orrszivó
Baba eszközök,  Biztonság

Szívás az orrszívás?

Talán nem is tudtad, de a gyerekek orrszívása és az orrszívó tulajdonképp egy hungarikum. Megoszlanak a vélemények, hogy hányszor, és mennyire is van szükség az orrszívásra, azonban mindenképp ajánlott. 

A legtöbb országban a babák és gyerekek orrát hagyják magától tisztulni, vagy ezzel-azzal, házi praktikákkal kiszedegetni a termelődött dolgokat, de kis hazánkban számos lehetőség és orrszívó kínálkozik az orrváladék eltávolítására. 

Kézi pumpás orrszívó

Sokáig azt hittem, urban legend, hogy ezt játékon kívül bármire is lehet használni, míg a lányom el nem múlt 2 éves, és egyszer játék közben véletlenül nem sikerült produktumot kiszedni. Egy sírás után, vagy sétához jól jöhet, amíg a gyermek nem tud egyáltalán orrot fújni. Egy nagyobb náthánál viszont ez az orrszívó simán elbukik.

Szájjal szívható

Aki először hall erről, annak biztos felszaladt a szemöldöke erre, de nyugi, a váladékkal nem találkozik a szád. A vákuumot, a szívóerőt ebben az esetben a tüdőd adja. Ha a baba nem rajong az orrszívásért, akkor a műveletbe rendesen bele lehet izzadni. Mire sikerül az eszközt helyesen bejátszani a pici orrlyukba, a mindeközben hadonászó kezeket is kordában kell tartani, ám ebben az esetben az eszköz másik végét még szívod is. Persze próbálsz megnyugtató ábrázatot vágni, hogy az egyébként is beteg, ellenkező, síró gyerekednek ne legyen ez még ijesztőbb. 

Ezzel az eszközzel már elég szépen ki lehet tisztítani az orrot és a mélyebb arcüregeket, de a porszívó és a Nosiboo erejével még a férjem vízilabdás tüdeje sem tudta felvenni a versenyt. Legnagyobb hátránya, hogy ezzel az eszközzel semmi esélyed elkerülni a betegséget, mert a vírusokat egyenesen a légutaidba bombázod. 

Csapra szerelhető

A vákuumot  ebben az esetben a víz adja, vagyis valahol a csap mellett kell a birkózást végrehajtani. Emiatt ezt nem is próbáltuk, mert túl macerásnak tűnt. 

Kézi elektromos orrszívó

Személyes tapasztalatunk nem volt vele, de az anyukás csoportokban könnyű őszinte, rosszalló véleményeket találni, miszerint semmire sem jó, mert nagyon gyenge. 

Porszívós vagyis a legendás orrszi-porszi

Igen, az egyik végét a porszívó csövébe kell dugni, a másikat a baba orrába. Első hallásra rémisztő lehet, de mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki saját magán. Olcsó és hatékony, viszont kényelmetlen, és a legtöbb gyereknek ijesztő eleinte. Érdemes figyelni, hogy mennyire lehet szétszedni, mennyire tisztítható, mert több változat is elérhető. 

Nosiboo

Amíg nem került közösségbe, addig a lányom kétszer  volt beteg, így az orrszi-porszi kényelmetlenségével együtt tudtunk élni. 

A bölcsivel azonban megkezdődött a betegséges időszak. A második légúti fertőzésnél sokalltam be. Már épp sikerült elfogadtatnom a porszívózást Pankával, mikor elkapott egy náthát. A második napi közelharc után adtam ki a férjemnek a küldetést, hogy szerezzen egy ilyen malacot, hátha ez megment minket. Miután két felnőttes meló rendesen kiszívni a gyerek orrát, és már egyáltalán elkapni a művelethez a gyereket, így a készülék ára hiába borsos, hamar kötélnek állt. 

  1. Nálunk ez volt az egyetlen olyan eszköz, ami valóban ki tudta tisztítani az orrocskát, legyen bármekkora is az a mennyiség, bármilyen mély arcüregben, és legyen bármilyen sűrű is. 
  2. Sokkal csendesebb, mint a mi porszívónk, de nyilván porszívója válogatja. 
  3. A design egy malacra emlékeztet, és nálunk ez sikert is aratott. Malac úr még az ágyba is bekerülhetett, és egy hétig ő volt a kiválasztott az alváshoz. 
  4. Állítható a szívás erőssége, így könnyen lehet az újszülött és az ovis tesó között váltani. 
  5. Nagyobb gyerek magának is be tudja kapcsolni. Nálunk pl ez is segít az elfogadásban, mint minden, amit Panka önállóan csinálhat. (Persze egy hálózatról működő készüléket sem használhat teljesen egyedül, így ezt sem. Viszont az, hogy magának kapcsolja be a készüléket, már sokat jelent.)
  6. A szívófej, becsületes nevén Colibri fej könnyen szétszedhető, így higienikusan ki lehet tisztítani és szárítani két használat között. 
  7. Hatalmas előnye, hogy kényelmes. Nem kell a betegség ideje alatt kerülgetni a porszívót, vagy állandóan pakolászni, hanem kéznél lehet az egyébként is nyűgös, beteg napokban. 

Jó tálalással a Nosibooval szerethetővé válik az orrszívás. Na persze nem nálunk, mert Panka továbbra is utálja (de igyekszik, és emiatt elképesztő büszke vagyok rá). Viszont nem retteg az orrszívástól, hanem abszolút kezelhető a reakciója, nem két emberes feladat, nem kell kényszeríteni, legfogni, hanem abszolút partner benne. 

Konklúzió: számtalan félmegoldás létezik, de a mi tapasztalatunk alapján egyedül az orrsziporszi és a Nosiboo képes maradéktalanul kitisztítani a náthás orrocskát. 

A témához kapcsolódóan, javaslom az alábbi cikket a nátháról:

https://www.novakhunor.hu/betegsegek/natha-gyerekeknel-mit-es-hogyan-hasznaljunk-meglepo-tenyek-es-tevhitek-az-osszefoglaloban/