szeparációs szorongás

8. HÓNAP

Szeparációs szorongás babáknál

Főként a szeparációs szorongás jellemzi ezt a hónapot. Anya először tapasztalhatja meg, hogy még oda is a babával jár, ahová a király is egyedül… Azaz már a WC-n sem lehet kifújni egyet, mert még oda is követnek. Sírnak, ha nem látnak. Néha viszont még az sem elég, ha lát, hanem a közvetlen közeledben kell lennie. Anyára van szükség, MINDEN PILLANATBAN. Ez a viselkedés eleinte az egész családra nagy terhet rak, mert apát is, nagyszülőket is megviselheti, hogy náluk már nem érzi jól magát a baba. Anyának pedig a folytonos együttlét mellett el kell viselnie a barátok és a család megjegyzéseit is arról, hogy “milyen anyás lett ez a gyerek”. Mivel Te már tudod, hogy ezen minden baba átesik és, hogy mint minden, ez az időszak is el fog múlni, tarts ki! Muníció gyanánt olvasd el a cikkünket, hogy miért kell a síró babákat megnyugtatni. Ha szeretnél egy picit kikapcsolni, kösd magadra hurciban és Te megkapod a hőn áhított szabadságot, neki pedig kielégül a közelségigénye. A babák ebben az időszakban már egyre többet bírnak ébren lenni, úgyhogy el lehet kezdeni velük hosszabb programokat is szervezni. De vigyázz, mert már  egyértelmű visszajelzést adnak arról, hogy hogy érzik magukat, úgyhogy igyekezz számára is izgi programot választani, hogy a puszi és cukiskodás lehessen a jutalmad!

Folytatódik a fogzás

Ezt a hónapot a szeparációs szorongáson kívül általában a durva fogzásbeindulás jellemzi. Hiába ment eddig jól a hozzátáplálás, most nem eszik semmit a gyerek, emiatt anya izgul, de nem kell – később újra megjön az étvágya:). Na és azt se feledjük, hogy eszik a baba, ha éhes, csak éppen a fájdalomcsillapító hatással bíró szopizás most jobban eshet mint egy kis zöldség-gyümölcs. Az alvásban is lehet változás, pont a fájdalmas fognövesztés miatt, többször sírva kelhet. Jaj szegények! Ilyenkor próbáljatok nyugodtak és megértőek maradni a sokadik héten is. Hogyha anya már nagyon kimerül, vessétek be apát, akár úgy, hogy hétvégén vállalja be a reggelt, amíg anya alszik még 1-2 órát.

A szeparációs szorongásról bővebben ITT olvashattok még.

Család

Anyának az altesti felépülése rendben, akár már a kilók is szépen leolvadhattak, azonban a szeparációs szorongás miatt a baba igényli a sok ringatást és hordozást, amitől beállhat anya vállizülete. Emiatt apa fontos szerepe ebben az időszakban a masszőrködés, mert a baba átvállalása a szepa szorongás miatt most nem opció. Ellenben anyának most fokozott lelki és testi feltöltődésre van szüksége, mert csak úgy tud adni, ha neki is van honnan töltődnie. Viszont a jelen helyzetben a kimozdulás baba nélkül, sportolás baba nélkül hatalmas sírásokba torkollhat. És hát így ki tudná jó szívvel tölteni az én idejét.

A nyolcadik hónapban jó eséllyel már figyelheted az újraindult ciklusod változásait (erősebb/gyengébb vérzés, fájdalom, periódus hossza) és érdekes tapasztalás lehet, hogy a menstruáció első napjaiban a szoptatás nem lesz sétagalopp. A baba elutasító lehet, illetve méhed helyét is elég pontosan meg tudod határozni a fájdalom okán. Ilyenkor 1-2 nappal a ciklus előtt a császársebed is fájhat. Előfordulhat, hogy még a peteérést is érzed. 

Apának egyébként ebben az időszakban max a lábszőre fájhat, amin a gyerek előreszeretettel felkapaszkodik. 🙂

Napirend

A reggeli ébredés időpontjának függvényében napközben 2-3 alvás jellemző. Egyre több időt tudnak ébren tölteni, ami remek, így már lehet akár hosszabb programokba is belevágni. Ez az etetés miatt nem is árt, hiszen mire elkészíti az ember az ebédet, tálalja, elkészíti a kisdedet, megeteti, majd eltakarítja a romokat, még akkor sem 2 perces mutatvány, ha Neked is megvan az anyukákra jellemző villámgyorsan elpakoló szuperképességed.

A mi babáink napirendjeit részletesebben ITT olvashatod el.

Mit játssz a babával

A baba a nyolcadik hónapban már szépen kiül az oldalára, sőt, van akinek már a dönthető etetőszék sem indokolt, olyan szépen ül. Az viszont szinte biztos, hogy elindul a babádnál a felfelé törekvés, értem ezalatt, hogy fel szeretne mászni mindenhova, és hogy feláll, szinte bármiben megkapaszkodva (kiságy széle, konyhaszék lába vagy a kedvenc kispajtásában, a kutyában :D, vagy ahogy fentebb említettük, apa lábszőrében).

Bármi szuper játék lehet, ami támogatja őt a felfelé kapaszkodásban. Például ajánljuk, hogy helyezzétek el a kedvenc kis méretű rágókáit egy puffon, a kanapén és hadd húzza fel magát érte. Valamint boldogan telhet a nap a járássegítővel való játékkal is, persze nem rendeltetésszerű használatára gondolok, hanem akár előre borítva, hogy a kerekeiben szabadon meg lehessen kapaszkodni majd meghajtani őket.

Vizsgálatok, szurik

Nyugodt időszak ez oltás és státusz szempontból is, a babád hagyják szépen fejlődni, nem kell orvoshoz látogatnotok. 

Mivel készülj a következő hónapra

A következő hónapokban a babád egyre kevésbé szeret majd babakocsiban aludni, feküdni és világot kémlelni, ezért érdemes ilyenkorban már a sport változatra váltani.

TIPP: a babakocsi típusokról bővebben ITT olvashatsz.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu