gyerekjáték
Babakelengye,  Mozgásfejlődés, játékok,  Ünneplés

Top 10 kedvenc gyerekjáték

A gyerekjátékokról már viszonylag korán, a terhességem alatt sokat tanakodtunk. Na nem feltétlenül azért, mert ennyire felkészültek lettünk volna, mik a legjobb minőségű, leginkább fejlesztő gyerekjátékok, vagy szórakoztató játékok. Akkoriban sokkal inkább az foglalkoztatott, hogy mégis, mennyi játék kell egy gyereknek, illetve hogyan fogjuk ezeket tárolni a nem hipermarket méretű lakásunkban. Nem akartuk, hogy túl sok legyen neki, mert valahol azt éreztük, hogy akkor lehet, nem fogja annyira megbecsülni a dolgait. Ennek ellenére mégsem annyira tudatosan vágtunk bele a játékfölhalmozásba. Kicsit bánom, hogy nem néztem jobban utána, mik a tuti játékok, egyáltalán mik léteznek a piacon, mert így rengeteg fölösleges dolog gyűlt össze minden igyekezetünk ellenére.

Sok mindent örököltünk, vettünk, kaptunk, úgyhogy már egészen letisztult a kép, hogy a jövőben hol, milyen gyerekjáték márkák után fogunk kutakodni, ha újabb játékra lesz szükség. (A régebbi, megunt darabokat pedig tovább adjuk rokonoknak, vagy eladományozzuk majd.)

Azért, hogy titeket kicsit megkíméljünk ettől az útkereséstől, összegyűjtöttük a gyerekeink favoritjait.

Kedvenc játékaink között a “nem értem ezt miért szereti annyira a gyerek”-félétől a “hú hát ez nagyon menő, még a szülők is játszanak vele” kategóriáig minden megtalálható.

Réka és Áron baba kedvenc gyerekjátékai

Áron kedvenc játékai az alábbiak voltak 1 éves koráig, inkább kronológiai sorrendben, mintsem hogy melyik a favorit. Megjegyzem, hogy ezt a képet gyerek nélkül terveztem elkészíteni, de mire elővettem a telefonom már középen ült, szóval ezeket a játékokat tényleg szereti. 🙂

legjobb gyerekjáték
© Mamik
 1. Hernyó: picit ütött kopott, örökölt Fisher price hernyó, a baby gym-re akasztottam, és ott gyönyörködött benne a kisbaba. Később a kocsiban tett jó szolgálatot, illetve reneszánszát élte, amikor Áron rájött, hogy az orrát be lehet nyomni és akkor vinnyog. Férj nemes egyszerűséggel girnyónak hívja.
 2. Polipka: Áron egyik plüssért sem rajongott babaként, kivéve ezt. Ezt tudta fogni a lábainál, meg birizgálni, ami a finommotorikájának is jót tett. Ezt Torna Dóra játékajánlás alapján vettem meg, azt is érdemes lehet elolvasnotok (3 bejegyzése is van erről az Instagramján).
 3. Dj Panda: óriási szerelem. Nem akartam az elején zenélő, villogó játékot adni neki, azonban a barátaink mindenképpen elsők akartak lenni abból a szempontból, hogy ki vesz idegesítő, hangos játékot nekünk. De nem sikerült, mert egész jó trackeket húz a panda, úgyhogy jókat bulizunk rá.
 4. Fürdő játékok: szintén kaptuk, szintén nagy szerelem lett. Vízben ugyan nem használjuk, mert nem akarom, hogy beleposhadjon a víz. Viszont kiváló rágókák, az agy formát (korall? vagy mi lehet?) kifejezetten szereti az összes gyerek, aki járt nálunk.
 5. Montessori könyv: könyveket már kiskora óta szeret lapozgatni Áron, a Montessori – Első könyvem sorozatát különösen. Nem tudom, hogy csak azért, mert ez volt az első amit elolvastam neki, vagy mert nekem is tetszik, vagy csak úgy, de nagyon szereti a mai napig.
 6. Djeco hangszerek: elsőre megszerette őket, főleg a csörgőt és a castanettát és én is. Annyira szépek, és megbízhatóak, ennél nem izgultam egyedül, amikor elkezdte lerágni a festéket a fáról a kishódom.
 7. Építő poharak: ez volt az első játék, amivel tényleg játszott, méghozzá 6 hónapos kora körül azt, hogy én felépítem, ő meg odakúszik és leborítja. Ettől mindketten szuper boldogok voltunk.
 8. Fürdős babakönyv: ezt is kaptuk, és ez is nagy kedvenc mindenkinek. Nem értem miért, minden esetre jó cucc, lehet rágni, mosni, fürdőben játszani vele, nézegetni.
 9. Ujj bábok: ezek nagyon viccesek, apukával mi is szeretünk játszani velük, főleg az előző Ikeás szériával, amit megörököltünk. Abban emberek voltak, menyasszony, vőlegény, kisbaba, búvár, stb. Jókat szórakozunk velük, valószínűleg ezért szereti őket annyira Áron is.
 10. Kalapács: egy garázsvásáron vettem, mert az eladó anyuka áradozott, hogy ezt mennyire szerették a gyerekei. És tényleg, Áronnak is nagy kedvenc, csak a kutya fél tőle meg apa utálja, ugyanis nagyon hangos és szuper idegesítő.

Joker: piros kisautó. Nem tudom mikor, meg hogy került oda, ezt is szereti, de nem tenném a top 10-be, szerintem ő vitte oda valamikor. 🙂 Minden esetre a Tesco Carousel gyerekjáték márka is klassz.

Ami talán jó tanulság, hogy főleg azok a játékok a kedvencei, amik régóta megvannak. Tehát amiket kisbaba korában kapott, azokra 1 évesen is mosolyogva néz és szívesen játszik velük. A másik, hogy a játékokra írt életkori ajánlás tényleg csak ajánlás, sokszor bőven korábban is oda lehet adni a gyerekeknek, sőt, az adott életkorra javasoltak unalmasak lehetnek a babáknak.

Jaj és van még egy ellenpéldám is, amit utálok, az az Ikeás gyöngy hullámvasút. Túl nagy, ezért csomószor rúgtunk már bele, esett rá a gyerek, de még a kutya is fennakadt már rajta. Egy kisebb verzió jobb választás lehet.

Meli és Sebi baba kedvenc gyerekjátékai

Az Ittegybaba csapatban azt hiszem én vagyok a fanatikus, játékvásárló anyuka. Mi is szeretjük a férjemmel felfedezni az új játékokat, de főként ez az ingerszegény időszak, bezártság hozza ki belőlem a beszerzési vágyat. A kisfiammal könnyebben telik a nap, ha egy új játékot tanulunk játszani.

gyerekjáték
© Mamik

Elég sokat használtan szerzek be, ajánlás alapján de van azért jópár impulzív vásárlásom eredménye is a TOP10-ben.

 1. A kis piros iskolaház könyv: használtan jutottunk hozzá, lényegében véletlenül. Sok apró kis könyvet tartalmaz, van amelyiket majd ki is lehet színezni a hozzá tartozó zsírkrétával. Méretüknél és oldalvastagságuknál fogva ezeken a könyveken tanult meg lapozni, nagyon szereti magát a tépőzáras könyvtárt is nyitogatni.
 2. Ferdinánd, a farkas könyv: a barátságos és játékos farkas fogacskái közé berakni a kezünket, hogy játékból jól megharapdáljon – nagyon vicces ám. 
 3. Kerekek, azaz minden, aminek kereke van (kisautók, baba taxi, kismotor jah és a babakocsi kereke): igazi kisfiú, nem tudok mást mondani. Berreg ha bármi olyat lát, aminek kereke van és azonnal meg akarja forgatni.
 4. Fisher Price zongora: Sebi 2 hónapos korában kapta, az első játékai egyike. Az első nevetést ennek a játéknak köszönhetjük, szép emlék fűz hozzá emiatt mindannyiunkat.:) A mai napig (1 éves) szívesen játszik vele.
 5. Labda: az apukája már a kezdetektől fogva labdázott vele, a kukucsoláson túl az első általa kezdeményezett játék volt a labdázás. Eleinte kézisnek készült, manapság már inkább focistának, azaz inkább rúgja mint dobálja a labdákat, ezért a puha labdáról most már keményre váltottunk.
 6. Szélforgó: nyáron, egy kerti séta alkalmával fedezte fel, majd a teraszra és a lakásba is rendszeresítettünk egyet. Minden méretben kiváló. Az is érdekes, ha a szél hajtja és az is érdekes, ha mi a kezünkkel.
 7. Little dutch activity box: Elvileg másfél éves kortól ajánlott játék, de mi már fél éves korában elkezdtünk vele játszani. Eleinte a fogaskereket szerette, majd hónapról-hónapra felfedezte minden oldalát. Most egy évesen, a tetején található golyóvezető és a formabedobó a kedvence. Egyébként ez egy nehezített formabedobó, hiszen oldalról kell beletalálni- ennek tudom be a másfél éves ajánlott kort.
 8. Fisher Price róka: a mászás motiválására találták ki és valóban, kúszásból mászásra fejlesztette a gyereket. Egyszerű, mókás játék. Ami külön plusz pont, hogy nem akad el az egyenetlen talajon.
 9. Kukuccs könyv: amikor elkezdték érdekelni a könyvek, rá kellett jönnöm, hogy az otthon található képes könyvek, pl.: a Guiness-rekordok könyve nem egészen bababarát és elrohantam a legközelebbi hiperbe venni néhány babakönyvet. A kukuccs könyv volt az egyik, ami igazi szerelem lett, mindenhova visszük és napi 500-szor is ugyanakkora öröm megtalálni a nyuszit a fűben, mint először.
 10. Fisher Price asztal: 10,5 hónapos korában szereztem be, mert már úgy éreztem, hogy szükség lenne egy olyan játékra, amin fel tud kapaszkodni és állva játszik vele. Eredetileg karácsonyi ajándéknak szántuk, de a mérete miatt nehéz lett volna eldugni, hamar felfedezte és nagyon élvezte a játékos foglalkoztatókat mind a 4 oldalán. Nagyon szereti ma is, egy gond volt vele, hogy így új karácsonyi ajándék után kellett néznünk.

+1: Gumikacsa: A fürdésnél használjuk a kezdetektől fogva, 11 hónaposan mondta ki először, hogy HÁP-HÁP! -amikor egy fürdés alkalmával majdnem elfelejtettük beletenni a vízbe.

Réku és Ábel baba legjobb gyerekjátékai

Nos, mi vagyunk azok, akik sodródtak. Már Ábel születése előtt kaptunk több szatyor megörökölt játékot, alig tudtunk válogatni, hogy melyiket adjuk neki. Venni ritkábban szoktunk emiatt, de van pár, amit barátok ajánlása alapján beszereztünk.

legjobb gyerekjáték
© Mamik
 1. Formaberakós játék: örökölt darab, nagyon szereti a gyerek. Egyelőre még csak kiveszi a kis járműveket és rágcsálja, de bízunk benne, hogy hamarosan vissza is tudja őket majd tenni. Fából van, ami tök jó, egyedül azt nem szeretem benne, hogy valamiféle fóliával van bevonva, ami részben már lejött, vagy a széleken feljött. Mivel most rágókaként használja, ezt nem tartjuk már olyan biztonságosnak, ezért fájó szívvel egy időre biztosan elbúcsúzunk tőle.
 2. Fisher Price kutyás zongora: ez nagy szerelem, mióta csak hasal a gyerek. 3 féle módon tud zenélni: csak simán zongoraként, tanító jelleggel és angolul, valamint a kutya orrát megnyomva hosszabb gyerekdalokat énekel (gyalázat, de utóbbit pár hét használat után vettem észre :D). Van még rajta 2 kis kör alakú, forgatható rágóka-szerűség, ha megunta a zenélést, hosszú percekig pörgeti és csócsálja azokat is. Ezt is örököltük egyébként.
 3. Kis kolomp: ez is örökölt (lehet a továbbiakban már azt jelzem külön, ha mi vettünk valamit 🙂 ). Különlegessége, hogy nem sima csörgő hangja van, nem bántó egyáltalán, hanem ilyen kis különleges tompa. Hónapok óta nagyon szereti, jól lehet rázni, rágni és ha a játék hevében véletlenül fejbekólintja magát, akkor sem fáj, mert nagyon könnyű.
 4. Forgó virág: Tesco márkajelzés van a hátulján. Nagyon pici korától, kb. 3 hónaptól már odaadtuk neki tanulmányozásra és egészen 10 hós koráig mindig szerette. A virág kerregő hang kíséretében forog (ez valamiért nagyon mulatságos), a rajta levő méhecske és pillangó is. Középen egy golyót tud pörgetni a pici ujjaival és elvileg az alja tapadókorong is egyben, de mi mindig kézben használtuk.
 5. Disco katica: eredetileg altatás segítésére kaptuk, ugyanis a katicában belül színes lámpák vannak és a hátán levő csillag alakú nyílásokon át a sötét szobából csillagos eget varázsolhatsz. Ráadás, hogy több dallamot is játszik. Sajnos alvásra kevésbé jött be: a csillagok túl izgik voltak, inkább felpörgöttt tőle többnyire, a zene pedig nem egy Dolby Digital minőség. Apával viszont előszeretettel diszkózik rá a gyerek sötétedés után, simogatja, csapkodja a katica hátát, vagy csak bámulja a csillagokat. Mármint a gyerek, nem Apa. 😀
 6. Fisher Price hernyócska: több darabból áll, szét is lehet szedni. Forog, az egyes darabokon belül is vannak forgó, csörgő részek és a farka forgatás közben kerregő-kattogó hangot ad. Egyszerű játék, mégis az egyik legnagyobb kedvenc.
 7. Fa szivárvány: egyszerűsége ellenére sokféleképpen használható: tornyot, kisautós pályát lehet belőle építeni, de az is izgi, ha a részeket a hátukra fordítjuk és ringatóznak. Most még a rágcsálás megy, de az nagyon.
 8. Toronyépítős játék: egyelőre ezt is fél-rendeltetésszerűen használjuk: én felépítem a tornyot, Ábel somolyog rám, majd lecsapja az egészet. Később ő is fog vele építeni, arról nem is beszélve, hogy vannak rajta színes számok, valamint a kis poharak alján figurák is (pl. gyurmába bele lehet nyomni), később majd homokozóba ki lehet vinni, vagy idebent főzőcskés játékhoz tökéletes.
 9. Nagy, Lego-szerű építőkocka darabok: ebből van egy nagy dobozzal, de mivel egyelőre még inkább bontja a berendezést a gyerek, minthogy építsen, ezért pár darabot adtunk neki oda. Előszerettel kolompol vele, rágcsálja, dobálja, szétbontja a darabokat.
 10. Labdák: többféle is van. A kis piros és kék remekül passzol a babakézbe. Műanyag ugyan, de picit pattogni is tud. Szereti azt is a gyerek, ha mi zsonglőrkődünk neki. A 3. labda egy O-ball, első gyereknapkor vettük neki. Fejleszti a finommotorikát, picit pattog, picit zörög, jól meg lehet fogni. Nagyon szereti, mióta csak megvan.

Ági és Panka baba kedvenc babajátékai

legjobb bébijáték
© Mamik
 1. Rakásolható poharak: ez volt az első játék, amivel közösen játszhattunk. Felépítettem a tornyot, Panka pedig odakúszott, és leborította. Hatalmas volt az öröm. Azóta, ha valamit sikerül véghezvinnie, még meg is tapsolja magát. Tornyot még nem sikerül egyedül építenie, de a torony csúcsát, a maci fejét ő teszi fel, és sokszor már egymásba is tudja őket rakni, szépen sorban. Egyébként pedig “főz” bennük. Összeöntögeti a tartalmukat, aztán megkeveri. (Egyelőre üresek. Nem vagyok mazochista 😀) Igazi must have, sok mindenre felhasználható, egyszerű, de nagyszerű játék. 
 2. Játék konyhai eszközök: gyümölcsök és kés fából, vágódeszka és fazék. Ezeket  kb. 13 hónaposan kapta. Most, közel 16 hónaposan egyre ügyesebben választja ketté a tépőzáras gyümölcsöket. Utána beleteszi a fazékba, megkeveri. Ha jónak gondolja, megkóstolja. Végül megetet vele  valakit vagy valamit. Mi pedig boldogan csámcsogunk. Tökéletes kezdés a szerepjátékok világában. Később majd szeretnék egy játék konyhát is (persze az IKEA-ból)
 3. Plüssök: ha azt hiszem, hogy valamelyik tetszeni fog neki, arra általában rá se bagózik. Kivéve az IKEA cicaaaaa, na az azonnal hatalmas siker volt. Így most két kedvence van: az én gyerekkori babám és a “cicaaaa”, vagyis most már “Cicuka” (Bár az én babám kicsit creepy.) Ölelgeti, puszilgatja, hintáztatja, újabban pedig megeteti, és el is altatja a játékait. 
 4. Labda: szerencsére nem az én labdaérzékemet örökölte. Azt a szintet kb. 8 hónaposan átlépte. Ügyesen gurít, dob, rúg, és újabban azt élvezi, ha pattog a labda, úgyhogy közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor száműzött lesz szegény labda, és kint játszunk csak vele. 
 5. Sátor-mászó alagút: akkor szereztük be, mikor már stabilan járt. (Előtte mászásra ösztönöz járás helyett.) Imád benne elbújni, és ebben élvezi leginkább a kukucs játékot. Mondjuk  tényleg elég mókás átbújni rajta. (Az IKEA mászóalagútja az átlagnál strapabíróbb, gyöngyvászon anyagból van. Kevésbé díszes, de ez Pankát a legkevésbé sem zavarja.)
 6. Zenélő cápa: a Fisher Price róka olcsóbb és gagyibb változata. Kb egy éves kora óta magától is be tudja kapcsolni. A Baby shark című zenei műremek szól belőle, a játékoktól megszokottnál hangosabban és rosszabb hangszóróval. Panka imádja, de tényleg annyira hangos, hogy rajtunk kívül szerintem már a szomszédok is utálják ezt a cápát. Hónapok óta megvan, de még most is meg szokta tapsolni a kis havert, aki össze-vissza gurul zenélés közben. 
 7. Béka: minden végtagja másképp húzható, vagy tekerhető, amire vidám (hülye) hangokat ad ki. A nagy gomb pedig minden harmadik megnyomásnál egy country zenét játszik. 
 8. Könyvek: gyakorlatilag bármilyen papír, amin van valami, azt imádja Panka. Még a felnőtt könyveket is tanulmányozza, amikben nincs kép, de a mellszívó használati utasítása is lenyűgözi. Úgy olvasgat, ahogy tőlünk látja, oldalt fogja két kézzel, és közben még grimaszol is. Mostanában a böngészők kerültek előtérbe. Megkérem, hogy mutassa meg, hol a bárány, és percekig képes kutatni. (Egyelőre még csak olyat kérek, ami valóban  megtalálható a képen. 😀) Jókat mesélek neki belőle, anya fantáziáját is fejleszti. 😊
 9. Katica: (még egy Mattel termék 1990-ből. Használtan vettem Marketplace-en) Gurul, közben villog a csápja. Ez volt az első rakásolható játékunk a poharak után, ugyanis van hozzá 2 kis katica, amit a hátára lehet tenni. Újra és újra felfedezi, mit és hogyan lehet vele játszani. 
 10. Gyűrű piramis: az első szülinapjára kapta egy rokontól. Egy tipikusan olyan ajándék, aminek örülsz ugyan, de közben mégsem, mert már kinéztél belőle egy másikat. Ebből egy eredeti Montessori tornyot szerettem volna Pankának, amivel a színeket is lehet gyakorolni. 2 hónap alatt jutottunk el odáig, hogy már egyedül is fel tudja építeni, olykor hiba nélkül. Többek közt  a matematikai logikát fejleszti a motorikus készségeken kívül. 
 11. Zenélő zsiráf: (szintén egy használtan szerzett játék) ahány gomb, annyi féle zenét játszik. Mozarttól a Jingle Bellsig minden megtalálható a repertoárjában. Nem tudod úgy megfogni, hogy ne zenéljen. Gurul is. A legjobb, hogy ha megszólal nem tudod kikapcsolni. Tökéletes kombináció.