Kötődés,  Szoptatás, etetés

Szoptatás

Van egy kérdés, ami mostantól mindig foglalkoztatni fog. Mégpedig, hogy mit és mennyit evett a gyerek. Akár anyatejet, akár tápszert, akár már pépeket, akár szilárd ételt eszik a baba, ez bizony egy örök dilemma lesz, és egész életedben végig fog kísérni. (Gondolj csak az utolsó nagyinál fogyasztott ebédedre. Na ugye! 😊)

A fogantatástól számított első 1000 nap meghatározó kisbabád életében. Ezt a várandósság alatt is sokszor hallottad már, ahogyan azt is, hogy az anyatej a lehető legjobb táplálék a babának, ezért most az a szándékunk, hogy bevezessünk a szoptatás rejtelmeibe.

A szoptatás jótékony hatásai

A szoptatás a legjobb lehetőség kisbabád táplálására. 

Az anyatej mindent tartalmaz, amire a picike testnek szüksége van a fejlődéshez, emellett számos immunglobulint tartalmaz, ami az első védvonal az immunrendszer kialakulásában. A pozitív hatása egész életében kísérni fogja a gyermeked. Az anyatejes táplálás segít megelőzni több civilizációs betegséget, mint a gyermekkori elhízást, különböző bélrendszeri betegségek, magas vérnyomás vagy épp a diabétesz. 

Az anyatejen túl a szoptatásnak is számos jótékony hatása van. A babád élvezheti a testközelséged, amire még jó darabig nagy igénye lesz. A szopómozgás erősíti az arc izmait, így a beszédfejlődésben segít. A szoptatás nemcsak a babának előnyös, hanem az anya szervezetére is számos jótékony hatással bír. Többek között segít leadni a felhalmozott felesleget. Ez nem azt jelenti, hogy csak úgy olvadnak majd a kilók, de részemről már annak is örültem, hogy a som éjjeli életmentő édességtől nem nőttem nagyobbra. A szoptatás közben termelődő oxitocin segít a méhednek a várandósság előtti állapotra visszaállni. 

Őszintén szólva engem csak az elején érdekelt, hogy milyen jó is ez nekünk. Mikor a harmadik mellgyulladásom zajlott és zokogva szoptattam, jól jött egy kis biztatás, hogy miért is kell ez az egész. Hónapokkal később fogalmazódott meg bennem egy érzés, ami számomra minden jótékony hatást és előnyt felülírt. Amikor ránéztem a születési súlyát megduplázó babámra, akkor tudatosult bennem, hogy minden egyes cm és minden egyes gramm ezen a kis kópén belőlem van. Hónapokig belőlem fejlődött, a testemben növekedett, most pedig mindez a testemen kívül folytatódik. Elég jó érzés 🙂

Ha Neked is szükséged van egy kis biztatásra, hogy miért is jó a szoptatás, itt olvashatsz róla bővebben.

Egy kis biológia

Ahhoz, hogy jól működjön majd a szoptatás, jó, ha megérted a tested, ill. a melleid működését. 

A felkészülés már a terhesség alatt elkezdődött.

 • Azért, hogy a kisbabád könnyebben megtalálja a mellbimbót, a bimbóudvar besötétedett, akár meg is nőtt. Kis dudorok is megjelentek rajta. Ezek a Montgomery mirigyek. Jellegzetes illatanyagot termelnek, hogy a babát az illat is segítse odatalálni a mellbimbóhoz. Ez az anyag a méhen belül is megtalálható, így már ismerős neki. Ezen kívül a mirigyek olyan anyagot termelnek, amely megvédi a mellbimbót az esetleges mechanikai sérülésektől. Ezért hacsak valami oknál fogva nem szükséges, pl. gomba elleni krémmel kezelted a melled, nem ajánlott megmosni a mellett sem szoptatás előtt, sem után. 
 • A mellet alkotó tejmirigyek, alveolusok megduzzadtak, emiatt érzed, hogy nőtt, ill. hogy feszül a melled. Ezek a mirigyek a tej termeléséért felelnek, és a proktalin nevű hormon hatására indulnak be. (Ez a hormon már a terhesség 16. hetétől termelődik, de minimális mennyiségben mindig jelen van a szervezetben. Ha túl sok van belőle, a libidó csökkenését okozhatja.)
 • A mell a szülést követő napokban kapcsol magasabb fokozatba a tejbelövelléssel. Ekkor -akár fájdalmasan- megduzzad, feszül, meleg. De ez nem mindenkinél törvényszerű, és a gyakori mellre helyezés segíthet megelőzni. 
 • Nagyon leegyszerűsítve a felépítést, a tejmirigyek a tejcsatornákba ürülnek, amelyek a mellbimbóban levő kivezető nyílásokba torkollanak. (Előfordulhat, hogy egy-egy kósza tejcsatorna azonban hamarabb, már a bimbóudvarnál véget ér, és ott van a kivezető nyílása. Ha azt tapasztalod, hogy 1-1 csepp tej jelenik meg fejéskor a bimbóudvaron, ne ijedj meg, ez is normális.) 
 • Ezek között futnak a vérerek, amelyekből a tejmirigyek az anyatejhez szükséges “hozzávalókat” nyerik, ill. ezek segítenek a felesleges tej elszállításában is. (Ezért van az, hogy minden, amit megeszel, miután felszívódik a szervezetedben, az anyatejbe is bekerül, de csak egy bizonyos mértékben.)
 • Mikor a baba szopizni kezd, szopómozgást végez, az inger jelez az agyban levő agyalapi mirigynek, hogy termeljen oxitocint. Ennek hatására beindul a tejleadás. Ekkor egy kis bizsergést érezhetsz. Ez a tejleadó reflex. Sokaknak azonban ennél kevesebb is elég, hogy meginduljon a tej. Ha hallod a babád sírását, vagy ha egy videóban babasírást hallasz, vagy ha egyáltalán arra gondolsz, hogy sír a babád, akkor bizony megindul a tej, kezdődik a csöpögés, ázik a póló. De ezeken kívül bármi kiválthatja. Szoptatás előtt mindig iszok a babaszobába rendszeresített kulacsomból. Sétákra ezt nem vihetem magammal, mert ha ezt előveszem, már be is indul a reflex. Az egyik Ittegybaba társamnak pedig ugyanezt az Alfa című film váltja ki, mert ezt nézte fejés közben. Szóval idővel bármi, de tényleg bármi ki tudja váltani a reflexet. Ehhez azonban az kell, hogy már az elején jól kerüljön mellre a baba. (A helyes mellre helyezésről lentebb olvashatsz.) A dologban az a szép, hogy ha az egyik mellen szopizik a baba, a másikon is beindul a tej. Érdemes textilpelenkát, vagy mosható melltartó betétet odakészíteni. Ez csak eleinte lesz nagyon erős a másik mellen, később szerencsére már nem fog csöpögni, áztatni. Olykor ez a reflex túlságosan is jól működik, azaz erős a tejleadó reflex. Ilyenkor annyira ömlik a tej a baba szájába, hogy meg kell vele küzdenie. Félrenyel, köhög, ami megijeszti, és akár szopisztrájk is lehet a vége. (Erről bővebben a szoptatasi történetekben olvashatsz.) 
 • Amíg a reflex be nem indul, addig a baba csak a mellben lévő minimális mennyiséget kortyolgatja. A legnagyobb mennyiség szopi közben termelődik. Miután beindult a tejtermelés, ütemes szájmozgást, szopómozgást végez, egy vagy két szopómozgáshoz társul egy nyelés. Fülelj, mert azon túl, hogy szupercuki, ez az egyik biztos jele annak, hogy a kisbabád anyatejhez jut és éppen megtölti a pocakját. Szopi közben a babád présel és szív, tehát ha fejni szeretnél, érdemes ezt a két dolgot imitálni. Azaz nemcsak a mellszívót használni, hanem kézzel is segíteni.

Kézi fejésről bővebb infókat itt találsz.

 • A melleid nem egyformák, így a tejet sem egyformán termelik, és lehet, hogy a mellbimbó sem egyforma. A babádnak lesz kedvence. Idővel rájön, hogy választhat is 🙂 
 • A természet fránya humora, hogy a prolaktin éjjel nagyobb mennyiségben termelődik, a koncentrációja éjjel és reggel a legmagasabb. Így ha a babád átalussza az éjszakát, akkor az éjszakai szoptatások elmaradásával akár csökkenhet a tej mennyisége, főleg az első időszakban.

Bővebben az éjjeli szoptatás fontosságáról itt olvashatsz.

A laktáló mell felépítése

Forrás: https://anyatejut.hu/segedanyagok.html

A szoptatás alapjai 

Fentieket olvasva kitűnik, hogy a természet jól kitalálta ezt a szoptatás dolgot, ami szuperül működik, ha tudod, mivel nem rondítasz bele a folyamatba, vagy épp mivel segíted. 

Az egyik ilyen dolog az igény szerinti szoptatás, vagy iszsz. Ez azt jelenti, hogy a babád akkor szopizik, amikor csak akar. Ez így elsőre elég erősnek hangzik, hiszen ez azt jelenti, hogy ha úgy adódik, egész nap cicin lehet a baba. (Nyugi, azért ez nem lesz mindennapos, legfeljebb az elején. Később azonban észre fogod venni a rendszert, ami alapján be tud állni a napirend.)

Erről bővebben is írtunk a napirendjeinkben.

A szüleinknél annak idején, 3 óránkénti etetés volt az elfogadott irányzat, és sokan a mai napig ezt az utat választják. Érdekes azonban, hogy mikor a 90 éves nagymamámnak mondtam, hogy igény szerint szoptatom Pankát, akkor visszakérdezett, hogy hogyan is lehet másképp. A nagymamák, vagyis most már dédik szavaira érdemes egyéb esetekben is odafigyelni, mert sokszor ők a legjobb tanácsadók. 

Őszintén szólva számomra annyira kézenfekvő volt az iszsz, hogy nem is tudom, hogy lehet megoldani másképp. A kisbabák eleinte a türelem egy csipetnyi morzsáját sem ismerik. Nem meglepő módon, ha éhesek, akkor azt bizony sírással jelzik 🙂 Ha valamiért nem tudtam megszoptatni Pankát, mert pl. nem értünk haza, és néhány percet várnia kellett, hiába volt farkaséhes, annyira sírt, hogy alig lehetett mellre tenni. Utána pedig habzsolt, aminek meg bukás lett a vége. Így könnyebb, ha még a sírás előtt mellre tudod tenni a babád. Előre jelez, hogy bizony éhes, csak tudnod kell értelmezni a korai éhségjeleket:

 • forgatja a fejét, keresi a mellet
 • nyalogatja, rágja az öklét, 
 • és összességében izeg-mozog az egész baba 😊

Ahogy azt Te is láthatod, ezek a jelek csendesek, így csak akkor fogod észrevenni, ha a babád közelében vagy. 

Sok kórházban lehetővé teszik már az igény szerinti szoptatást, így rooming in rendszerben működnek, azaz a kisbabád melletted lehet egész nap. Ez nagyon fontos, hiszen a korai gyakori mellre helyezés meghatározó a későbbiekben. 

Az igény szerinti szoptatás az egyik eleme a válaszkész nevelésnek, ami ahogy a nevéből is kitűnik, a baba jelzéseire, igényeire  támaszkodik. Persze gondolhatnánk, hogy ez mindenhol így van, azonban sok olyan gyakorlat van, ami mélyen beette magát a társadalomba az elmúlt évtizedekben, és a valóban természetes dolgok helyett ezek váltak mindennapossá. Pl. éjjel ne szoptass, hanem csak vizet igyon a baba, mert hozzászokik az éjjeli étkezéshez, és kövér lesz. Nem vicc, én tényleg kaptam ilyen tanácsot, de szerencsére, nem fogadtam meg, ahogyan sok más tévhiten alapuló félrevezető “okosságot” sem, ami talán a szoptatás végét jelentette volna, még mielőtt elkezdődött volna. 

Ezeket itt, valamint ezen a honlapon olvashatod el.

Az anyatej folyamatosan változik egy szoptatás közben, egy napon belül ill. a teljes szoptatási időszakot figyelembe véve. 

Kolostrum

“Ez az első napokban termelődő koncentrált tej hashajtó hatású  (segíti az első széklet, a mekónium  távozását), csökkenti a sárgaságot és olyan ellenanyagokban is gazdag, amelyek a fertőzésektől védik a babát.”(www.lll.hu)

Átmeneti tej

Már hígabb, és a mennyisége is több. A tejbelövelléskor kezd termelődni, azaz 24-72 órával a szülés után, és 1-2 hétig termelődik. 

Érett tej 

Alacsonyabb a fehérje és az ásványianyag-tartalma, magasabb a zsír és a szénhidrát tartalma, ill. kisebb koncentrációban tartalmaz immunglobulint. 

A tej színei

Forrás: https://anyatejut.hu/segedanyagok.html

Reggel általában több, világosabb a tej, este pedig kevesebb, sötétebb, kalóriadúsabb. Mikor a baba szopizni kezd, hígabb, tejcukorban, laktózban gazdagabb, szomjoltó előtejet iszik, néhány perc után zsírosabb, laktató hátsó tejet. Az emberi anyatejben sokkal magasabb a tejcukor koncentrációja. Ez szükséges az agy fejlődéséhez. Azonban ha egyszerre túl sok kerül a babapocakba, a gyomor nem tud vele megbirkózni, gyorsabban ürül. Emiatt a baba gyakrabban lesz éhes, akár 2 óránként. Ekkor a tejcukor feldolgozása a belekben történik, aminek sok-sok puki lesz a mellékterméke. Ez pedig hasfájást okoz. A babád széklete ilyenkor zöldes, vizesen híg, és hangosan távozik belőle, többször, mint egy nap szokott. Megoldás lehet ekkor, ha szopi előtt egy kis mennyiséget lefejsz előre, hogy biztosan eljusson a hátsó tejig, vagy egy mellből szoptatsz. (Erről lentebb olvashatsz részletesen.)

Könnyebben észreveszed a változásokat, ha akár egy füzetbe, akár egy alkalmazásban (pl. Babaápolás), hogy egy nap mennyi kakis, pisis pelus volt, ill. mikor szoptattál. Utóbbi az első hetekben nagyon nehéz, mivel szinte egymásba érnek a szoptatások. 

Fentieken kívül egyéb hasznos infókat találhatsz a szoptatás alapjairól itt.

Növekedési ugrások

Ahogy cseperedik a kisbabád természetesen egyre többet fog tudni enni. 

A baba gyomrának méretei

Forrás: https://anyatejut.hu/segedanyagok.html

Bizonyos időközönként ez a folyamatos növekedés felgyorsul, és akár egy hét alatt hozhatja a máskor egy hónap alatt összeszedett súlygyarapodást és növekedést. Sokszor ezzel egy időben tanul meg a baba valami új képességet, pl. mászni kezd. Ilyenkor a baba többet, szinte egész nap képes lenne szopizni. Felborulhat a megszokott napirend, éjjel többször ébredhet. Változó, hogy melyik baba (és mama), hogyan viseli ezeket a növekedési ugrásokat. (Nálunk pl. minél idősebb lett Panka, annál nehezebbnek éreztem, és annál látványosabb változásokat hozott. Eleinte növekedésben és gyarapodásban ugrott meg, a 6. hónaptól inkább képességek jelentek meg.)

Nagyon fontos ilyenkor, hogy kitartó légy, ugyanis ezzel az állandó szopizással, a sok ingerrel növeli meg a babád a tejtermelést. A mell egy tanulékony szerv, a kereslet-kínálat alapján működik.  Ha sok inger éri, és sokszor kiürül, akkor azt érzékeli a tested, hogy elfogyott a tej, többet kell termelnie. Ha marad a mellekben, nem ürülnek ki teljesen, akkor felszívódik a tej, és a mell kevesebbet fog termelni, ill. ha pang a tej, az könnyen mellgyulladáshoz vezethet. A változásokat néhány nap alatt leköveti a mell. Azonban ha a növekedési ugráskor a megnövekedett szopi igényre nem szoptatás lesz a válasz, kimaradnak az ingerek, a mell nem tud rákapcsolni a következő fokozatra. Ha azt érzed, kevés a tej, akkor lehet, hogy valóban az, de ezt a sok mellrehelyezés néhány nap alatt megoldja ilyenkor. (Ha úgy érzed, néhány nap alatt mégsem javul a helyzet, fordulj a védőnődhöz, vagy kérd szoptatási tanácsadó segítségét!) Igyál sok szénsavmentes folyadékot, vizet! Legalább annyival többet, mint amennyit a babád szopizik. A babák igénye 120-150 ml/ testsúly kg között mozog naponta. Tehát ha pl 5 kg a kismókus, akkor 600-750 ml között szopizik egy nap, tehát Neked legalább ennyivel többet kell innod a saját szükségleteiden felül. 

Általában az alábbi időszakokban szokott előfordulni növekedési ugrás, de mint mindenben, a kisbabák ebben is egyediek:

 • 3. hét
 • 5. hét
 • 8. hét
 • 12. hét
 • 15. hét
 • 23. hét
 • 34. hét
 • 42. hét
 • 12. hónap
 • 14. hónap

Bővebben olvashatsz a növekedési ugrásokról és a túlélésükről itt, valamint ezen a honlapon is.

A szoptatás tulajdonképp minden növekedési ugrással változik, de némelyik szembetűnőbb a többinél. Pl. a negyedik hónap környékén leáll a szopóreflex, és szinte minden elvonja a baba figyelmét.

Ezekről itt olvashatsz bővebben:

Hogyan kell szoptatni?

Adott két mell, egy tündéri kisbaba, kezdődhet is a szoptatás. Tulajdonképp tényleg ennyire egyszerű a dolog, mégis szinte csak a mesében szokott ilyen könnyen menni, mivel minden mozdulatnak és mozzanatnak jelentősége van. 

Szoptathatsz egy mellből, két mellből és váltott mellből. Mindnek megvan a maga jelentősége. 

A szoptatás kezdetén sok kisbabának elég csak az egyik mellből szopiznia egy-egy szoptatás alkalmával, és csak később kell nekik mindkét mellből szopizni. Ha egy mellből szoptatsz, ügyelj arra, hogy ha a mell túl ritkán ürül, a pangó tej mellgyulladáshoz, vagy a tej apadásához vezethet. Mivel ebben az esetben nem mindig ürül a második mell, ezért fontos, hogy következő szopizáskor azzal kezdj! Bár ez minden esetben igaz az elején. Később is jó, ha figyelsz erre, de lesz, hogy a baba csak azért is ugyanabból fog szopizni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy mindig egy hajgumit tettem arra a csuklómra, amelyik oldalon kezdtem a szoptatást. 

Ha két mellből szoptatsz, akkor kezded pl a jobb oldali mellel, ha az kiürült, akkor teszed át a babád a másik oldalon lévő mellre. A hajgumi ilyenkor is jól jön a csuklón. 😉 Ezt azzal lehet elrontani, ha túl gyorsan váltasz mellet. Ekkor a baba nem jut el a hátsó tejig, és hasfájás lesz az eredmény. (Lásd fent) A mindennapokban ez a legkényelmesebb, hiszen ha csak egy mellből szopizik a baba, akkor az meglátszik anyán is. Egyik mell feltűnően nagyobb lesz, mint a másik. 

Váltott mellből szoptatni annyit tesz, hogy pl. először jobb mellre teszed, majd bal, utána ismét a jobb mellre… Ezt bármeddig lehet folytatni, de itt is fontos, hogy csak a kiürülés után válts mellet. Ez növekedési ugrások idején jöhet jól, vagy mikor szaporítani kell a tejet. (Ezt az elnevezést használják a két melles szoptatásra is, így ez okozhat néha félreértést.)

Ezekről bővebben itt olvashatsz.

A szaporító fejés is ezen alapszik, mikor felváltva fejed a melleket:

 • 7 percig jobb mell
 • 7 percig bal mell
 • 5 percig jobb mell
 • 5 percig bal mell
 • 3 percig jobb mell
 • 3 percig bal mell 

Akkor alkalmazd, mikor tuti nem fog szopizni a baba. 

Ezeken kívül létezik még a blokk szopi is. Ennek légyege, hogy ha a baba visszakéredzkedik a mellre, akkor egy bizonyos időn belül (3 vagy max 4 órán belül) nem a soron következő mellre kerül, hanem ugyanarra. Ez a fent említett laktóz miatti híg kaki esetén alkalmazható módszer, vagy erős tejleadó reflexnél. Használatával csínján kell bánni, mert apasztó hatású. 

Szoptatási pózok

Szoptatni bármilyen pózban lehet, ami Neked és a babának kényelmes. Lehet ülve, fekve, félig fekve, négykézláb, guggolva vagy állva is. Teljesen mindegy, csak kényelmesen tudd tartani akár órákon át, és jól tudja bekapni a baba a mellet. 

Ezekről itt találsz bővebb infót.

Később, miután felállt a baba, ilyen extrém helyzetek is előfordulhatnak 🙂 

A helyes mellrehelyezés

Mikor ott a kezedben a kisbabád, sokszor valahogy nem akar összejönni úgy, ahogy a videókon láttad. 

A szoptatás alfája és omegája a helyes mellrehelyezés. Szinte minden problémának ebben rejlik a gyökere, és egyben a megoldást is ez jelenti. 

A baba helyes mellre helyezéséről az alábbi videó szól:

A legtöbbször az okozza a problémát, hogy a baba nincs elég közel, nyúlik a mell, ill. nem kapja be eléggé a mellet. Nekem szoptatási tanácsadó segített (hatalmas segítség volt, de erről bővebben a szoptatós sztorimban) 

Az újdonsült apuka sokat segíthet a helyes mellrehelyezésben. Egyrészt azzal, hogy te viszonylag kényelmesen elhelyezkedsz, ő pedig melledre emeli a pici, törékeny kisbabátokat. Később pedig külső szemlélőként segíthet megítélni a helyes mellre tapadást. Használjátok a SPORTS technikát:

 • “S (Slap) – csapás – Tegye a kezét a baba hátára és tolja a anya melle felé!
 • P (Pull) – húzás – Tegye a kezét a baba álla és az anya melle közé és húzza lefelé az állát, hogy kiváltsa a kereső reflexet!
 • O (Observe) – megfigyelés – Kinyitja az állkapcsát a baba, kidomborodnak az orcái, kifelé hajlanak az ajkai, elmúlik a fájdalom?
 • R (Release) – elengedés – Engedje el a baba állát, hagyja a babát szopni és tesztelje a mellretételt!
 • T (Tap/Try again) – megérintés/újrapróbálás – Ismételje meg az első négy lépést kétszer-háromszor, hogy lássa, ki tudja-e javítani a rossz mellretételt!
 • S (Shoot) – lövés – A fenébe! Le kell venni a babát a mellről, és újra próbálkozni.”

További hasznos tanácsokat olvashattok az apák fontos szerepéről a Szoptatásportál cikkében.

Lektorálta: Dr. Zátonyi Adél, a gyulai kórház gyermekosztályának neonatológus főorvosa, szoptatási tanácsadó

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu