Mosipelus
Pelenka

Mosipelus

Vigyázat, addiktív.

Először is leszögezném, hogy a mosipelust használóknak nem abból áll a napjuk, hogy görnyedt háttal mossák a kakit a csap fölött. Sőt, ha valaki belejön egyáltalán nem kell kakit mosnia. Akkor már inkább pisit:) .

A mosható pelenkázáshoz 3 dolog kell: mosipelus, betétek és ezek tárolása, mosása.

1. Mosipelus típusok

4 féle mosipelus létezik: külső, zsebes, csónakos és a minden egyben.
A külső egy majdnem vízhatlan pelenka külső, amibe lehet a betéteket pakolászni. A zsebes annyival több, hogy van benne bélés és ebbe lehet becsúsztatni a betéteket, így ez praktikusan egybe marad, de itt a pelenkát gyakrabban kell mosni. Az AIO, vagyis minden egyben típusú olyan, mint a zsebes, csak bele van varrva a betét. A csónakosnál pedig van egy külső pelus, amibe be lehet pattintani egy belső vízhatlan tartókát (úgynevezett pull-t) és ebbe kell pakolászni a betéteket.
Ezekről képet ITT tudsz megnézni.

Az, hogy kinek milyen típus és márka jön be, vagy lesz jó a kisbabára egyénfüggő, de akár mind is jó lehet, illetve különböző szitukban más-más jöhet jól. Pl ha kirándulni mentek praktikus egy minden egyben, nem kell pakolászni a betéteket csak cserélni az egész pelenkát, mint egy eldobhatósnál.

Mosipelus márkák

Huh, nah itt kezdődik az addikció. Mert nagyon sok, nagyon szép mosipelus van.
Nagyobb márkák (teljesség igénye nélkül): Hamac (ez a mosipelus királynő), Milovia, Puppi, Pop-in, BambinoMio, gDiapers, Petit Lulu, Bambinex, Totsbots, Blueberry, Happy flute, Little bloomz, stb.
Ami nagyon menő még, a WAHM-ok, vagyis working at home mamik által varrt pelusok: https://blog.bolyhoska.hu/2018/09/17/hazai-wahm-ok-listaja-kik-keszitenek-itthon-mosipelust

Gyapik, avagy plusz egy mosipelus típus

Vagyis a gyapjú pelenkák. Ezek nagy előnye, hogy teljesen természetes anyagúak, hiszen nem meglepő módon, 100% gyapjú fonalból készülnek. Nagyon jól szellőznek, télen fűtenek nyáron pedig hűtenek. Mosni is ritkán kell, kb havonta, addig elég kiszellőztetni. A tisztán tartásához mosás után lanolinos vízbe kell áztatni vagy belül bekenni lanolinnal, és ez a gyapjúviasz réteg fogja taszítani a vizet. Szóval ez egy érdekes szerzet, de ebbe is nagyon könnyen bele lehet szeretni.
Erről bővebben ITT lehet és érdemes is olvasni ha ezt választod.

Mosipelus méretek

Vannak egy méretes pelenkák, ezeket patenttal lehet szabályozni, hogy mekkora legyen. Illetve vannak S – M – L – XL méretű pelenkák, ezek általában tépőzárasok és márkánként változik a méret felosztásuk, de leginkább kilóban van meghatározva, hogy melyik mekkora. Egy mintának itt a hamac oldala, ahol a size-nál tudjátok megnézni a méreteket: https://www.hamac-paris.co.uk/s/28796_hamac-cloth-nappies

Annyi tapasztalat elmondható, hogy a combosabb babákra a dupla gumírozású pelusok (pl a BambinoMio külső) valószínüleg kicsi lesz.

2. Mosipelus betétek

4 féle betét van: pelenka betét, tetra, prefold, pelenka belső.
A pelenka betét olyan mint egy női betét szárnyak nélkül. Ezen belül is van egy csomó fajta (bambusz, mikroszálas, boosterek, szénszálas, stb.).
Tetra pelenka a klasszikus, minden kisbabásnál lévő textil pelenka. Na jó annál azért masszívabb anyag.
Prefold pelenka ugyan az, mint a tetra, csak előre össze van varrva vagy bevarva, hogy hol kell hajtogatni.
A pelenka belső egy fura szerzet, ugyanúgy néz ki mint egy mosipelus külső, csak ez betét ezért erre még jön egy vízzáró réteg (mondjuk egy mosipelus külső).
Ezeket ITT tudjátok megnézni.

Hogy néz ki egy szett

Mosipelus + betét/ek + szárazontartó lap + székletfogó lap

Szárazontartó lap: ez egy polár lap, ami átereszti a pisit, így száraz marad a babapopó.
Székletfogó lap: ez kerül legfelülre, és ha megtörténik a nagydolog akkor ezzel a nagyját ki lehet emelni és kidobni.

Ami nálunk bevált szett:
Pelenka külső + prefold 3 rétegben + szárazontartó lap + kakifogó lap

3. Mosipelus mosása, tárolása

A használt betéteket, pelusokat napközben én egy ikeas tárolóba teszem, este pedig hideg vízzel átöblítem és kiteszem száradni. Így átlagosan 2-3 naponta kell mosni egy mosipleusosat.

Pelusok: 60 fokig lehet mosni a pelusokat, és alacsony fordulatszámon centizni, szárítózni pedig nem ajánlott. Mosószernek mosószódát javasolnak, öblítő nem kell (rontja a betétek nedvszívását), de ha szeretne valaki akkor ecetet tehet az öblítő részbe (fertőtlenít) és abba pár csepp mosóparfümöt.

Betétek: mehetnek a pelusokkal. Folttisztításhoz lehet használni perkarbit (folttisztító só, a hypo környezetbarát verziója). Illetve nyáron érdemes a betéteket napon szárítani, mert a nap remekül eltünteti a foltokat.

Bővebben ITT olvashatsz erről.

Időnként érdemes mélytisztítást is csinálni, ez egy next level, erről bővebben itt olvashatsz: https://blog.bolyhoska.hu/2018/05/18/beszurkult-a-betet-itt-az-ideje-a-melytisztitasnak/ 

Hol lehet mosipelusokat venni

Újak

Használak

Facebook csoportokban és marketplace-en lehet jókat venni, eladni, és csak beszélgetni is erről a közös szenvedélyről:
https://www.facebook.com/groups/moshatomaniac/
https://www.facebook.com/groups/270141546731857/
https://www.facebook.com/groups/497727203613107/
https://www.facebook.com/groups/112792876064355/?ref=br_rs
https://www.facebook.com/groups/1122518934585750/

Mosipelus kölcsönzés

Sok városban van mosipelus klub, ahonnan lehet kölcsönözni. Itt általában adnak minden faja pelenkából és betétből is, több márkát is, így ki lehet próbálni melyik jön be anyának és a kisbabának.

Varrni is lehet

Nagyon sokan varrnak, horgolnak mosipelusokat. Ehhez itt egy jó kis csoport:
https://www.facebook.com/groups/1084996841531644/

Mosipelus pro – kontra

ElőnyökHátrányok
CsiniNagy popót csinálhat
KörnyezetkímélőAddiktív
Jó a baba bőrénekTöbbször kell mosni
Olcsóbb
Nem kell folyton pelenkáért szaladgálni

EC, avagy természetes csecsemőhigiénia

Na ez egy újabb bárcsak tudtam volna téma. Pontosabban ez is egy olyan dolog, amit a józan paraszti ész diktálna, ha az ember tudná ilyenkor használni azt. Szóval az EC lényege, hogy már a kisbaba születésétől fogva időnként bilire rakjuk. Ehhez figyelni kell a baba jelzéseit, hogy pisilnie vagy kakálnia kell, és ekkor rárakjuk a bilire és jó esetben abba csinál. Persze sokszor lő luftot az ember, de sokkal hamarabb és természetesebb lesz a bili használat a kisbabáknak. Ázsiában ez teljesen bevett szokás, van is speckó ázsiai bili erre, amit gyorsan a baba alá lehet tenni, ha akció van.

Erről bővebben ITT olvashattok.

A mosizás margóján

Annyit még el kell mondanom, hogy mint minden “új” dologért (mondjuk se a mosipelusozás, se a sokáig szoptatás, se a falatkás etetés, se a hordozás nem új, csak lett valahol a világháborúk idején egy csúnya elcsúszás ezekben), a mosipelusozásért is lehet hideget, meleget lehet kapni. Pedig úgy gondolná az ember, hogy majd mint a bolygó megmentője sok biztatást és dícséretet fog kapni, de nem. Még a férjem is szerinte viccesen fosipelusnak hívja, persze támogat, de valahogy érzem rajta, hogy az eldobhatós pelenka és pelenkázás lenne a komfortos számára, hiszen mindenhol ezt látta, látja.

És ha még nem lenne ennyi elég, itt van egy blog és egy csoport a mosizásról:
https://www.facebook.com/groups/moshatomaniac/
https://www.facebook.com/groups/1065205086908786/