Baba alszik
Altatás,  Alvás

Alszik a baba

Alvás, altatás

Anyaként számomra az egyik legmeglepőbb és minden bizonnyal a legkimerítőbb feladat az altatás és alvás lett. Mindig is úgy emlékeztem magamra, mint aki napi 12 órákat simán durmol egyhuzamban, ezért arra számítottam, hogy majd a kisded is ezt örökli és majd alszik baba. Hát nem ez történt. Ennek az előnye talán annyi lett, hogy nagyon sokat bújtam az alvással, altatással kapcsolatos cikkeket, videókat, így tudok most ezekről írni nektek.

Alapvetően 2 iskolával találkoztam itthon, ami a gyerekek alvását, altatását illeti. Az egyik a baba igényei szerint, bababarát módon követi a csecsemő, majd gyerek alvás, altatás igényét és ritmusát. Itt kevés eszköz van befolyásolni a baba alvását, a lényeg hogy ki kell várni, amíg a baba megérik arra, hogy sokat és egyedül tudjon aludni. A másik módszer inkább családbarát módszer, ahol pici tréningezéssel és a baba igényeit mindig tolva lehet megpróbálni jobb alvóvá tenni a babát.

Minden esetre az biztos, hogy a gyerekek alvása egy folyton változó, több éven át fejlődő folyamat, ami rendkívül megterhelő az anyának és az egész családnak. Épp ezért érdemes lehet mindkét iskolát megismerni, lelki muníciót szerezni, vagy éppen próbálgatni a különböző módszereket, hiszen mindenkinél más válik be.

Az első iskolához anyagokat itt találtok:

https://www.instagram.com/alvastanacsok/?hl=en
https://linktr.ee/alvastanacsok
Támogató csoport: https://www.facebook.com/groups/1495110534139272 

A második iskolához itt:
https://www.instagram.com/anya_gyere/
https://www.anyagyere.hu/linkek/

Hogy alakul a babák alvása

A pocakban

Amikor még anya méhében növekszik a kisbaba, akkor bizony folyton, napi 24 órában alszik, ami jó hír nekünk, hiszen tudnak a babák aludni, végülis nem kell erre megtanítani őket. Amit fontos megvizsgálni, hogy az anyaméhben milyen körülmények között alszik a baba: állandó a táplálkozás, a meleg, az ölelés, ahogy anya jár-kel, úgy ringatja a kisbabáját, ott a finom anya íz, kellemesen szűrődnek a hangok és a fény. A baba a pocakban egyfolytában mozog és a szopó mozgást gyakorolja.

Megszületik a baba, az első 3 hónap

Amikor a baba megszületik, az neki egy óriási változás mindehhez képest. Így nem elvárható, hogy egyik napról a másikra, a magzati tapasztalást teljesen elhagyva arra lesz szüksége, hogy egyedül a gyerekszobában, egy hideg kiságyban, ringatás nélkül, anyaszag nélkül, étel-ital nélkül aludjon.

Akkor lesz egészséges a baba fejlődése, ha hasonló gondoskodást biztosítunk számára, mint ami a pocakban adott volt: érintést, testközelséget, mozgatást és szoptatást egész nap (gondolhatunk úgy a cicire, mint a pocakon kívüli köldökzsinórra). Így nem lesznek hatalmas sírások, nem lesz probléma a súlyával, egyenletes lesz a szívverése, megfelelő a testhője, állandó a véroxigénszintje, és mellesleg nem is éli meg akkora traumaként a születés utáni változást.

Ez a gyakorlatban nálunk azt jelentette, hogy a pár napos, hetes, hónapos csecsemőm az ölemben szopizott és aludt mondhatom, hogy egész nap. Ha megpróbáltam a babafészekbe vagy ágyba betenni, rögtön felkelt. Éjszaka könnyebb volt, 20-30 percet szopizott és utána le tudtam tenni aludni. Az első 20 perc egyébként is kardinális az altatás szempontjából, ekkor van a felszínes, REM fázis, ha ezt kivárjuk vagy elkezd apró mozgásokat végezni a kisbabánk (ekkor merül mély álomba), nagyobb eséllyel tudjuk letenni egyedül aludni. Volt olyan ismerősöm, akinél az vált be, hogy egy puha pléden altatta el a kisbabát és azzal együtt már be tudta tenni a kiságyba. Ha valami miatt nem sikerül a szoptatás, akkor sem kell kétségbe esni, ebben az esetben is meghitten, összebújva ki lehet alakítani az intimitást a kisbabával, annak ellenére, hogy cumisüvegből eszik. Egy ilyen etetés után is, ha szívesen fogadja a kicsi, lehet ölben ringatni, elaltatni.
A gyakori ébredések mögött ebben az időszakban egyrészt a fent említett magzati korból megszokott körülmények, másrészről a táplálkozás áll, hiszen az anyatejet gyorsan megemésztik a kisbabák (a tápszer ebből a szempontból jobb, az sokáig az eltelíti a pocakot) ezért gyakrabban is kelnek pótlásért. Az anyaméhhez képest, ahol 24 órában táplálkoztak, a napi 12-14 szoptatás is nagy előrelépés, hiába borzasztó kimerítő egy anyának.

4 hónapos baba nem alszik

Jellemzően ekkor kezd romlani a kisbabák alvása (szülői szemszögből 🙂 ). Ekkor kezd a babák alvása a felnőttekéhez hasonlóvá válni és alvásciklusokra tagolódni. Ezek átlagosan 1 óra hosszú ciklusok, amiket mikroébredések szakítanak meg. Sajnos a mikroébredések során számos oka lehet annak, hogy a baba nem tud visszaaludni, csak segítséggel. Ezek lehetnek a nem megfelelő alvási körülmények, idegrendszeri érés, a túléléssel kapcsolatos anya ellenőrzése, hogy vigyáz-e még a kisbabájára. Ez egy éjszaka akár 5-9 ébredéssel is járhat, ami rendkívül megterhelő egy anyuka számára.

Ehhez képest velünk ekkorra 2 áttörés is történt, amik segítették az altatást. Az egyik, hogy már fekve is tudtam szoptatni. Ez számomra sokkal pihentetőbb volt, ráadásul könnyebben ki tudtam mellőle “gurulni” és aludhattunk tovább. A fekve szoptatás viszont a bőtermő anyukáknál nem biztos, hogy bejön, náluk ugyanis előfordulhat, hogy így nagyon ömlik a tejük. A másik előrelépés pedig az volt nálunk, hogy beállt a napi 2 alvás napközben, délelőtt és délután 1,5 óra. Ez már tervezhetőbbé tette a napjainkat, a napirendet is lehetett pofozgatni.

Aki elkezdi alvás tréningezni a babáját, az egyébként annyit ér el, hogy amikor a baba sír és nem kap rá választ, borzasztóan megnövekszik a stressz szintje és nem azért hagyja abba a sírást, mert megnyugszik, hanem az a védekező mechanizmus kapcsol be nála, hogyha csendben marad és minél kisebb helyen meghúzza magát, akkor talán nem találnak rá a ragadozó állatok. De a stressz szintje továbbra is magas marad, ami rövid és hosszú távon is okozhat gondokat.

8 hónapos baba alvása

Ez a másik időszak, amikor sok kisbabának “elromlik” az alvása. Eddig éjszaka olyan 2-4 alkalommal kelt fel nálunk a kisded. De a 8. hónap után, nem tudom másra fogni, mint a fogzásra, esetleg a hozzátáplálással járó emésztési nehézségekre, vagy éppen a szeparációs szorongásra, de éjszaka akár 10-12 alkalommal is felkelt. Sírt, nyűglődött, volt, hogy nem is tudott visszaaludni. Ha adtunk neki fájdalomcsillapítót, jobb volt a helyzet, de minden éjszaka azért nem adhattam. Úgyhogy ilyenkor ment a cicizés, ringatás, összebújás, éneklés. Aztán amikor kibújt 1-2 fog, javult egy pár hétre a helyzet. Aztán újra jöttek az éjszakázások. A nappali altatások viszont gyorsak, kiszámíthatóak voltak nálunk, hiszen ekkorra egy viszonylag vállalható napirendet ki lehet alakítani, illetve kialakul magától, csak picit figyelni kell, mennyi időt bír a baba, mikor érdemes elkezdeni altatni. Az viszont már nem olyan egyszerű, hogy mikor próbáljuk meg elaltatni a kisdedet. Vannak, akik a korai alvás jelekre mennek és altatnak. Ahol ez nem megy ilyen egyszerűen, ott erősen figyelni kell, hogy melyik az a pont, az a fél óra, amikor el lehet altatni a babát. Ha túl korán visszük, pont annyira recharge-ol, hogy utána az életben nem altatjuk el; ha túl későn, annyira túlpörög, hogy nagy erőfeszítések árán lehet olyan nyugalmi helyzetbe hozni, hogy el tudjon aludni. Good luck.

12. hónapos baba alvása

Ekkorra már napközben általában csak 1-szer alszik a baba. Az éjszakák viszont csak itt kezdtek nálunk horrorrá válni. Mindössze 9 órát aludt éjszaka, 1,5 óránként felébredt és hajnali 2-4 között egyáltalán nem lehetett elaltatni. Tök mindegy volt, hogy 2 órán keresztül altattam, háton hurciban hordoztam, vagy 2 órán keresztül játszottunk, nem tudott elaludni. Az okát csak tippelni tudom, talán a mozgásfejlődés, hiszen nálunk ekkor már körbesétálta velünk a Hajógyári szigetet. De idegrendszeri érés is lehetett, persze a foga is folyamatosan jött. Minden esetre mi itt kapcsoltunk zombi üzemmódba a férjemmel, nem csináltunk mást szabadidőnkben, csak aludtunk, amikor tehettük. Így összejöhetett akár napi 5 óra alvás. Ez nagyon sokáig, 6 hónapig ment. Aztán varázsütésre elkezdett elmúlni.

18. hónap, végre alszik a baba

A 1,5 éves kor az, amikor elkezdi az ember látni a fényt az alagút végén. És valóban, volt már heti 1-2-3-4-5 (igen, szépen lassan elértük a hetet is) alkalom, amikor nem kellett éjszakázni. Maga volt a paradicsom. Elkezdtek elmúlni a férjem pánikrohamai és én is sokkal barátságosabb lettem. Volt még sok visszaesés, de folyamatosan javult a helyzet, egyre többet és jobban aludt. És dobpergés, talán 20 hónaposan jött el a nap, amikor a fiunk átaludta az éjszakát. Persze csak 1 éjszakára, de a következőt már nagyon várom. 🙂

És ha már ilyen szépen alakult a dolog, elkezdtünk este mesélni lefekvés előtt, de sajnos korainak bizonyult, mert a mesék felértek egy rosszul ütemezett korai altatással és nem hogy elaludt volna, hanem recharge-olt egy újabb órára.

A kisbabák alvásigénye

A babáknál az a lényeg, hogy 24 óra alatt megaludja azt az alvás mennyiséget, amire szükségük van. Az, hogy mennyi alvásra van szüksége az nagyon változó lehet, lentebb található 2 link, ahol tájékozódhattok. Egyébként nálunk sokszor van az, hogy 48 óra alatt alszik eleget, tehát ha egyik nap katasztrófa az alvás, másnap bepótolja. 

Íme, hogy egy kisbabának körülbelül adott életkorban mennyi alvásra van szüksége:

https://tanfolyamok.hordozohaz.hu/blog/baba-alvasigenye/

https://www.anyagyere.hu/mennyi-a-baba-alvasigenye/

Azért nagyságrendileg, mert itt nem lehet mindenkire egyforma szabályokat szabni. Figyeld a babád, és ha úgy érzed, nyűgös, kialvatlan, érdemes lemérni, hogy mennyit aludt. Ha a 3 hónapos baba alvásigénye kb. 13-16 óra, de helyett 9 órát alszik, és ez neki/nektek nem jó, akkor érdemes megoldást keresni, vagy segítséget kérni.

Honnan tudom, hogy álmos a gyerek?

 • Piros a szeme, szemöldöke
 • Dörzsölgeti a szemét
 • Nagyokat ásít
 • Régóta fent van
 • Már minden mást próbáltunk (szopi, játék, stb.) és még mindig nyűgös
 • Koordinálatlan a mozgása

Miért nem alszik a baba?

Avagy a megfelelő alvási körülmények

Ez a másik fontos pillére az alvásnak. Még mielőtt idegösszeomlást kapnál, mert nem alszik a baba, érdemes megvizsgálni hogy:

 • Nem éhes-e a gyerek – ez egyértelműen gond, ha éhes, etesd meg szépen. 🙂 Teli pocakkal jobban esik szundítani egyet. 
 • Büfizett eleget? Sokszor még akár egy kiadós büfiztetés után is kikívánkozik belőle egy-egy büfi, ha fekvő helyzetbe került, ettől nagyon el tud romlani a kedve.
 • Csuklik? Eleinte úgy voltam vele, hogy ez az élet velejárója, nincs a csuklásban semmi. Aztán pár hónap elteltével már, mikor azért nem alszik el “csak úgy” a gyerek, hanem néha egy órát is pedálozok érte, különösen bosszantó, ha elkezdődik a csuklás és minden egyes alkalommal, mikor már álomba szenderedne és azt hitted, hogy ez volt az utolsó, csuklik egyet és felébred. Persze ettől előbb-utóbb ő is be tud gorombulni. A leghatékonyabb megoldás ellene  a baba megitatása, azaz egyelőre a mellre helyezés, később pedig a víz. 
 • Megfelelőek-e a fényviszonyok a pihentető alváshoz – Eleinte a babák nem tudják megkülönböztetni a nappalokat és az éjszakákat, de ahogy telnek a hónapok, kb. a 3. hónap körül elkezd kialakulni ez a képesség. Gondoskodj róla, hogy éjszaka kellő sötétség legyen a szobában. Ha muszáj, hogy legyen valamilyen éjszakai fény, az legyen lehetőség szerint piros, mert az kevésbé zavarja meg a természetes alvásritmust.
 • Hol alszik a baba – Saját kiságyban? Veletek egy ágyban? Van tesója, vele egy szobában, netán egy ágyban? Végtelen sok variáció létezik, érdemes ezt is megnézni, hogy jó-e, ahogy van.
 • Milyen ruhában van a baba – Nincsen túl melege? Nem izzad? Vagy esetleg lehet, hogy hideg van a szobában és fázik? Akkor jó, ha a tarkójánál meleg, de nem izzad, a karjai pedig se nem kimondottan melegek, se nem hidegek.  Babaruhákról bővebben itt olvashattok.
 • Milyen vastag a takarója/hálózsákja – a ruhához hasonlóan ez is lehet túl sok/kevés. Az anyukák, ahogy mi is inkább túlöltöztetik a babájukat. Nálunk a takarót rendszeresen lerúgta a gyerek az első 5 mp-ben ahogy ráterítettem. És rugdalózóból is csak olyanban tudott jól aludni, ahol szabadon volt a lábfeje. 
 • Milyen a szobában a hőmérséklet – az ajánlások kb. 16-20 fokos hőmérsékletet javasolnak.
 • Milyen a szobában a páratartalom – az ideális 40-60% között mozog. Szerezz be egy páratartalom mérőt és ha alacsony, akkor érdemes párásítani, mert ez a páratartalom kérdés számomra meglepően fontosabb volt, mint először gondoltam. Egyrészt nekem is rossz volt, hogy mindig kapart a torkom reggelre, másrészt a baba is nyugtalanul aludt, hallottam, hogy furán szuszog az orra. A Doktornénink hívta fel rá a figyelmem, hogy talán az alacsony páratartalom lehet a ludas. 
 • Van-e valamilyen zavaró zaj a háttérben – Ez egyértelmű szintén. Ha a szomszéd már hajnal 5-kor úgy gondolja, hogy jó ötlet beröffenteni a flexet, akkor az sajnos a ti alvásotokat is megzavarhatja rendesen.
 • Hány órája van már ébren, mennyire fáradt – Azt hinné az ember, hogy ha a gyerek álmos, akkor elalszik és kész. Egy kínkeserves délután jöttem rá, hogy ez nem feltétlenül van így, hanem fogja magát és csak még keservesebben sír, de nem tud elaludni. Végül már átbillen egy holtponton, ahonnan csak a hordozókendő, mellretétel és a Tavaszi szél vizet áraszt végtelenített éneklésének szenthármasa ment meg, de ezidő alatt 5 évet öregedsz. Ne juss el idáig, ha látod, hogy dörzsölgeti a kis szemét, próbáld meg elaltatni.
 • Az esti rutin is egyre fontosabbá válik. Ha tudja a kisbaba, hogy a fürdetés után jön az alvás, akkor egy idő után ezt is fogja várni. De rutin elemek egész garmadáját lehet bevetni, elbúcsúzni apától, a kutyától, magunkhoz venni egy alvótársat, stb. Fun fact, hogy a fürdés során sok gyerek felpörög, ezért ezután még levezető játékot, könyvolvasást, mesélést lehet bevetni.
 • Az sem elhanyagolható szempont, hogy az alvási körülmények biztonságosak is legyenek, erről itt találsz egy hasznos összefoglalót: 

https://www.anyagyere.hu/a-biztonsagos-alvas/

Én nagyjából ezen a “protokollon” szoktam végigmenni, mikor valamiért úgy érzem, hogy már aludnia kellene, de nem tud. Mindig újabb és újabb dolgokkal bővült a lista, ahogy teltek a hónapok, lehet, hogy pár hónap múlva még tudnék hozzá írni.

Persze sok minden közrejátszhat még, amiért nem alszik a baba. Sajnos ezeken nagyon sokat segíteni nem lehet:

 • Amikor megszületik egy kisbaba, az emberek esetében ez nem azt jelenti, hogy teljesen „el is készült”. Ez azért van, mert felegyenesedtünk és később, mondjuk 12 hónapnyi várandósság után már nem tudnánk megszülni a babát. Emiatt pedig előfordulhat, hogy valamely szerve még nem teljesen érett meg a kinti viszonyokhoz, például nem jól zár a gégecsöve, vagy éretlen a végbele, vagy az emésztőrendszere, utóbbi az úgynevezett kólika. Ezek és társaik sok fájdalmat és nehézséget okozhatnak az újszülöttnek, ami nyilván az alvásra is negatív hatással vannak.
 • Emésztési nehézségek. A legjellemzőbb, legalábbis én ezzel találkoztam a legtöbbször, hogy az anyatejen keresztül érkező bocitejet, vagy épp a tápszer miatt puffad a kisbaba, sokat pukizik és fáj hasa.
 • Az örök mumus, a fogzás. Szerencsére jó sokáig, kb 2 éves korig okozhat rossz éjszakákat.
 • Hozzátáplálás megkezdésével ismét az ételek emésztése jelenthet gondot.
 • Szeparációs szorongás, 8 hónapos és 1,5 éves kor környékén keltheti fel a babákat.
 • Oltások (persze aki szerencsés, annál épp nagyobb alvást eredményezhet).
 • Idegrendszeri érés, akár a mozgás-, akár a beszédfejlődés során.
 • Nagyobb változások, túl sok inger.
 • Pavor, amikor éjszaka felsír a gyerek és félálomban üvöltve sír, mintha rémálma lenne.

Baba altatás

Nagy altatási csodamódszereim egyelőre nincsenek. Figyelem a gyerek ébrenléti idejét és ha látom a jeleket (szemdörzsölés, ásítás, lapos pislogás) vagy úgy érzem, hogy már sok ideje van fent, picit jobban elcsendesedünk. Ha nem alszik el csak úgy, az alábbiakat vetem be:

 • Szoptatás, összebújva / Cumisüvegből folyó tej / Nyugtatócumi
 • Ringatás ölben, vagy lecsapok vele pár kört a lakásban, hordozóban
 • Éneklek neki halkan, a nappali alvásoknál mindig ugyanazt a dalt, és máskor ezt nem énekeljük
 • Dúdolás
 • Masszírozás, kis hátát, talpát
 • Nagyon kellemes altató zenéket találni a neten, amiket halk zenei aláfestésként beteszek, ha már a hangszálaim elfáradtak
 • Simogatom a kis hátát, fejét
 • Paskolgatni a popóját (furán hangozhat, de ez a legnépszerűbb altatási mód a skandináv országokban)
 • Kiviszem a friss levegőre akár babakocsiban, akár hordozókendőben (ebben az esetben viszont én nyilván nem tudok mást csinálni párhuzamosan, ha elalszik, mint sétálgatni)
 • Mesemondás
 • Zengetem az ohm-ot (egy hangon amilyen hosszan csak tudom mondom, hogy ohmmmmmmmmmmmm, kellemes a rezgése, meg tud rá nyugodni a baba)
 • A fentiek bármilyen kombinációja 🙂

A mi altatási rutinjaink

Ági

Nálunk a kis rituálék jelentették a megoldást. Ez esetünkben így alakul: 

Nappali alváskor együtt behúzzuk a függönyt. A vállamon pihen, míg én sétálok vele néhány kört a szobában, ütemre lépkedek, miközben a Szúrós gombóc c. Gryllus dalt éneklem. Utána bölcsőtartásra váltok, és az ölemben ringatom, vagy csak az ölemben tartom, amíg a légzése egyenletessé nem válik. Mielőtt teljesen elaludna, finoman beteszem a kiságyába. (Egyik kezemmel a nyaka alatt tartom nyitott tenyérrel,  ujjaim a gerincénél támasztják, hüvelykujjam a fejét, hogy ne billenjen el. Másik kezem felőlem tartja a popójánál. Tenyér a popsin, ujjak a gerincénél, alkar a lábakat támasztja. Amikor leteszem, néhány másodpercig még ott hagyom a kezem, utána veszem el.) Ha közben kinyitja a szemét, a mellkasára teszem az egyik kezem, a másikkal simogatom az arcát. (Közben próbálok lazán mosolyogni, és visszafojtom a nyögést, ami kitörne belőlem az épp leszakadó derekam miatt.) Panka ezután sokszor a hátán alszik el, de általában az oldalára fordul a fal felé, én meg kiosonok a szobájából.

Réka

Nálunk a szülői ágyban fekve szoptatás vált be. Amikor látom, hogy álmos, berakom az ágyba és már nyitja is a kis száját, mint egy kis fecskefióka, megtörténik a dokkolás, összebújunk és 10 perc alatt elalszik szépen. Apuci pedig a vállon altatás nagymestere, nem tudom hogy csinálja, de vállraveti a gyermeket, aki 5 perc csendes nézelődés után alszik, míg ha én felveszem akkor megy a fészkelődés, dumálás, esetlegesen mátrixolás (nyomja el magát és dől hátra, mint Neo a golyók elől). És amikor már szépen alszik körberakom az ágyszéleket takarókkal, meg a padlót is és bekapcsolom a bébikamerát.

Update: a szeparációs szorongás beköszöntével csak és kizárólag én tudtam elaltatni Áront. 90%-ban ez sikerült mellen, ám amikor éjszaka ébredt fel, csak is ringatva, sétálva lehetett altatni és amikor ezt órákon keresztül kell hónapokig csinálni, az borzasztó fárasztó. Jó társam volt hozzá a Maraya hordozó, anélkül nem is bírtam volna.

Réku

Altatás előtt enyhe félhomályt csinálok a szobában, bezárom az ablakot, mert az utca zaja nagyon beszűrődik és egy pihepuha pokrócra letelepedünk a szülői ágyon. A gyermek mióta át tud fordulni hátról hasra, egy pillanat alatt hasra vágja magát és hol ujját szopizva pislog csendben, hol pedig megemeli a fejét és kuksizik, rendszerint ordít is hozzá. Ez a kettősség jellemzi az elalvás előtti pillanatait, miközben én simogatom a fejecskéjét, hátát. Vagy dúdolgatok neki, vagy pedig berakok kellemes altatózenéket (kedvencünk a Spotify-on a Music Box Lullabies válogatás és Gryllus Vilmos Altatója végtelenszer egymás után). Mióta hasról is átfordul hátra, gyakran odahemperedik a hasamhoz és az ujjamat fogva lazulgat. Ha elaludt, már indítom is a stoppert és kb. 15-20 perc múlva kommandósokat megszégyenítő ügyességgel emelem át a kiságyába, nagyon óvatosan és gyorsan, hogy ne keljen fel. (Megvan az a jelenet a Mission impossible c. filmben, mikor Tom Cruise kicselezi az érzékelőket felülről belógatva? Na, hát az kutyafüle ehhez a művelethez képest, komolyan. :D) Lábujjhegyen bekapcsolom a légzésfigyelőt, ill. a kamerát, majd a recsegő padlózaton fénysebességgel, némán káromkodva elhagyom a szobát.

Update: Nálunk sokat nem változott az altatási rutin. Leszámítva, hogy már nincsen semmilyen zene, vagy egyéb különösen erre irányuló rituálé előtte. Mikor eljön az altatás ideje, gyakran már ő kiabálja a kis cuki hangján, hogy altatááás, hozza a hálózsákját. Mi becsomagoljuk és kicsit még megölelgetjük, puszikat adunk egymásnak (mindenki mindenkinek :D), majd az a szülő, aki épp nem az altatós műszakban van, integetve elbúcsúzik. A gyermek ezután pozícióba helyezkedik és ujjszopikázva elalszik. Fél órát várunk a mélyalvásig, majd becsempésszük a kiságyba és kisunnyogunk.

Meli

Nálunk kétféle altatási módszer játszik, az egyik módszer anya cicijén elszenderedni (ez esténként fekve történik, a nagy ágyban vagy napközben az ölemben egy párnán. Letenni kiságyba csak ritkán sikerül ezek után, de akkor érdemes egyáltalán megpróbálnom, ha a lábára helyezett takarót már nem rúgja le magáról.) A másik megoldás pedig, hogy a karomba fektetem, fontos, hogy a bal kezemre úgy, hogy közben fogom jobb karját hozzá a kis testéhez, a másik kezével pedig hagyom, hogy hátulról átöleljen majd ütemesen rugózni kezdek az Erdőszélén házikóra (apa dala) vagy a Tavaszi szélre (anya dala).

Update: 13 hónapos korától az altatás átalakult. Nappal, csak mozgó járműben (babakocsi, autó) tudott elaludni, este pedig mesemondós apás altatás kezdődött az elválasztással egyidejűleg. Szóval fürdés után meseolvasás (1 vagy 2 történet, ezt Ő jelzi, hogy mennyit szeretne), majd hangosan együtt mondjuk, hogy vége, megfordul magától apa ölébe, majd apa befekteti a kiságyba. Eközben anya hozza a cuccit (cumisüveg tápszerrel feltöltve) és a baba megissza. Ha forgolódik, akkor gyors büfizést követően visszarakjuk a kiságyba, vagy csak magától elalszik benne. Betegség és utazás esetén előfordul, hogy borul a rend és a kiságyba helyezés előtt ringatni kell. 

Ha lázas, megfigyeltük, hogy hajlamos a túlpörgésre es lázcsillapítás nélkül legyen bármennyire is fáradt, nem lehet visszaaltatni. 

18 hónapos korától a nappali altatások kézben, pár percig a Czifra palotát énekelve, a hűs es sötét folyosón vagy szabad levegőn történnek. Ez után kiságyba helyezve boldogan durmol 3 órácskát is. Az esti rutin pedig változatlan maradt. 

Tippek, tanácsok alszik a baba témában

 • A babák az alvásuk első 20 percében felületesen alszanak. Ezt sokszor altatásnak éljük meg, pedig ez már az alvás része. Azt vettem észre, hogy amikor elkezd aprókat rúgni, kis mozgásai vannak, utána kerül mély álomba. Napközben én ezt szoktam megvárni és utána jövök ki mellőle.
 • Napközben ne aludjon egyszerre 2,5 óránál többet. Ez főleg azoknak szól, akik szeretnék ha éjszaka többet aludna a gyermekük. Persze vannak esetek, akár oltás, front, bármi, amikor hagyhatjuk szerintem aludni, de ha huzamosabban napközben 3-4 órát alszik, akkor éjszaka várhatóan kevesebbet vagy rosszabbul fog.
 • Ne fektessük le túl korán. Ez nálunk hatványozottan igaz volt, hogyha 8 előtt fektettem le a babát akkor biztos hogy felszínesebben aludt, esetleg hajnal 4 körül teljesen fel is ébredt.
 • A túlfáradás jelensége, avagy angolul sleep pressure annyit jelent, hogy az esti alvási kapu, amikor könnyen el tud aludni egy gyerek, bezárul, ezért meg kell várni az újabb alvási ciklust, ami kb 1 óra. Ettől nem lesz semmi baja, picit nyűgösebb lesz, viszont ha felborul a napirend ezzel lehet játszani, hogy helyrehozzuk.
 • Este érdemes a fényeket visszavenni, hiszen lefekvés előtt 1-2 órával kezd el a melatonin termelődni, ami segít az elalvásban és alvásban. Ilyenkor tehát ne legyen mese nézés, erős fények, monitorozás.
 • Az altatási módszer sok babánál akár naponta is változhat. De tényleg, egyik nap a cicin alszik el pikk pakk, másik nap ringatással, harmadnap a babakocsiban, stb. . Ebben akár egy fogzás is lehet a ludas, nálunk ilyenkor a ringatás vált be jobban, valószínüleg így nem tódult úgy a kisbaba fejébe a vér, nem lüktetett annyira az ínye, nem fáj úgy a foga. Talán.
 • Érdemes azt az altatási módot választani, amivel a leggyorsabban és könnyebben elalszik a baba. Nálunk ez a cicin alvás volt.
 • Minden kisbaba felkel éjszaka többször, csak van, akinek nem kell segítség a visszaalváshoz.
 • Hogyha valaki már nagyon nem bírja a ciciztetést, ki lehet próbálni, hogy cumisüveggel, cumival pótolja a szopizást. Érdemes ilyenkor nem fektetve önteni a baba szájába a cumisüvegből a tejet, hanem picit felültetve, a cumisüveget szinte vízszintesen tartva lassítani ezt a folyamatot, hogy szopizás közben tudjon elaludni a baba. Ezek utána pedig ha megébred ott a nyugtató cumi és máris a baba cumival alszik.
 • Sokáig azt hittem, hogy a szoptatás elhagyása majd megoldja az altatás és alvás problémáját, de fifty-fifty az esély rá. Szóval úgy döntöttem még nem adom be a derekam, hiszen ha ugyanúgy nehéz elaltatni, akkor a ringatva altatás még megterhelőbb lenne.
 • Számíthat még az is, hogy napközben mennyit eszik a gyerek. Hiszen ha keveset, akkor éjszaka többet kelhet, hogy táplálkozzon. Persze ez nehéz, hiszen nem lehet ételt letuszkolni senki torkán, de trükközni lehet, ha a kedvencét főzzük, vagy pépesítünk, amiből több le tud menni.
 • Halolaj. Van egy úgynevezett Eskimo kid nevű gyerekvitamin, ami segíthet az alváson. Angliában fél éves kortól, nálunk 1 éves kor felett javasolják.
 • Ahol már semmi nem segít, ott érdemes elmenni TSMT felmérésre. Itt megnézik, hogy szenzoros-e a kisbaba, van-e valamire túlérzékenysége, ami miatt nem tud elaludni és ha van, akkor egy naponta végzendő torna sorral lehet megpróbálni ezt a szenzorosságot korrigálni.

Hogyan éljük túl?

Ami engem motivált a sok éjszakázásban, hogy így gyakorlatilag kétszer annyi törődést, gondoskodást és szeretet tudtam adni a kisbabámnak, hiszen az éjszaka a nap fele, amikor ő úgyanúgy igényelte ezt a törődést, és én megadtam ezt neki. De sokat gondoltam a buddhistákra is, akik szerint egy nehéz helyzet áldás, amikor is az odaadást, alázatosságot, türelmet lehet gyakorolni. Persze a jellemzőbb az volt, hogy az ablakon akartam kiugrani  a kimerültségtől, magamban elküldtem már mindenkit a tudjátok hova, kérdőre vontam a karmát. Ekkor annyit tehet az ember, hogy elengedi a házimunkát, a szórakozást, a bármi nemü ügyintézést, és amikor teheti, alszik. Illetve lehet apuka, nagyszülő, babysitter segítséget igénybe venni, szintén alvási, pihenési célzattal (megjegyzem nálunk épp szepa volt, úgyhogy sokat még apuka se tudott segíteni, még ha reggel ki is mentek a gyerekkel játszani, 3 perc múlva jöttek vissza, hogy anya meg mit alszik még?!).Továbbá jó szívvel ajánlom ezt a videót muníció gyanánt: https://tanfolyamok.hordozohaz.hu/lecke/milyen-a-jo-altato-es-mi-koze-ennek-a-szoranya-kiserlethez/

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu