mozgasfejlodes
Mozgásfejlődés, játékok

Mozgásfejlődés

Korai mozgásfejlődés

A baba fejlődésének egyik nagyon fontos és látványos területe a mozgásfejlődés. Újdonsült szülőként jogos a kérdés, honnan kellene tudnunk, hogy a korának megfelelően viselkedik-e a kisbabánk?

A saját tapasztalatainkból született egy kis összefoglaló, amelyből megtudhatod, hogy az adott hónapban általában mire képesek a babák, valószínűleg a Te babád is!

Viszont fontos, hogy tudd, ha a gyermekednél ezek a mozgásfejlődési lépések időben elcsúsznak vagy kimaradnak, ne pánikolj, csak említsd meg a következő státuszon a gyermekorvosnak. Ha indokoltnak tartja, úgyis további vizsgálatokat fog elrendelni. A babádnak pedig egészen biztos, hogy nem egy ideges és aggodalmaskodó anyukára van szüksége, hanem egy bátorító mamira, aki átvitt és fizikai értelemben is támaszt jelent számára a járásig vezető rögös úton.

Ki-mit tud?

Avagy a csecsemők mozgásfejlődése

Mindenekelőtt fontos megjegyeznünk, hogy a babád mozgásfejlődését nagyban támogathatod és akadályozhatod is az öltözékével, emiatt javasoljuk, hogy mindig a méretének megfelelő, kényelmes viseleteket részesítsd előnyben.

Bővebben erről a babaruhás cikkünkben is olvashatsz.

Az 1. hónap 

A csecsemők mozgásfejlődésének első időszakát a koordinálatlan kapálódzás jellemzi, háton. Majd szép lassan megerősödnek a nyaki, és hát izmai. Kezét még ökölbe szorítva tartja, de ha odateszed az ujjadat, megfogja. Ha hónaljánál felemeled (kb. súlyának 70%-át), akkor lépegetni kezd (járóreflex). Ezek ún. veleszületett reflexek, mint ahogyan a szopóreflex is.

Játékajánló:

2 hetes kortól javasolt 3 hónapos korig fekete-fehér képeket mutatni a babának, amelyet eleinte a szemével (szem izmok erősödnek, javul/megszűnik a kancsalság) követ, majd a fejével; végül pedig a kezével meg is tudja fogni a képeket.

Beszerezhető: https://www.tudatosszulo.hu/katalogus/babak-konyvtara

© Mamik

A 2. hónap

A babák fejnehezek, de a második hónaptól kezdve általában képesek hason fekve néhány másodperc erejéig megtartani a fejüket, sőt, képesek át is fordítani. Háton fekve stabilan megtartják a fejüket. A kezével már ügyesen markol tárgyakat, de a legtöbb baba ebben a korban még elengedni nem tudja (ez később, 3 hónapos korra szokott kialakulni).

Játékajánló:

Szerezzetek be vékony, a finommotorikájukat segítő csörgőket! (pl.: egyenes vonalú csörgőt vagy a DM-ből egy ilyet:)

© Mamik

A 3. hónap 

Hason fekve a fejét már egyre biztosabban tartja, előfordulhat, hogy a mellkasát is emeli. Kezeit már ügyesen irányítani képes (legtöbbször a szájához): markol, elenged. A lábait gyakran kinyújtja és az égnek emeli, ezért takaró helyett (amit az éjszaka folyamán így számtalanszor letornáz magáról) érdemes beszerezni hálózsákot. A fekete-fehér képeken túl, most már az arcokat is követni kezdi a szemével és a fejével. Felfedezhetsz kúszásra hajazó mozdulatokat is.

Játékajánló:

Beszerzésre ajánlom a zenélő és rezgő pocakpárnát, amely megkönnyíti a babának a hason fekvést, ha már elfáradt.

© Mamik

Fontos 1-3. hónap között:

A csípőszűréses vizsgálatot 3 hónapos kora előtt végeztessétek el, hogy a későbbi (mozgás)fejlődési rendellenességek elkerülhetőek legyenek.

A 4. hónap 

A babánk egyre aktívabb, mindent szeretne megfogni és a szájába venni. Hason fekve egyik vagy másik karjára támaszkodva már jól tartja a fejét, sőt, a mellkasát is meg tudja emelni. Hátáról már az oldalára fordul. Azt tapasztalhatod, hogy képes ülni is, de még nem elég erős ehhez a hát-és hasizma, ezért lehetőség szerint kerüljétek, mert gerincferdülést okozhat. Ugyanez igaz az állásra, hiszen a súlyát már képes állva megtartani és ezt előszeretettel gyakorolja is.

Játékajánló:

Szerezzetek be Keljfel Jancsi babákat, segíteni fognak lefoglalni őt “hasazás” közben.

© Mamik
© Mamik

Az 5. hónap 

A kúszásszerű mozdulatok gyakorivá válnak, hason már elkezd csúszkálni is. A forgás minden irányban önállóan sikerül neki (hátáról hasára, hasáról hátára). Újdonság lesz, hogy négykézláb ringatózni kezd előről-hátra. Kezeivel erős, határozott fogó mozdulatra képes.

Játékajánló: 

Szerezzetek be a bébi hengert (felfújható, csörgős verziót), amely segíti őt a mászás elsajátításában.

© Mamik

A 6. hónap 

A legszembetűnőbb változás, hogy oldalára fordulva képes félig felülni, gyakran fel is ül már. Hason fekve könnyedén tartja magát, a fenekét az égnek emeli, kúszik. Önszórakoztatására a lábát képes már a szájához emelni.

Játékajánló:

Játékos fejlesztő gyakorlat lehet számára, ha hason fektetve O-ball labdázunk vele.

O Ball
© Mamik

A 7. hónap

Tapsolni kezd, egyik kezéből a másikba tudja adogatni a tárgyakat. Ha a kezét letámasztja, stabilan ül. Sőt, a kezei már olyan erősek, hogy hason fekve egy kézen támaszkodva a másik kezével már tárgyakért nyúl. A lábai is elbírják már a súlyát, képes saját magát megtartani. Kúszása kifejlett, a hasát is meg tudja emelni eközben.

Játékajánló:

Beszerzésre javasloljuk a kéz-láb csörgőket, amelyek hangunknál fogva még több mozgásra ösztönzik a babát.

A következő hónapok folyamatosan feltöltésre kerülnek, amint oda érünk, hiszen a babáink az oldallal együtt fejlődnek. 🙂

Ajánljuk még

Amennyiben elmélyülnétek a korai mozgásfejlődés rejtelmeiben bővebb információt ITT leltek.

Hasznos tartalom lehet az esti mozizáshoz a Netflixen az Újszülöttek: Életünk első éve című dokumentumfilm sorozat.

Ha a havi státuszra készültök, akkor ezekre az ellenőrző kérdésekre számíthattok a védőnőktől.

Ha több játékajánlót szeretnétek, olvassátok el a Hasznos és haszontalan eszközök a kisgyermekek mozgásfejlesztésében című bejegyzést.

Ha kérdésetek lenne, online a következő csatornákon feltehetitek:

Ha otthon végezhető fejlesztési ötleteket is szeretnétek, látogassatok el a Mozgásfejlesztés – Terápiás torna fb oldalra.

Végül, de nem utolsó sorban- Ha szakembert kerestek a baba mozgásfejlődésének segítéséhez, akkor Torna Dora konduktort kövessétek.