anya segítség
Baba eszközök

Kell! – avagy minden, ami megkönnyíti egy anya mindennapjait

Őszintén nem gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz. Sőt, terhesen azt tervezgettem, hogy milyen könyveket fogok olvasni, miket fogok tanulni a baba mellett. Ehelyett folyamatosan azt érzem, hogy valamivel, ha nem mindennel, el vagyok maradva. Új overál kell a gyereknek, a kutya kajája fogytán, kupi van a teraszon, a nagyiékat is fel kéne hívni, stb. Szóval ilyen állapotok közepette minden perc számít, ezért próbálom egy ideje a kevésbé fontos dolgokat lefaragni és gépesíteni.

0 – 6 Hónapos baba

Eszközök

 • Babafészek: az egyik legjobb találmány kisbabáknak. Körbeöleli a kicsit, mobilis, beteheted a kiságyba vagy az ágyra, kanapéra, és a baba jót szunyál benne. Mi olyan szerencsések voltunk, hogy kaptunk a helyi önkormányzattól, de ez például nagyon szép.
 • Mellszívó: ha bármilyen okból nem jön össze a szoptatás, de az ember ragaszkodik az anyatejes tápláláshoz, akkor a mellszívó tud ebben segíteni. Attól függően, hogy mi az ember célja, különböző technológiák állnak rendelkezésre: szimpla, vagy duplafejes, elektromos, vagy kézi, stb. Egy szimpla elektromos mellszívóval több hónapig lehet ellátni a gyermeket anyatejjel, de ha csak egy-két alkalommal szeretnél fejni (pl. szaporítani kell a tejedet, vagy később ha el kell ugranod valahová és valaki más eteti a gyereket), arra a kézi is jó lehet (jóval olcsóbb, kompaktabb, ugyanakkor fárasztóbb, hangosabb és időigényesebb), de egy hosszútávú fejés esetében az elektromos must have.
 • Sterilizáló: ha a szoptatás csak részben, vagy egyáltalán nem elegendő, más alternatívák jönnek szóba a táplálás során, pl. fejés, vagy tápszer. Mindkét eset eszközigényes, amiket sterilen kell tartani, annak érdekében, hogy a baba táplálása biztonságos lehessen. Ezt sterilizálással lehet elérni, amit a legkényelmesebben az elektromos gőzsterilizáló biztosította nekünk. Létezik mikrózható változat is, illetve utazásokhoz sterilizáló zacskó a legpraktikusabb, de otthoni használatra az elektromos a legjobb.
 • Hordozó kendők: a babakocsi is jó találmány, de nekünk a babahordozók az elejétől nagy szolgálatot tettek. Bele kell rázódni a használatukba, de sokkal rugalmasabban lehet közlekedni vele, segíti a kötődést, sőt, a hordozóban gyorsabban elalszik a baba, kevésbé fáj neki a fogzás, könnyebben átvészel egy betegséget. Erről ITT olvashattok bővebben.
 • Baby kamera: nagy segítség, hogy nem kell minden mozdulatra szaladni, hogy jól van-e a gyerek. A kiválasztáskor figyelj arra, hogy hogyan jelez: csak hanggal, vagy valami látható módon is. Már az egészen egyszerű bébiőrökön is van ún. VOX funkció. Ha ezt beállítod, csak akkor kapcsol be, ha jelez. Egyébként készenlétben van. Így nem világít este, éjszaka az arcodba a monitor, és az akku is jobban bírja. Nekünk ilyen van.
 • Szárítógép: az egyik legjobb barátom lett. Nem kell teregetni, nem kell a fregolit kerülgetni és egy nap akár 3 mosást, szárítást is el lehet intézni, sőt, a ruhák is puhábbak lettek. Ráadásul a gyerekem is imádja, rámolja ki, be a ruhákat, nézi ahogy pörög a dob, simogatja, szeretgeti. Nekünk ilyen van.
 • Mosogatógép: alapos, kevés vizet használ és nem fájdul meg az ember dereka az órákig tartó mosogatáskor. Ámbár van pár baba eszköz, amiket nem lehet mosogatógépben mosni, szóval ezt csekkolni kell, de ettől még tehermentesíti az anyukát.
 • Robotporszívó vagy vezeték nélküli porszívó: imádom őket. Végre hetente többször is fel tudok porszívózni, nem kell amiatt aggódni, hogy a gyerek ráharap a vezetékre, meg úgy egyáltalán szórakoznom a konnektorba dugdosással. Nekünk ilyen van, a kutyaszőrt kiválóan összeszedi. Másik alternatíva a robotporszívó, amit előre be lehet programozni, hogy mikor nyalja ki a lakást, szóval még csak ott sem kell lenni a porszívózáskor, de ha mégis ott lennénk, ezt is jó móka néznie a gyereknek.

Szolgáltatások

 • Online rendelések úgy általában: annyira szuper, hogy az összes bevásárlást lehet már online intézni. Élelmiszerek, készételek (akár heti menük is), ruhák, drogériás cuccok, szóval minden. Engem kikapcsol, hogy online pakolom össze a kosarakat, és jobban át is tudom gondolni, mire van tényleg szükségünk.
 • Konduktor: csak ajánlani tudom. Gyakorlatilag a konduktor a kisbabák és gyermekek mozgásfejlesztésével foglalkozik. Egy-egy foglalkozás olyan, mint egy tornaóra, de a rávezetés módszerét alkalmazva, tehát a cél, hogy a gyerekek maguktól végezzék el az adott mozgást, pl. nyúljanak valamiért, ne pedig mi vigyük, akár erőszakosan is a kezüket az adott tárgyhoz. Plusz amit én nagyon szeretek, hogy segítenek cipőt választani a kisdedeknek, ami szintén fontos, és egy átlag mutter nem ért hozzá. Persze ennél sokkal több a konduktív pedagógia, erről ITT olvashattok. Torna Dórához fordulhattok, írjatok neki Instagrammon üzenetet, ő szívesen ajánl nektek konduktort.

6 – 12 hónapos baba

Eszközök

 • Járóka vagy mobil ágy: nem lesz el benne a gyerek órákat, de nem is ez a cél, nekem arra kell, hogy amíg wc-n vagyok, addig bele tudjam tenni. Bár őszintén, egy ideje oda is együtt járunk. A babakarám nem igazán jó erre a célra, mert egy könnyed mozdulattal teszik arrébb a babák. 
 • Rágóka csiptető: babakocsizáskor, autókázáskor szuper segítség, nem kell folyton hajolgatni a rágókák, játékok után.
 • 2in1 párológép: a hozzátápláláskor nagy találmány, hiszen nem kell a tűzhely fölött álldogálni, amíg megpároljuk az ételt, amiben így több tápanyag is marad. Ugyanabban az edényben lehet párolni és pürésíteni, kisebb a felfordulás, de ami a legjobb, hogy nem ég le. Jaj, mennyi edényt égettem már oda, mert elfelejtettem/nem volt időm megkavarni benne az ételt. Létezik olyan is, ami több funkcióval bír, pl. fölolvaszt és melegít, de egy 2in1 is már nagy segítség. Nekünk ez vált be.
 • Gyümölcs püré tároló: vannak az úgynevezett tasakos pürék, amiket bármelyik drogériában lehet kapni (vannak külön babáknak készítettek hozzáadott cukor nélkül). Na ezeket lehet házi verzióval kiváltani, és ezekbe a kis tasakokba betölteni. Így frissebb, változatosabb püréket tudunk adni a babának, nálunk fogzáskor jönnek ezek a tasakos pürék igazán jól, amikor kellemetlen az evés a gyereknek, ezeket meg szinte csak nyelni kell. A házi verzióval annyi, hogy rá kell érezni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldségeket pürésítsünk egybe, hogy finom is legyen és az állaga is megfelelő legyen. Ez volna az.
 • Bébiételek: ha másra nem, de B tervnek nálunk mindig van pár bébiétel a szekrényben. A legjobb minőségűnek a Hipp-et találtuk, ezt Meli tesztelte nekünk, aki hisztamin érzékeny, úgyhogy elég nagy pontossággal tudja megmondani, melyik konzervkaja “friss”.

Szolgáltatások

 • Babysitter: egyáltalán nem ördögtől való ma már, ha van egy jó babysittered. Ahol nincsenek nagyik vagy bárki, aki tudna segíteni, ott el lehet gondolkodni babysitter alkalmazásán. Vannak ugyan időszakok, amikor nem érdemes belevágni, pl. az úgynevezett szeparációs szorongásos időben, amikor egy centi se furakodhat a gyerek és anya közé, nem hogy egy harmadik fél.

Előny vagy hátrány

Itt kell megemlítenem, hogy az igazán nagy könnyebbséget az alábbiak hozzák, de ezeknek szinte mindig van hátulütője.

 • Nagyik: egy nagyi, vagy bárki aki süt, főz, vigyáz a babára, aranyat ér. Hátulütő lehet, ha a nagyi mindent jobban tud, plusz a régi iskola híve a -Hagyjuk sírni a gyereket, attól erősödik a tüdeje! – típusú, akivel sokat kell harcolni, ha a saját elveink mentén szeretnénk gyereket nevelni.
 • Cumi: a cumizás és az ujjszopás azért van, mert a baba cicizni szeretne, de azt valamiért nem kaphatja meg. Tehát végülis tehermentesül az anya, de ez zavart okozhat a szoptatásban, szerintem a kötődésben is és később nehéz lehet leszoktatni róluk a gyermeket.
 • Tápszer: a szoptatás és etetés nehézségeit lehet vele megúszni, sőt, általában jobban is alszik egy tápszeres baba. Viszont ez hosszútávon okozhat gondokat, akár ételallergia vagy a kötődés terén, de később még a gyerek fogai is torlódhatnak amiatt, hogy nem szopizott. (Természetesen a fentiek akkor megfontolandók, ha kényelmi szempontból töri a fejét rajta az ember. Ha nincs tejed, vagy bármi okból nem lehetséges a szoptatás, akkor ez az egyetlen út a táplálásra egy bizonyos életkorig.)