írnia a háziorvosodnak:

Donor anya vizsgálata járványügyi céllal. 

Ebben az esetben a vizsgálatot a területileg illetékes Kormányhivatal Járványügyi Főosztálya finanszírozza, vagyis sem Neked, sem a háziorvosodnak nem lesz ezzel költsége. Ha nem hisznek Neked, akkor telefonáljanak! Kösd az ebet a karóhoz, mert különben több tízezer forintos költséggel indítasz. 

A beutalón szerepelnie kell a beküldő kódnak, orvosi pecsétszámnak és naplószámnak.

Minden anyatejadáshoz szükséges vizsgálat térítésmentes, azaz ingyenes!

A szükséges vizsgálatok:

 1. Wassermann vizsgálat

Ezt a tesztet elvégezték a terhesség idején. Egy évnél nem régebbi negatív eredményt fogadnak el. Többféleképp jelölik. Így találhatod meg a vizsgálatok között: 

Szifilisz vizsgálat, WA vagy VDRL vagy RPR vagy TPHA.

Ha nincs meg, kérd a védőnő segítségét! 

 1. HIV ellenanyag vizsgálat

Ehhez vérvétel szükséges, melyre beutalót a háziorvosodtól kérhetsz a fent leírtaknak megfelelően. Kérd meg a háziorvosod, hogy tájékoztasson, hol végzik a laborvizsgálatot, és hogy hogyan jut el oda a kémcső. Ott, ahol leveszik a vért, mindenképp jelezd, hogy anyatejadás miatt veszik a vért, és hogy emiatt ingyenes lesz. Nehogy valamelyik magán laborba küldjék a kémcsöveket. 

Nálunk a háziorvos adta a beutalót, a kórházban a laborban levették a vért, majd a kémcsöveket először a fizetős Synlabhoz küldték, hiába szóltam, hogy ingyenes lesz. Egy hét múlva újra le kellett venni a vért, mert elkeveredett a kémcső. (Fogalmam sincs, hogy mi lett a véremmel.) 

 1. Tüdőszűrés

A beutalóra kerüljön rá a fenti mondat, hogy ingyenes legyen. Egy mellkas röntgent készítenek. Mindenhol azt mondták, hogy ettől függetlenül szoptathatok közvetlenül utána, és semmi baja annak a tejnek. Én mindenesetre előre tettem félre egy kicsit, és csak este engedtem szopizni Pankát. A többit aznap kiöntöttük. 

 1. Székletvizsgálat

A beutalón kívül a tartályt is a háziorvostól kell kérni. A tartály olyan, mint a matrjoska baba. Hármat teszel egymásba, majd azt egy dobozba. Adnak hozzá spatulát is, és egy leírást, hogy hogyan is kell ezt csinálni. 

 1. Bőrgyógyászat

A vizsgálat során átnézik a tested, hogy van-e bármilyen fertőző, akár gombás vagy ekcémás elváltozás rajta. 

Néhány tapasztalati jótanács a vizsgálatokkal kapcsolatban:

A széklettenyésztést és a HIV vizsgálatot a legközelebbi járványügyi mikrobiológiai laboratóriumban végzik, ezért előfordulhat, hogy a székletmintát és a HIV vizsgálathoz szükséges vért Neked kell postáznod. Ezt csomagként tudod majd feladni, érdemes elsőbbségivel (buborékos borítékban nem esik baja a mintának). Ezek a laborok a kormányhivatalhoz tartoznak, melyeknek van postafiókja is. Véletlenül se oda küldd, és ne postán maradó csomagként! Ezt nyomatékosítsd a postán! 

Bárhova is kéred az időpontot, mindenhol szólj előre, hogy leendő donor anyaként, anyatejadás miatt lesz a vizsgálat. Így nem kell hónapokat várni az időpontra, hanem 1-2 napon belül fogadnak. 

Az eredményeket a háziorvos kapja, de ha van ügyfélkapud, akkor az e-betegben is megtalálod majd. Ezeket az anyatejet fogadó család védőnőjének kell elküldened. 

Ha minden vizsgálat szerint egészséges a tejet adó anya, akkor tulajdonképp már aznap hivatalosan is adhat anyatejet, indulhat az anyatejadás.

Anyatej fogadóknak

Amit az anyatejet fogadó családnak kell intézni

Minden szükséges nyomtatványt a fogadó család védőnője biztosít, de itt is megtaláljátok azokat, amelyek az anyatejadás elszámolásához szükségesek. 

Az anyatejadás másik fontos dokumentuma a recept, ami minden hónapban kelleni fog, azaz a gyermekorvosnak minden hónapban fel kell írnia receptre az anyatejet. 

A recepthez fontos tudnivalók:

 • A fogadó baba nevére szóljon a recept
 • legyen bejelölve, az “EÜ kiemelt“ rubrika
 • BNO kód: E6390 (ez csak példa!)
 • Kiállítás dátuma a hónap első napja
 • A szöveges részbe kerüljön bele a teljes hónap, (pl. 2020.01.01-2020.01.30.), napi 800 ml, és a Dg: anyatej hiánya (ha a fenti példánál maradunk)
 • A receptet ne felejtse el aláírni a betegnél anya vagy apa. 
 • A baba 8 hónapos koráig fizetik az anyatejet. Tehát az utolsó recepten az időszak a hónap első napjától kezdődik és a baba 8 hónapos koráig tart. 

A háztól házig anyatejadás menete

A donor anya szorgalmasan nyüstöli a mellszívót, majd a produktumért minden nap jelentkeznek a fogadó baba szülei. Ez csak friss tej lehet, maximum napi 800 ml (de persze ha több van, azt is oda lehet adni, csak azt nem fizeti az OEP).

A kapott mennyiséget beírják egy táblázatba, amit a védőnőtől kaptak. 

Hó végén ezt összesítik, és mindenki aláírja: a donor anya, a fogadó oldalról az egyik szülő, a gyermekorvos és esetleg a védőnő.

Ezt a nyomtatványt és a receptet kell eljuttatni az illetékes területi OEP-hez. Ezt már a donor anya intézi. 

Az Anyatejadás felelőse általában mindig ugyanaz az ember, így érdemes kinyomozni, hogy személy szerint ki az. Ha beadtad a papírt, néhány nap múlva kérdezz rá telefonon, hogy minden rendben volt-e vele. Néha nem stimmel egy dátum, hiányzik egy aláírás, vagy csak új ember van a postázóban, és rossz helyre tette a papírod, amit aztán napokig keresnek az egész főosztályon. (Igaz történet alapján…)

A papírokat érdemes minden hónap elején eljuttatni ide, mert központilag utal az Államkincstár.

Amit biztosan szeretnél megkérdezni az anyatejadásról: 

Mennyit fizetnek az anyatejért?

Az anyatej ára 2020-ban 2700 forint literenként, adómentesen. Egy nap 800 ml-t fizetnek maximum, azaz 2160 Ft-ot kereshetsz egy nap. 31 napos hónapban összesen 66.960 Ft-ot. Ez elég jó kiegészítés a kismami juttatásokhoz. 

Milyen hátrányai vannak az anyatejadásnak?

Az anyatejet adó oldaláról:

Szép dolog anyatejet adni, azonban van hátulütője is, amivel jobb, ha tisztában vagy: 

 • a túltermelődés miatt fokozottan kell ügyelni a mellgyulladásra. 
 • A babádnak meg kell küzdenie az erős tejleadó reflex-szel, ami nagy valószínűség szerint nálad is ki fog alakulni a fejés miatt.
 • Minden szoptatás egy tortúra, mert vagy előtte, vagy utána fejned kell. Vagy előtte és utána. Ez azért szükséges, mert az előtej és a zsírosabb hátsó tej különbözik. Erről a szoptatásról szóló cikkünkben olvashatsz bővebben. 
 • Nincsenek pihenőnapok. Bár a mell gyorsan reagál a változásokra, néhány nap mindenképp szükséges hozzá. Így gondolnod kell arra az esetre is, ha esetleg elutaznátok. 
 • A saját babádat táplálni is elég nagy felelősség. Egy tejtesó rátesz erre 1-2 cumisüveggel. 

Miben lehet tárolni az anyatejet?

Tulajdonképp bármilyen sterilizálható és zárható edény jó erre a célra. Műanyagnál figyelj arra, hogy nehogy tartalmazzon káros anyagot, mert azt a sterilizálás kihozza. Nálunk a befőttes üvegek jöttek be, amikre rendszeresen új kupakokat vettünk, mert azok hamar feladták a küzdelmet a sterilizálóval szemben. 

Természetesen a mellszívót is sterilizálni kell minden használat előtt. Lehet kézzel is fejni, de az sokkal tovább tart, és megfájdul a kezed is tőle. (Mielőtt nekilátsz, a mellet is le kell mosni.) 

A még test meleg anyatejet tilos összeönteni a hűtőben lévő hideg tejjel. 

Nálunk a fogadó család pasztörizálta a tejet. Így napokig eltartható hűtőben. A pasztörizáláshoz egy nagy lábasba vizet engedtek, beleállították az anyatejjel teli befőttes üveget. (A víz szintje magasabban legyen, mint a tej.) Ezután gyöngyöző, kb. 60 fokos vízben tartották 30 percig. 

Meddig lehet anyatejet adni?

Bár a legjobb az, ha a donor és a fogadó család kisbabája hasonló korú, erre vonatkozólag nincs kikötés. A fogadó baba 8 hónapos koráig kaphatja receptre az anyatejet. Tehát azon a napon, amikor a baba már 8 hónapos, már nem jár neki támogatás a donor anyatejre. 

További hasznos infókat találsz a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomásának oldalán, ide kattintva.

Az anyatej a csecsemő tökéletes tápláléka. Ha valaki nem tudja saját kisbabáját szoptatni, anyatejjel táplálni, a következő legjobb megoldás a donor anyatej, és csak ezt követően a tápszer. Nyilvánvaló, hogy komoly bizalom kell a fogadó család részéről, hiszen a dohányzás és alkoholmentes életmódon túl a donor anyának a táplálkozásra is figyelnie kell, bár erre a saját babája miatt egyébként is ügyelnie kell. A háztól házig anyatej rendszerében a mindennapos találkozások ebben segítenek. Az, hogy tudtam, személy szerint melyik kisfiút táplálom a saját gyermekemen kívül, sok erőt adott, és nem egy hajnalban ez a felelősség vitt le a konyhába a mellszívó és a sterilizáló mellé. A tejtesóékkal egyébként azóta is ápoljuk a kapcsolatot. 

Ahogy mi is megtaláltuk egymást, úgy mindenkinek van erre esélye, tehát ha valamilyen oknál fogva nem megy a szoptatás, legalább az elején érdemes lehet donor anyatejet adni a kisbabának.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu