baba szoptatás

1. HÓNAP

Megszületett a kisbaba,
kezdődhet a szoptatás

Jó eséllyel átrendeztétek már a lakást a kis jövevény érkezésére, de ha esetleg babonából a kiságy még nincs összeszerelve, apa első dolga legyen, mikor hazaér a kórházból, hogy befejezi a gyerekszobát (a lényeg, hogy legyen valami, amire lefektethetitek, hiszen az első időszakban átlag napi 17-18 órákat alszik majd a babátok), illetve kialakítson anyának egy dedikált helyet, ahol szoptathat, mivel a többi időben a szoptatás és a fejés fog főszerepet kapni. Egy idő után persze bárhol menni fog a szoptatás, ahogy a pelenkázást is a lakás/ház összes pontján el tudjátok majd végezni, de eleinte a hivatalos pelenkázón fogjátok csinálni. Ezeknek az az oka, hogy a pici és törékeny kis lényre így tudtok a legjobban vigyázni és Nektek is át kell állni egy új minőségben való működésre, amiben segítséget nyújtanak majd számotokra a külön ezekre a tevékenységekre kitalált eszközök.

Higgyetek magatokban, meg tudjátok oldani az összes idegen élethelyzetet és kérlek, merjetek elmenni aludni és pihenni, ne őrizzétek éjt nappallá téve a gyermeketeket, még akkor sem, ha hozzá fogható gyönyörűséget még sosem láttatok. Miután megszületett a kisbaba, mi, a férjemmel, egy hétig jóformán semmit sem aludtunk emiatt és mert ötletünk sem volt arról, hogy fogjuk életben tartani (pedig jártunk felkészítőre, csak mintha kitörölték volna) ezt a kis csodát. Majd rájöttünk, hogy ahhoz, hogy ő túlélje az első hónapot, szüksége lesz javarészt megkímélt és kipihent anyára, aki biztosítja számára a megfelelő mennyiségű tejet. Anyának meg apára van szüksége, aki elmegy helyette a boltba, gyógyszertárba, ügyintéz és persze vezeti a háztartást- jah és tápláló, egészséges ételeket is főz. (Az is jó, ha rendel.:)

Na ugye, ez nem megy alvás nélkül, ezért kövessétek az első hónap aranyszabályát…amikor csak tehetitek, azaz amikor a babátok is alszik, pihenjetek Ti is!

Anyának nem csak lelkileg, de fizikailag is megterhelő az első hónap, amely valljuk be, a túlélésről szól:  az alváshiány, a szoptatás nehézségei és a gyógyuló hegek miatt (gátseb vagy császármetszés hegei miatt). Ezért segítségre lesz szükség a baba ellátásához, amit a védőnőtől és a gyermekorvostól kapott tanácsok egy része jelent, valamint az apa, család és barátok támogatása. Minden segítséget el kell fogadni, gondolkozás nélkül, félretéve az elveket és hogy mit gondoltunk a szülés előtt…nem véletlenül neveltek régen asszonyKÖZÖSSÉGek, teljes falvak gyereket. Ez a munka, életed legfontosabb hivatása, olyan természetű, amelyet egyedül szinte lehetetlenség megoldani.

Az Anyatest erejéről ITT tudsz olvasni, ez picit felkészít, mi vár még rád, de erőt is ad.

Hogy Ittegybaba! Ági megfogalmazásával éljek, sok apukának a kiságy szerelés és a felesége félreérthetetlen pocakja ellenére csak a szülés után esik le a tantusz. Ekkor bizony mérlegre kerül a kapcsolat és sajnos vannak, akik ilyenkor elmenekülnek a felelősség elől, akik pedig mellettünk maradnak, megérdemelnek egy kis időt, hogy feldolgozzák az új szerepeket. Akármennyire nehéz is ezt elfogadnunk és megadnunk. Apának is új ez az egész, hiányzik neki az érintés, az esti bújás, a közös programok vagy csak egy általad főzött vacsi, borral. Minden időd, energiád, figyelmed és szereteted most a babádé, de ahhoz, hogy ez működni tudjon, mint egy család, próbálj meg tudatosan törődni és beszélgetni a férjeddel, akár más témákról is, mint a kakis pelusok.

Az első látogató

A gyermekorvos el fog látogatni hozzátok (általában azon a napon), amikor hazaérkeztek a kórházból és fel fogja írni a K-és D-vitamint, valamint a fürdetőkrémet és a popsiápoló krémet, valamint egy lázcsillapító kúpot, ami vészhelyzet esetére legyen otthon. Ezenkívül ellenőrzi a köldökcsonk állapotát, majd átadja a beutalókat koponya, csípő és ortopédiai szűrésre. Ezeket OEP és magán alapon is igénybe vehetitek. Érdekessége ezen vizsgálatoknak, hogy mi jelenleg 30-as éveink elején lévő anyák sem estünk át ezeken a vizsgálatokon és számtalan vidéki településen, mind a mai napig nem ellenőrzik a babákat. Ha nem küldtek el Benneteket és aggódsz, mert valami gyanúsat vettél észre, akkor magán alapon is igénybe tudod venni ezeket a szűrővizsgálatokat (ha sürget az idő), de tudd, hogy ezek járnak Nektek, ezért bátran jelezd igényed a gyermekorvosnak. Ugyanakkor ezen szűrővizsgálatok eredményeit, ha esetleg eltérést tapasztalnak, kezeljétek fenntartással…még rengeteg változáson megy át az a kis szervezet, érdemes az eltéréseket figyelni és korrigálni, de nagy valószínűséggel maguktól is megoldódnak.

Az első és legfontosabb teendő: a szoptatás

A babád táplálása a legeslegfontosabb feladatod az első hónapban. Ugyanis a születési súlyát az első két hétben „vissza kell szereznie”, ezt a védőnőd és a gyermekorvosod is gondosan követni fogja majd. Habár a szoptatás a táplálás legkézenfekvőbb és legtermészetesebb formája, sajnos a kezdetekben elég sok nehézséggel és fájdalommal járhat. Nálunk az első egy hónap csak az igény szerinti szoptatásról szól, az egész egy egybefüggő szoptatásnak tűnt, szinte egész nap a kanapén ültem, az ölemben a kisbabával, aki szopizott, majd cicivel a szájában alukált, én pedig éheztem szomjaztam. Amikor sikerült letennem az ölemből, akkor pedig vagy fejtem (szaporítanom kellett a tejem) vagy aludtam én is. Akkor nagyon fárasztó volt, viszont így visszagondolva ez tűnik normális dinamikának, hiszen 9 hónapig voltunk egy test, a születés után pedig a cici lett az új köldökzsinór, amin keresztül kapcsolódni tudtunk. Később pedig, amikor már a fekve szoptatás is ment, sokkal pihentetőbb volt az egész. Tehát nálunk ez vált be, a folyamatos szoptatás és cicire rakása a kisbabának, nem igazodtunk órához, hanem a kisbaba igényeit követtük és úgy gondolom, hogy ennek köszönhető, hogy évekig ment a szoptatás.

Bővebben a szoptatásról, igény szerinti szoptatásról, tej szaporításról, szoptatási pozíciókról ebben a cikkünkben olvashatsz.

A tápszerrel történő táplálás történhet önmagában és lehet szoptatás kiegészítője is a megfelelő súlygyarapodás érdekében. Mivel az anyatej a legegészségesebb táplálék a kisbabádnak, ezért ne add fel, és tegyél meg mindent azért, hogy 100%-ban anyatejes baba lehessen.

Szoptatás esetén elengedhetetlenül szükséged lesz kézi-gépi mellszívóra.(Nekünk kéziből Avent és MAM, gépiből pedig a Medela vált be.)

Továbbá jó, ha van:

 • tejgyűjtő kagylód (Ha megsérült a mellbimbód és szellőzésre van szüksége, esetleg bekrémezted, de pucérkodás helyett szeretnél felvenni egy pólót, amikor a futárt fogadod. 🙂)
 • Lansinoh anyatejgyűjtő (Vákumos, ne lepődj meg, elég kellemetlen érzés ahogy húzza a vákuum a melled, látványra is elég bizarr, de hasznos…ha az anyatejgyűjtés azon időszakában vagy, amikor minden csepp számít.)
 • melltartó betéted.

Tápszerezés esetén nyilvánvalóan tápszerre, cumisüvegre és sterilizátorra van mindenképpen szükséged. (Ha speciális tápszert igényel a babád, például tejfehérje mentest, akkor azt vényre tudod kiváltani a gyógyszertárban.) Ezenkívül jó, ha van cumisüveg csepegtetőd és tárolód, hogy elkerüld a kupit a konyhában, valamint cumisüveg melegítőd, ha több, mint két órára kimozdulnátok. Szerencsés belőle szivargyújtós verziót venni.

Szóval mindamellett, hogy a tápszerezéssel kontrolláltabban tudod táplálni a babádat és első látásra az egyszerűbb megoldásnak tűnik, fel kell készülni rá, hogy rengeteg odafigyelést és energiát igényel. Figyelni kell, hogy a tápszer meg ne buggyanjon és ha speciálisra van belőle szükség, anyagilag is megterhelőbb, mint minőségi ételeket enni és szoptatni.

Hogyha nem szeretnél tápszerezni, ám nem tudsz szoptatni, alternatíva lehet a donor anyatej igénybevétele, amiről ITT olvashatsz.

Az első időszak alvási anomáliái

A babád ebben az időszakban szinte csak eszik és alszik. Arra viszont figyelj oda, hogy megfelelően öltöztesd alváshoz, legyen rajta olyan rugdalózó vagy pizsama, amelyet könnyen le és fel tudsz rá adni (lehetőség szerint mindkét irányban működjön rajta a cipzár vagy legyen patentos az alján).

Az alvásról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz, érdemes.

Praktikus, ha a hálózsákba alulról bele lehet nyúlni, hogy ellenőrizhessük a pelus telítettségét anélkül, hogy a babánkat felébresztenénk.

A baba alvásának minősége nagyban hozzájárul az első időszak szülők általi értékeléséhez és a testvér kérdés eldöntéséhez. Ezért ez különösen fontos kérdés. A fehér zaj (akár a nem túl hangos porszívó hangja is megteszi), a megfelelő éjszakai világítás, a levegő minősége (esetleg citromos és/vagy levendulás illóolaj párologtatás) és a babánk megfigyelése tud ebben segíteni. Továbbá fontos a helyes ringatási technika is. Akármilyen fáradt, elgyötört és ideges vagy, még véletlenül se rázd meg a babádat (még nem tudja tartani a fejét és maradandó károkat okozhat). Másnak se engedd „erőből” ringatni, még a sokat látott rokonoknak sem. Őt Te ismered a legjobban és Te tudod, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben ellazuljon és egy jót aludjon. Illetve fontosnak tartom megjegyezni, hogy minden, ami számunkra észrevétlen már (fények, színek, szagok, hangok) számára ezernyi új inger, ami nagyon fárasztó, így nem szabad csodálkozni azon, ha éjjel min. 12 órát valamint 2×1 et délelőtt és 2x1et délután is alszik.

Bővebben az alvásról ebben a cikkünkben olvashatsz.

De figyelj oda, hogy ha a babád túl aluszékony, alig van éber órája (vedd figyelembe a fentebb említett átlagot), akkor jelezd a védőnődnek és orvosodnak. Valószínű, hogy a sárgaság okozhatja.

Mi a sárgaság? Itt olvashatsz róla bővebben, de ha a babádat a kórházban a vérvizsgálat alapján sárgának találják, nem fognak Benneteket hazaengedni, hanem 1-2 napig még kék fénnyel kezelik. Amennyiben csak kis mértékben sárga, de mondjuk Te a fényképeken, vagy más, hófehér babákkal összehasonlítva így találod, nincs más dolgod, mint várakozni, míg kiürül a szervezetéből. Az anyatejes babáknál ez jellemzően lassabb folyamat, mint a tápszerrel etetett babáknál.

Gilbert-kór: ha hosszú ideig nem múlik, mondjuk 3-4 hónapos koráig nem múlik a sárgasága a babádnak, felmerülhet a Gilbert-kór gyanúja, amely örökölhető, de nem gyógyítható kór.

Hogyan kezeljük a nehézségeket?

Fontos, hogy tudd, az éjszaka ezentúl nem úgy fog telni, mint eddig. Éberen fogsz aludni, hogy minden kis neszt meghallj. A babák általában mélyebben tudnak aludni a saját szobájukban, hiszen kevesebb inger éri őket (fény, mocorgás, szuszogás vagy esetleg horkolás), ugyanakkor nagyon kényelmetlen tud lenni, ha óránként fel kell hozzá kelned a saját ágyadból. Ezért én azt javaslom, hogy legalább az első hónapban, míg nagyon kicsi és ő is rettentően igényli a közelséged, hiszen ez adja neki a biztonságérzetet, és még Neked is olyan, mintha a negyedik trimeszterben lennétek, használj babaöblöt és babafészket a saját hálószobátokban. Ezzel nem rontod el a babád, később is bőven lesz lehetőséged átszoktatni a saját szobájába, ugyanakkor Neked könnyebbséget jelenthet.

Egy anya mindennapjait megkönnyítő további eszközökről ITT olvashatsz.

Előfordulhat, hogy a babád hasfájós. Nem tudni, hogy ez mitől alakul ki, már ennek megelőzésére a kezdetektől fogva ajánják a Bio Gaia alkalmazását (baba probiotikum). Onnan ismerheted fel a kólikát, hogy a babád hosszú időn keresztül vigasztalhatatlanul sír. Főleg hátán fekve felrántja a lábait, hogy a hasa ne feszüljön. Már alig emlékszik rá az ember lánya, de menstruációs görcsök idején is jól esik összegömbölyödni. De nálunk például abban mutatkozott a hasfájás, hogy a babám hasa folyamatosan morgott és nagyon sok outputot termelt. Ezért Infacolt, majd Espumisant kezdtünk el neki adni, hogy segítsen a szelek elvezetésében. Valamint egy manuális segédeszközzel is érdemes próbálkozni, amit szélcsőnek hívnak.

Egyébként az Espumisanból létezik babáknak kialakított, alacsonyabb hatóanyagú készítmény és a hagyományos is. Gyakran a hagyományosat adják ki, ezért mindig alaposan olvasd el a betegtájékoztatót a megengedett adagolásról és egyeztess a védőnőddel is. Javaslom, hogy írd ki a hűtőre, hogy egy nap miből mennyit lehet, illetve mindegyik dobozára, hogy mikor nyitottad ki (például a BioGaia-t 3 hónapig adhatod a babádnak a felbontás után). Azt hiszem, hogy sokszor ezektől szenvedett a babám- mintha minden nap többször is bevennél hashajtót, úgy érezhette magát. Utólag bánom, hogy ezekben a szerekben bíztam, mert sok –sok nehéz napot megspóroltam volna magunknak, ha nem óckodom annyira a manuális verziótól.

TIPP: A legtermészetesebb segítség a pocak melegítése. Ehhez különböző kis párnák az lehet kapni mindenfélével megtöltve (só, meggymag, stb.) Ha ezek mellett döntesz, ügyelj rá, hogy ne melegítsd túl, nehogy megégesd a babád. Elég ha épp langyos lesz, de a legegyszerűbb, ha összedörzsölöd a tenyered, és a hasára teszed.

Jó, ha tudod, hogy hasfájós babák esetében első körben a tejmentes étrendet javasolják a szoptató édesanyának.

Ezeken a megoldásokon kívül létezik még egy hétköznapi nevén boci-cseppnek elkeresztelt gyógyszer is, a Laktaz-Comfort (ez már nem gyógyhatású készítmény mint a Colief), amit a lefejt anyatejhez kell adni. Ha viszont nem szívesen használsz még kiskanalat vagy cumisüveget, mert tartasz a cumizavartól, akkor az is jó megoldás lehet, ha közvetlenül a szájába csepegteted.

Tudd, hogy már ekkor sokat segít a babának a torna, a babamasszázs és a hasalás is.

Röviden a pelenkázásról és a fürdetésről

Az anyatejes kaki sárga és híg. Néha túrós. Ha ettől eltérőt tapasztalsz, számolj be róla a védőnődnek. A kakis pelenkák száma akkor normális, ha az első hónapban a napi mennyiség: 3-4 db kakis, 5-6 db pisis.

Anyatejes babánál, ha a kakija túl híg és zöldes színű, akkor azt jelenti, hogy túl sok laktózban gazdag tej jutott a babának, amit a fejletlen emésztőrendszere nem tudott még feldolgozni. Ezért nagyon fontos, hogy ebben az esetben egy etetés egy ciciből történjen, hogy a babád hozzájusson a laktózban gazdag előtejhez és a sűrűbb, zsírosabb és laktatóbb hátsó anyatejhez is. 

Tápszeres baba kakija kicsit más színű és állagú –sűrűbb és nem élénk sárga, hanem sokszor zöldes árnyalatú.

A fürdetés az első hónapban két emberes feladat, mert a kicsi még nem tudja tartani a fejét és a köldökcsonkot sem érheti víz. Fürdetőt a gyerekorvos fog felírni Nektek, gyulladáscsökkentő popsikrémmel egyetemben, amiket a gyógyszertárból tudtok kiváltani. Alternatíva lehet, ha pár csepp mandulaolajat cseppentetek a fürdő vízbe, ez is jól hidratálja a baba bőrét, és ez elég is, hiszen a kisbabák még nem piszkosak.

Érdekességek az első hónapból

 • Idegrendszere még fejletlen, ezért lehet, hogy sokat csuklik vagy inkoordinált szemmozgásokat végez.
 • Napi szinten érdemes számolni a kakis-pisis pelenkákat. A tartalomtól ne ijedj meg, először még magzatszurkos a pelenka, azaz fekete nyúlós széklet van a pelusban, ezt követően pedig híg, esetleg túrós sárga kaki.

Érdemes egy füzetben vezetni, hogy aznap mennyi pisis/kakis pelus lett, ill. ugyanebbe felírhatod a szoptatásokat is, így könnyebben észre fogod venni a rendszert az életetekben.

Ha pedig amúgy is egész nap nálad a telefonod, hogy megörökíthesd magatoknak a legszebb pillanatokat, akkor erre a célre használhatod a telefonodon (Android)  alapból telepített Babaápolás elnevezésű applikációt is. Lényegében erre a naplózásra találták ki. 🙂 Büfizni fog az etetések után. Éjjel is és segítened is kell benne, de ha alszik ne ébreszd fel az amúgy ezt követő peluscsere miatt (az ideális sorrend a peluscsere, etetés, büfiztetés, altatás).

 • Tévhit, hogy forgatni kell a cicin, vagyis, hogy egy szoptatás alatt több szoptatási pozícióból is kell vele üríttetni a mellet – egy pozícióból is képes kiüríteni a teljes cicit. De tény, hogy amerre az álla mutat, a mell azon kvadránsából jobban szív. Mellgyulladásnál érdemes azért eszerint mellre tenni.
 • Anyatejes babát nem lehet túletetni (alul/felül kijön a felesleg).
 • A leggyakoribb halálok a fulladás, ezért az altatási pozíciót gondosan válasszuk ki, eleinte segítsük őt embriópózban elaludni.
 • Már 1 hós korban is használhat cumit -ami sajnos könnyen cumizavarhoz vezethet, sőt, van olyan baba, aki ilyenkor már az ujját is szopja (de tapasztalatim szerint sokkal később fogják fel, hogy melyik is a saját kezük és ujjuk és mire használják-kb a 3.hónapban).
 • Tévhit, hogy ha sokat alszik nappal, majd éjjel nem fog tudni. Ellenben az ellenkezőjét már volt szerencsém megtapasztalni, ha nappal nyugtalan, akkor éjjel sem fog jól aludni.
 • Nem lehet elkényeztetni a babád. Bizalom és kötődés szempontjából az első ezer nap a legfontosabb, de én úgy hiszem, hogy az első világon töltött hónapban tapasztaltak is nagyban hozzájárulnak a bizalmi kapcsolathoz.
 • Minden intimtornába tett igyekezet ellenére, az első hónapban gyakran aranyér gyötri az újdonsült anyukát.
 • Piros kiütések jelentkezhetnek a kisbabádon. Ezeket nem szabad piszkálni, az anyatejben lévő hormonok miatt vannak.
 • A babádnak több kutacsa is van, amelyek állapota árulkodik a babád hogylétéről és fejlettségéről (a nagy kutacsnak például 7-15 hós korban össze kell záródnia; a beesett kutacs pedig azt jelenti, hogy a babád a kiszáradás egyik tipikus jelét mutatja). Minden nap figyeld, hogy záródnak-e, s ezáltal hogyan alapul a babád koponya formája.
 • A köldökcsonkot nem kell lehintőporozni. Ápolása úgy történik, hogy alaposan, minden nap ki kell takarítani a sebet (az erősebb gyomrú szülő), majd Octenisept sebfertőtlenítővel jól be kell fújni (a környékét is), majd mehet rá egy tiszta gézlap és szorosan a pelenka. Általában az első 2 hétben magától leszárad és leesik és láthatod is a babád gyönyörűszép köldökét.
 • Nem gyakori, de előfordulhat már az első hónapban a koszmó. Ahelyett, hogy használt fogkefével nekiállnál eltávolítani a babád érzékeny fejbőréről, ahogy egykor nagyanyáink tették, inkább válaszd a kíméletes babaolajos megoldást. Tiszta vattapamacsra pár csepp babaolaj vagy mandulaolaj és finoman dörzsöld le vele a kis fejéről. Vagy a még talán ennél is kíméletesebb megoldás, egy koszmó elleni sampon vásárlása és használata lehet. 🙂
 • Előfordulhat, hogy a BCG oltás (a védőoltásokról bővebben itt olvashatsz) helye kifakad mint egy pattanás, de nem szabad nyomkodni, piszkálni.
 • Előfordulhat az is, hogy a babád orrán pici fehéres sárgás fejű kiütések jelennek meg, amelyek viszonylag hosszan, 3 hós koráig megmaradnak (a verejtékmirigy fejlettlensége az oka).
 • Túlhordott babáknál szokott lenni bőrhámlás, főleg csuklón és bokán, amely kb. 2 hét alatt elmúlik. Szintén rájuk jellemző az átlaghoz képest kevesebb bőr alatti zsír és a hosszabb körmök is.
 • Kisfiúknál gyakori, hogy a herék még nem szálltak le a herezacskóba, vagy vándorolnak.
 • Kislányoknál lehet magzatmáz a nemi szervekben. Nem szabad nyúlkálni hozzá. Szintén a lányoknál az első hetekben az anyai hormonok miatt megduzzadnak a cicik. Sőt, akár tejszerű váladék is jöhet belőlük. Szintén még a méhlepényen átjutott anyai hormonok miatt a lányok nemi szerve, a nagyajkak duzzadtak. És extrém esetben akár véres váladék is ürülhet belőlük.

Nagy levegő, folytassuk!

 • Anyán érdekes változás lehet, hogy a haja erősen hullani kezd és hogy felfedezi, hogy a terhesség és a szülés nem múlt egy nyom nélkül, gondolunk itt a szétnyílt hasizomra, front érzékeny gátsebre vagy az aranyérre.
 • Ahogy Réku mondaná, a meleg és a tej jóbarátok, ne lepődj meg, hogy zuhanyzás után spriccelő cicikkel nézel szembe a tükörben.
 • A szoptatás befolyásolja a szemünk vízháztartását, így a látásunk romlását vehetjük észre, valamint a bőrünk is szárazabb lesz, mint korábban.
 • Létezik a szaporító fejés babás változata, a váltott melles szoptatás. Készülj rá mint egy maratonra! Mert szinte a végtelenségig lehet cserélgetni a ciciket, hiszen a babád csak rövid ideig szív és présel majd csere…
 • Használd ki, hogy még beszélgethetsz és filmezhetsz szoptatás közben, hiszen ez a legkésőbb a 4. hónapra megszűnik, a babád hirtelen mindent érdekesebbnek fog találni, mint a cicid.
 • Szoptatás közben fertőzéseket is elkaphatsz a babádtól, például a gombát – a Canesten kenőcs itt is csodákra képes.

Mérföldkövek az első hónapban

Ebben a hónapban még nem kap védőoltást, csak védőnői ellenőrzés van, ahol ezen a kérdőíven mentek keresztül.

A tornáztatáshoz még korán van, legyél a kisbabáddal türelmes. Egyelőre arcokat és fekete-fehér képeket követ a szemével (erről bővebben a mozgásfejlődésről szóló cikkünk játék ajánlójában olvashatsz), de nyugodtan indítsd el neki a forgót is a kiságyában, tetszeni fog neki.

TIPP: Olvasd el a mi első hónaphoz tartozó napirendjeinket.

A napirendetek kialakulását nagyban segítheted azzal, hogy minden tevékenységhez külön mondókát, kis dalt kapcsolsz. Fontos, hogy minél többet énekelj neki, mert számára a Te hangod a legszebb- a 3. hónapban szívmelengető mosolyából erre Te is rájössz majd. Természetesen a gyermekágyas időszakban még nincs napirend, de törekedj rá, hogy az esti rutin alakuljon ki. Ezért is érdemes minden este fürdetni/mosdatni/olajozni a kisbabát. Ez egy jó támpont nekik, hogy közeleg az éjszakai alvás idő.

Anya napirendjének változásáról pedig csak annyit, hogy fenekestül felfordul; ugyanakkor olyan szupererő tesz szert, hogy 3-4 óra alvással/nap is képes helytállni.

Piszkos anyagiak

Jó eséllyel már minden fontosat beszereztél a 0. hónapban, amiért most rettentő hálás lehetsz magadnak, de ha időközben mégis lemaradt valami a listáról, akkor törekedj a közelből, használtan beszerezni, hogy apát se kelljen sokáig nélkülöznöd, míg tévelyeg a bababoltban. Bérelni például a saját településetekről hordozóeszközt, mérleget, elektromos mellszívót és légzésfigyelőt is érdemes.

A pénzügyi támogatásokról eddig még nem esett szó, ezért szeretném Neked bemutatni az első hónap bevételi oldalát is.

Egyszeri támogatás formájában 60 000 Ft-ban részesülsz a babád születése okán, ezen kívül a babakötvényben (ha megnyitod) egyszeri 42 500 Ft is feltöltésre kerül. Ha havi rendszerességgel kérted, akkor megkapod az első házasok kedvezményét (5000 Ft) és a családi kedvezményt is egy gyermek után (12 000 Ft). Ha rendelkeztél biztosítással, az anyakönyvi kivonat beküldése, a táppénzes igazolás valamint a kórházban töltött napokról szóló igazolás beküldése után is plusz pénzben részesülhetsz. Valamint megérkezik az első CSED-ed is, amit ezentúl a babád 6 hónapos koráig folyamatosan ebben a mértékben fogsz kapni.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu

baba altatás
2. HÓNAP – A napirend
baba altatás
3. HÓNAP – A hasalás