repülés babával
utazás

Hogyan repüljünk babával Covid idején

Interjú Kora Alexandrával

Szasza Brüsszelben lakik férjével és kislányával, az 1 éves Bíborkával. Nem ez volt a terv, ám amikor apa kapott egy lehetőséget, hogy dolgozhat Brüsszelben, nem hezitáltak sokáig, és bátran belevágtak, pedig akkor már úton volt a baba. Közel van, majd sokat ingáznak Budapest és Brüsszel között – gondolták. Aztán jött a Covid. Azért így is sokat repültek, nálunk biztos többet (mivel mi egyszer sem:) ). Szóval most jól kifaggatjuk őket, milyen is egy jó repülés babával egy világjárvánnyal a nyakunkban.

Mikor volt az első babás repülésetek? Na és persze milyen volt?

Budapest – Brüsszel 1 óra 50 perc repülési idő. Először két hónapos korában repültünk B-vel, pici baba volt még, de a férjemnek februárban kellett kezdenie a munkát, és nem akartunk külön tölteni sok időt, úgyhogy mentünk mi is. Az első útra anyukám jött velem, mert ekkor a férjem már Brüsszelben volt, odament pár héttel korábban, hogy előkészítse a lakást.

Nagyon rákészültem arra, hogy milyen lesz a repülés babával, még egy ismerős reptéri dolgozót is megkerestem, hogy mondja el, mire érdemes figyelni, milyen az útvonal a reptéren, hol van lépcső stb. Volt nálam babakocsi, hordozó kendő, három váltás ruha, és a szoptatás miatt a saját ruhámat is kétszer átgondoltam. 

Az egész utazás zökkenőmentes volt, kivéve a beszállás előtti 10 perc, ott is csak az volt a probléma, hogy Bíborkának épp vacsora idő volt, és rosszul tűrte a várakoztatást. Nálunk elég feszes a napirend. 

A fel és leszállásnál szopizott, ez a nyomáskülönbség kiegyenlítése miatt is jó, ahogy nyel úgy csökken picit az a nyomó érzés a fejben. Van baba biztonsági öv, amivel gyakorlatilag magamra tudom őt csatolni, így turbulencia esetén sem lett volna gond. A köztes időben játszottunk vele és jókedvűen nézelődött.

A kisbabák nyitottak és érdeklődőek, élvezik az új dolgokat, és egy repülés rendkívül izgalmas. A lényeg úgyis az, hogy anya ott legyen velük.

Hányszor repültetek azóta?

Kb. 20 alkalommal, fele alkalommal egyedül, máskor pedig vagy anyukámmal vagy a férjemmel. Kísérővel persze könnyebb a repülés babával, ilyenkor ők a hátteresek, akik cuccolnak, intézik a repülőjegyet, ilyenkor el tudok menni mosdóba a gépen és tudok inni kávét is. Nagy segítség és így kényelmesebb, de sose halasztanék el utazást amiatt, mert egyedül kell repülnöm a kislányommal.

Milyen lenne a tökéletes repülés babával?

Nyilván vannak azok a dolgok, amik egy átlagos repülésnél is jó ha megvalósulnak, például nincs dugó a reptérre, nem késik a gép, nincs vihar, stb.. Babával szeretem, ha nem zsúfolt a reptér, ha a sorbanállásnál előre engednek minket, és ami talán a legfontosabb, hogy üres sorban tudjunk ülni a repülőn, így sima ügy a szoptatás, etetés, nézelődés. De! Bíborka nagyon szeret kukucs játékot játszani, és eddig mindig volt előttünk vagy mögöttünk egy kedves idegen, aki szívesen játszott vele. Ami szintén megkönnyíti anya/apa dolgát.

Melyik volt a legrázósabb repülésetek?

Nem volt negatív tapasztalatunk az utazások alatt. Szerencsére. Az utolsó útnál kissé féltem, mert úgy tűnt, hogy minden sor fel lesz töltve, és tele lesz a gép. Szerencsére mégis találtam a stewardess segítségével olyan sort, ahol B-nek is lett ülése. Egy évesen már sokat mocorog és az ülés alatti hátizsákból is nagyon nehéz bármit elővenni, ha ő is az ölemben ül. A következő utazásnál, ha egyedül leszek, biztosan veszünk plusz helyet neki is. 2 éves kora után pedig meg már muszáj lesz. 

Nehezítésképpen itt van a Covid is, ezt hogy éltétek meg, milyen extra intézkedésekre volt szükség emiatt?

Sokan kérdezték, hogy nem félünk e repülni. Mi úgy voltunk vele, hogy a repülés ugyanolyan veszélyes, mint mondjuk bevásárolni járni. 

Persze minden óvintézkedésre (maszk, kézmosás, fertőtlenítés) extrán figyelünk.

Ennek ellenére történt velünk egy vicces – borzalmas történet. A beszállás után a férjemmel egyszerre töröltünk át minden felületet az ülésen amit B elérhet, plusz a kezét is, aztán próbáltuk elterelni a figyelmét, amíg el nem párolgott a fertőtlenítő. Miután végeztünk, mint aki jól végezte a dolgát hátradőltünk, ekkor B felállt az ülésen köztünk, megfordult és végignyalta az ülést… Egy pillanatra lefagytunk, aztán elnevettük magunkat. Ez van, mindenre nem lehet felkészülni, meg kell tenni ami az embertől telik, a többire pedig meg kell próbálni nem ráfeszülni.

Miken változtattál az idők során?

Előkészületek

Az első alkalommal nagyon sok minden volt nálam. A sok cuccal nincs baj, ha csak bedobod a kocsiba, és épp azt veszed ki amire szükséged van. De a repülésnél ezt a sok mindent, hátizsákot, táskákat, kocsit, hordozót, folyamatosan mozgatnod kell. Emiatt a 2. repülésnél már redukálódott a csomag mérete és mennyisége.


Ami nekem végül kényelmes és praktikus pakk az így néz ki:
1 nagy hátizsák: Peluscsere csomag, váltás ruha, étel, ital, hordozó, cumi, kézfertőtlenítő, zsepi, kis törölköző, textil pelenka. 
1 kis babakocsi táska: Játékok, kézfertőtlenítő, zsepi, cumi
Anya kis táska: Telefon, pénztárca, cumi, zsepi, kézfertőtlenítő. 
Így mindent elérek ha bepakolom az ülés alá és egy mozdulattal, egy kézzel elő tudom venni úgy, hogy közben másik kézzel egy izgő-mozgó cukiságot is az ülésen tartok. 


A babakocsink Bíborka 6 hós korától egy kézzel összecsukható modell. Általában segítenek a gép előtt, ha a gépig viszem a babakocsit, de ha épp nincs ott senki, így akkor is össze tudom csukni, úgy, hogy az összes táska és Bíborka is a kezemben van. Én mindig a gépig viszem a babakocsit és landolás után el is kérem.
Ami még sokat segített nekem az elejétől fogva az a hordozó, mert lett két szabad kezem és B is nagyon szereti. De ha már elfoglaltuk a helyünket a gépen, nem maradhat a hordozóban a baba, mert adnak egy övet, amit a saját övünkre csatolva a baba köré kell kötni. 
Öltözködés szempontjából a réteges öltözködést ajánlom, ezt le tudjátok venni, ha melegetek van, de a terminálon és a gépen is általában elég hideg van. B szerencsére jól tűri a folyamatos öltöztetést. 
A repülés időpontja elég kötött, úgyhogy ezzel nem annyira lehet játszani, de megvan az előnye a délelőtti utazásnak is, mert ekkor jobb kedvű, kevésbé nyűgös a baba, délután pedig könnyebben elalszik akár a kocsiban, akár a gépen. Ülést, ha egyedül utaztam, választottunk, a folyosó mellettit, így mobilisabbak voltunk. A többi dologra nem tudtunk különösebb figyelmet fordítani, a Covid miatt örültünk, hogy indítanak repülőket. 

Reptéren

A biztonsági ellenőrzéskor az első alkalommal is szóltak, hogy menjek nyugodtan előre és azóta is minden alkalommal mindkét országban előre mehetünk. A beszállásnál viszont már nem és az is ritka, hogy az utasok maguk elé engednek.
A második repüléskor már nem vártam meg, hogy a reptéri dolgozók vegyenek észre, hanem megkértem szépen őket, hogy engedjenek előre. Eddig egyszer volt erre negatív reakció Charleroiban.

Repülőn

A repülőn nálunk mindig van egy játékos táska, ami az aktuális legkedvencebb játékokat tartalmazza. Ez általában egy plüssállat, két könyv, kulcstartó, baba (legújabb szerelem) és egy zenélő, csörgő játék vész esetére (a többi utasra való tisztelettel hangos játékokat próbálunk mellőzni). Igyekszünk a mindennapokat telefon és képernyőmentesen tölteni, de volt rá példa, hogy azt is elő kellett venni. Ilyenkor képeket nézegetünk. 
Amíg B csak szopizott, nagyon könnyű volt az etetés. Azóta egyszer belefutottam abba a szörnyű hibába, hogy kevés ételt pakoltam és landolás után a Charleroi – Brüsszel 45 perc alatt meg kellett állnunk egy benzinkúton, mert vacsi előtt újra megéhezett. Bíborka tejfehérje érzékeny, így nem tudunk csak úgy levenni bármit a polcról, így azóta extra mennyiségű kajával utazunk.
B nehezen alszik a gépen, általában túl érdekes a környezet. A reptérre oda – vissza a kocsiban szundizik, ilyenkor néha extra köröket is megyünk, hogy pihenjen szépen. A repülőgépen elég kicsi hely van a mosdóban a pelus cseréhez, ezért a felszállás előtt a szárazföldön és leszállás után teszem tisztába. Egyedül utazáskor nagyon fontos (!!!), hogy elmenj mosdóba még a gépbe beszállás előtt. 

Landolás 

Leszállás után én általában nem sietek, megvárom míg az összes utas kiszáll és utána kezdek el kabátot, sapkát mindenkire ráadni… Eddig mindenki türelmes volt velünk. 

Van valamilyen jó tanácsod először babával repülőknek?

A pandémia időszaka ugyan nem az utazásról szól, de a repülés babával így sem olyan nehéz. Épp ezért bátorítok mindenkit, hogy akinek szükséges repülnie, vágjon bele.

Plusz 1 tipp: Olvassátok el a repülőtársaság csecsemőkre/gyerekekre vonatkozó feltételeit. A Wizzairé így néz ki.

Mi még az alábbi cikkeket olvastuk el a a repülés babával témában: