blog_gyerekules
Biztonság,  Gyerekülés

Minden, amit a gyerekülés témában tudni érdemes

A gyerekülés és a babakocsi választás számomra azért esik egy kalap alá, mert ezek az eszközök babás viszonylatban hosszú ideig szolgálnak minket és szintén közös bennük, hogy mélyen a pénztárcánkba kell miattuk nyúlnunk. Ezért érdemes jól megfontolni, hogy mikor és milyet vásárolunk belőlük.

Jöjjön hát a saját szubjektív szempontrendszerem, amelyet ha magatokra szabsz, könnyedén megtalálod a számotokra tökéletes gyerekülést, még ezen a végtelen sokaságot rejtő piacon is.

Mindenekelőtt az első és legfontosabb javaslatom, hogy próbáld bele a kocsidba a leendő gyereküléseteket, mielőtt megvásárolod. Szereld szét (ugyanez igaz a babakocsira is) és szerezz tapasztalatokat a beállításairól.

TIPP: Próbálni, akárcsak egy dögös ruha vásárlásnál, elengedhetetlen. Budapesten például a MiniManóban adnak erre lehetőséget!

Külföldi Youtuberek által preferált babaholmikról szóló cikkemben már említettem Nektek a Doona gyerekülést, ami megkönnyítheti a döntéseteket!

Röviden annyit érdemes tudni róla, hogy jó eredménnyel végezett az ADAC-teszten és egy mozdulattal babakocsivá is alakítható. Tehát ha gyorsan túl szeretnél esni a tökéletes gyerekülés és babakocsi választáson, akkor 2in1 Doona és meg is vagy!

Tájékozódás a gyerekülés piacon

Elöször is- ahogy ennek a honlapnak is az az egyik lényege, hogy tanulj a mi hibáinkból, ne pedig a saját bőrödön és pénztárcádon kísérletezz, mások véleménye alapján elkezdtem tájékozódni a piacon. Rátaláltam a Tudatos Vásárlók-ra, akik 1000 Ft-ért cserébe, részletesen megosztják saját élményeiket a leggyakoribb márkákról és típusokról a babakocsik és a gyerekülések témájában is. A kutatásaikat nem adhatom ki, de ajánlom, hogy egy ekkora befektetés előtt mindenképpen szánd rá ezt a csekély összeget a tájékozódásra.

Az értékelést helyettünk már a profik is elvégezték, ismerkedj meg az ADAC-teszt -tel és az ezen szerzett minősítések fontosságával.

Az ADAC –teszten tulajdonképpen a legfontosabb paramétereket meg is vizsgálják helyettünk. Amelyik gyerekülés márka arra sem volt érdemes, hogy ADAC-tesztnek alávessék, akkor jusson eszedbe az „olcsó húsnak híg a leve” mondás… Nem a gyermeked biztonsága az, amin spórolni kell.

Hogyan válasszak?

Priorizáld az ergonómia, a káros anyag kibocsátás, a tisztíthatóság, a kezelhetőség, az ár és a BIZTONSÁG szempontjait!

A különböző irányból történő törésteszteken a biztonság, mint legeslegfontosabb szempont viszonylag könnyedén osztályozható. Ugyanakkor egy újszülöttet vajon hogyan interjúztatnak le, mit gondol a kis ülése ergonómijáról? Arra jutottam, hogy különböző súlyú és mozgásfejlődési állapotú babának a testhelyzetét megfigyelve, elég jó következtetésekre juthatunk. De erről nyilván akkor szerezhetünk végérvényesen igazolást, ha a babánk egy hosszú autóúton a boldogan hajtja álomra a fejét. (És nem bukik közben előre, mintha tőből törne le a nyaka.)

Láttatok már fejpántot? Elég abszurd kelléknek tűnik egy igazán jó üléshez, na meg a felhelyezése. Látjátok magatok előtt azt a szituációt, hogy szabályosan közlekedtek-a babád az anyósülés  mögötti helyen, menetiránynak ellentétesen utazik- majd Te, amikor észreveszed, hogy elaludt hátra nyúlsz és fixálod a fejét, anélkül, hogy ő megébredne? Arról nem is beszélve, ha már induláskor fixálod a fejét. Felnőttként is nehéz végig ülni hosszabb utat, mozgásunkban erősen korlátozva a biztonsági öv által. De gondoljatok bele, hogy milyen lehet egy 5-pontos biztonsági övvel leszorítva ülni úgy, hogy még a fejed is hátra kötve, satuban van. Szóval természetesen a biztonság szerepelt az első helyen nálam, de ebbe belegondolva az ergonómia a biztonsággal összevetve rögtön fel is kúszott a második helyre a saját döntésemet befolyásoló tényezők listáján.

Praktikum

A következő fontos szempontra Ittegybaba Ági hívta fel a figyelmem és milyen igaza volt: a tisztíthatóság. Már az első utunkon felavatta az új gyerekülését a kisfiam, ezért a mosógépben való remek tisztíthatóságát még azon a hétvégén le is tesztelhettem. Megjegyzem, ha a magas hőfokon mosógépben való mosás nem lett volna ilyen fontos, nem tudom, hogy mihez kezdtem volna kézzel… Azt ajánlom, hogy olyan gyerekülést vagy babakocsit válassz, amiben erre odafigyelnek. Ha egy kevésbé drága kategóriájúban gondolkodsz, mindképpen szerezz be huzatot. Nem csak a foltok miatt, hanem mert tervezetten évekig fogjátok használni ezeket az eszközöket…és ugye ágyneműt is legalább 2 hetente cserélünk.

Ezt követte nálam a károsanyag kibocsátás, mert mi utcán parkolunk, ezért a gyerekülés folyamatosan magas hőmérsékletnek van kitéve a nyári hónapokban és a kisfiam imád a nyalogatáson keresztül megismerkedni a világ dolgaival. Talán ennek összefüggését nem is kell tovább magyaráznom.

Majd az ár következett, én itt a keretet egy középkategóriás ársávban határoztam meg. Fontos, hogy ha megteheted, ezekből a termékekből inkább újat vásárolj vagy csak olyantól vegyél használtan gyerekülést, akiben teljesen megbízol. Egy balesetet megélt gyerekülés már nem biztos, hogy ugyanolyan jól viselkedne a következőnél is. De ne fessük az ördögöt a falra!

Utolsó, a legkevésbé fajsúlyos szempont nálam a kezelhetőség volt, mert úgy gondolkodtam, hogy tekintettel arra, hogy egy személyautóval rendelkezünk, egyszer kell majd jól behelyezni a talpat és a hozzá tartozó ülést. Ebben viszont tévedtem –ahogy már fentebb írtam is, mert a kezelhetőség témakörébe tartozik az ülés jó dönthetősége (hiába rendelkezik az ülés 7 féle pozíciós lehetőséggel és egy kiemelő karral, ha az ülés esetleg lefelé dől- felnőtt ergonómia szempontoknál fogva) és az ötpontos biztonsági öv másodperces oldalra helyezéséről nem is szólva, az ülésbe ültetés előtt.

Gyerekülés típusok

Méret alapján kategorizálják őket, amely kategóriák a következők:

1.  kategória (0-13 kg): Ez tulajdonképpen a 3in1 babakocsik hordozója, amit külön is meg tudsz vásárolni. Figyelj rá oda, hogy ha ISOFIX-et választasz, már elköteleződsz egy típus mellett, hiszen szerencsés a bázistalpat nem cserélni (ezzel kb 30-50 ezer Ft közötti összeget tudsz spórolni). A legtöbb hordozót ISOFIX nélkül is be lehet kötni. Ehhez elég hosszúnak kell lennie a hátsó biztonsági övnek. Jó, ha ki tudjátok próbálni, ne indulás előtt derüljön ki, hogy bizony a papa autójába csak ISOFIX-szel tudjuk betenni, ami nincs épp kéznél. 

2. kategória  (0-18 kg és 0-25 kg): Ezek már igazi gyerekülések, de belépő szintűek. Újszülött kortól egészen kiscsoportos korig használhatóak. Menetiránynak háttal történő használatuk 13 kg-os súlyhatárig megengedett, de 9 kg felett már menetiránynak megfelelően is használhatóak. Mivel menetiránynak háttal biztonságosabb utaztatni a gyermeket, amíg így gond nélkül elfér a lába, javaslom, hogy ne fordítsd meg. Ebben az esetben jöhet jól, ha tükröt teszel a babának így láthatjátok egymást vezetés közben. 

3. kategória  (9-18 kg): Kb 1 éves kortól 4 éves korig használható gyerekülés. Bár az én fél éves gyermekem is már bőven elérte a 9 kg-ot, így ennél a kategóriánál azt javaslom, hogy ne csak a súlyt figyeld, hanem a dönthetőséget is, mert fontos, hogy ne legyen feltétele, hogy ülni tudjon már (mozgásfejlődés link) a gyermeked.

4. kategória (9-36 kg): Szkeptikus vagyok ezzel a gyerekülés kategóriával, amelyet baba kortól egészen 12 éves korig használhatunk. Mi jellemzően sokat utazunk autóban, ezért egy olyan ülést nehezen tudok elképzelni, ami 12 éven keresztül biztonságban és komfortosan ki tudja szolgálni az igényeinket.

5. kategória (15-36 kg): kb. 3,5 éves kortól – 12 éves korig használható, erről még nem tudok véleményt mondani, de ha kinőjük a 18 kg-ig használható kategóriás ülésünket, erre váltunk és pótlom.

Összefoglalás

Gyerekülés esetén a következő szempontokat vedd figyelembe: kezelhetőség, tisztíthatóság, ergonómia, károsanyag kibocsátás, és végül az ár voltak. (Majd ha mindezeknek megfelel, jön az, hogy mennyire csinos? Milyen színben illik az autónkba?)

Illetve volt nálam még egy további fontos szempont is, a tovább értékesíthetőség. Ha esetleg mégsem válik a kedvencünkké, vagy esetleg szép állapotban sikerül megőriznünk, akkor majd később úgy, ahogy a többi babaholmit, vagy eltehessem babakelengyének a testvéremnek vagy tovább adhassam. Mivel a gyerekülések piaca dinamikusan fejlődik és feltehetőleg mi is évekig fogjuk használni, az általunk megvásároltat, így törekedtem arra, hogy a legkorszerűbb technológiának megfelelő (i-size), idei vagy esetleg tavalyi kiadású (de már letesztelt) darabot válasszak.

TIPP: Ajánlom, hogy a gyerekülések pontos teszt eredményeiről tájékozódj a „gyerekülés szakáruház” honlapján.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu