baba kúszik

7. Hónap

Mozgásfejlődés – avagy a baba kúszás

Ebben a hónapban indul be úgy igazán a mozgásfejlődés. A babád képes önállóan helyet változtatni, már nem csak jobbra – balra forog, hanem beindul a baba kúszás is. Sőt, valami ülőpózra emlékeztetőt is elkezd gyakorolni, négykézláb helyzetből. Hintázó mozdulatokat is tesz már, amivel a mászásra készül.

A baba kúszást segíteni egyébként úgy tudod, ha valami szuper érdekes, általában mozgó dolgot tartasz elé, amihez mindenképpen oda akar menni. Nálunk ez apa volt, amint szerelte a kiságyat, mivel eggyel lentebb kell kerüljön már a matrac. Hogyha esetleg úgy érzed, hogy valami nem az igazi, keress fel egy konduktort, aki segít a szükséges tornában, vagy csak megnyugtatni, hogy minden oké-e. Az ülés amúgy már egy szuper következő szint, hiszen az etetés is könnyebb lesz és egy egészen új perspektíva, amivel egy új világ nyílik ki a babáknak és anyáéknak is. 

Érdekességek

  • A hurcis anyukáknak ideje lesz ismét hordozót váltani – immáron félcsatos hordozóra. A jó hír, hogy ezek klasszisokkal egyszerűbben felvehetők és kényelmesebbek, mint bármelyik korábbi. Nekünk Maraya hordozónk volt az ülni tudó gyerekkel.
  • Illetve még egy jó hír a 7. hónapra, hogy a hozzátáplálással elkezd a baba kaka masszívabb lenni, viszonylag egyben maradó anyag jön ki a gyerekből. Hogyha szeretnétek tenni a környezetért, váltsatok mosipelusra, itt már tényleg nem olyan nehéz, de ha mégis maradtok a megszokottnál, akkor ne felejtsétek, hogy az eldobható pelusból a wc-be dobjátok a kakit! – egyébként ez a hivatalos mód is.

Család

Anyuci: a mi babáink 7 hónaposan már ütötték a 9 kilót, ami az egész napos emelgetés és hordozás miatt akár ínhüvely gyulladást is okozhat. Minden esetre a hát újra elkezd fájni, ahogy az első időkben, hiszen szokatlan ez a nagy terhelés.

Apuci: ami szuper lenne, ha apa 1-1 babás témát feldolgozna önállóan, pl. hogy milyen gyerekülést vegyünk a kocsiba, ugyanis a babahordozót kinövik a babák. 

A gyerekülésekről bővebben ITT olvashatsz. 

Anya szívesen olvasna más témában is, nem csak a babaoldalakat böngészné minden szabad percében.

Napirend

Az alvások száma csökkenhet, 3-ról 2-re. Ez nap szervezés szempontjából hasznos, hiszen nem 3 alváshoz kell igazodni, többet bír egyszerre fent lenni a baba, akár 3 órát is, ami alatt azért el lehet menni valahova, ott lehet lenni, és még haza is lehet érni :). Plusz, aki nem szeret altatni (- ki szeret? 🙂 annak jó hír, hogy eggyel kevesebbet kell.

A mi 7 hónapos napirendjeinket ITT olvashatjátok el.

Mit játssz a babával 

A klasszikus játékokon kívül egyre jobban érdekli a felnőttek világa, a háztartási eszközök, és amit anya tesz-vesz egész nap. Be lehet vonni a mosásba, ruhákat pakolni, ilyesmik. Picit lassul a házimunka tempója, de ők nagyon élvezik és igazából tök jó programok. Emellett a baba társaságot is végre értékelik. Van olyan baba, aki inkább a nagyobb gyerekekekkel szeret játszani, nézni őket és van, aki a kisebbeket istápolgatja. De az is lehet, hogy még csak mi, anyák vágytunk nagyon társaságba, minden esetre így két legyet lehet ütni egy csapásra. Nálunk az alábbi programok voltak elérhetőek:

  • Kerekítő (mondókázás)
  • Cini muzsika (éneklés, mondókázás)
  • Babaúszás (nyáron kiváló, de télen is jó. Van pl.. szauna (létezik baba szauna is, de azt nem próbáltuk))
  • Babás jóga (a babák a jógázó mamik körül játszanak)
  • Ringató
  • Babajelbeszéd

Vizsgálatok, szurik

Nincs védőnői státusz, legközelebb 9 hónaposan lesz.

Nincs oltás, picit fel lehet lélegezni.

Mivel készülj a következő hónapra

Most már végképp itt az ideje biztonságossá tenni a kérót, hiszen a mászás, állás, járás, szaladás itt van már a sarkon. Első sorban a konnektorokba tegyetek dugaszt, de az éles sarkakra is illik valami védőt tenni, plusz lehet a szekrényeket rögzíteni a falhoz, a fiókokra nyitás gátlót tenni és az ajtókat is érdemes kitámasztani.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu