anya baba kapcsolatanalízis
Kötődés,  Szülés

Az anya-magzat kapcsolatanalízis

Az anya nyugalma a kapcsolaton múlik

A várandósságom alatt rengeteg furcsa, addig számomra ismeretlen kifejezéssel találkoztam. Például a hogy fontos a magzatom „tarkóredő mérete” illetve, hogy a kis szívének bal kamrájában nem kellene „hyperechogén papilláris izmot”  látni. Úgy dobálóztak ilyen és ehhez hasonló szavakkal az orvosok és szonográfusok (ultrahang diagnoszták), mintha ezeknek ismerete olyan egyértelmű lenne, mint az 1×1. Miután mindennek utána néztem, vizsgálat vizsgálatot követett és a félelmeim egyre csak erősödtek, noha az eredmények negatívak lettek. A koraszülés fenyegetettségében a saját és kis magzatom nyugalmának megőrzése mindennél fontosabb volt, ennek érdekében ekkor a könyvekhez nyúltam. A Lelki köldökzsinór című könyv fogott meg a legjobban, ahol ismételten belefutottam egy újabb ismeretlen fogalomba: az anya-magzat kapcsolatanalízis fogalmába.

Kisvártatva kiderült, hogy Raffai Jenő– Hidas GyörgyVollner Judit könyvében leírt módszer forradalmi, hazánkban pszichológusok tanulhatják az egyetemen továbbképzés keretében, az első évfolyam (Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság égisze alatt) 2020-ban végez. Így történhetett meg, hogy mi (értsd a kisbabám és én) egy végzős anya-magzat kapcsolatterapeuta esettanulmánya lettünk.

A könyv a Beszélgetek a kisbabámmal alcímet viseli, de inkább beszélgetek a magzatommal témát kell alatta érteni. A könyv beszámol 15 esetről, ahol Raffai és Hidas páciensei felvették a magzatukkal a kapcsolatot, létrejött köztük valami sajátos kommunikáció, amely a születés utáni anya és baba kapcsolatra is kihatott. Habár szkeptikus vagyok, nagyon vágytam arra, hogy megtudjam a kis magzatomtól, hogy egészséges és jó helye van, ezért éltem a kínálkozó lehetőséggel és részt vettem az anya-magzat kapcsolatanalízisről szóló konzultációkon. 

TIPP: A Lelki köldökzsinór jelenleg antikváriumban vagy e-book formájában szerezhető be.

A konzultációkról röviden

A nulladik foglalkozás egy beszélgetés Veled, várandós kismamával. Megkérdezik, hogy tervezett baba voltál-e, mit tudsz a születésed körülményeiről, milyen a kapcsolatod az édesanyáddal, milyen anyai mintát hordozol.

A következő alkalmakat pedig úgy kell elképzelni, hogy az első 10 percben beszélgetsz a terapeutával az érzéseidről a terhességgel és a babával kapcsolatban. Majd mesélsz a vizsgálatokról és egyéb történtekről, amelyekről úgy gondolod, hogy a magzatra hatással voltak. Ezt követően egy relaxációs szöveget (minden foglalkozáskor ugyanaz) elismételsz, lehunyt szemmel, mepróbálsz kapcsolatot felvenni a méheddel. Ha a méhed „beengedett”, akkor megpróbálhatsz kapcsolódni a kisbabádhoz is. Természetesen az egész terápia hit kérdése, felesleges azt várni, hogy a baba a magunkban feltett kérdéseinkre nonverbálisan válaszolni fog. Viszont a negatívan ható lelki folyamatokat feltárhatjuk és feloldhatjuk általa. Illetve segít nekünk abban is, hogy kiszakítsunk egy órát a napi rutinból, amelyet kizárólag a kisbabánk „elérésére” és szeretgetésére fordíthatunk. 

A foglalkozás további menete:

Amint úgy érzed, hogy „elérted” a kisbabád, jelzed a terapeutának és elkezdesz beszélni a látottakról. A babád lelki szemeid előtt megjelent állapotáról, színekről, érzésekről és egyéb benyomásaidról. Gyakran előfordul, hogy látomásszerű képek jelennek meg ilyenkor az anyáknál, amely vezetett foglalkozás révén 25-30 percig tarthat. (A képek lehetnek a saját tudatalatti születés élményedről, de víziók is a babádról.) Ezt követően a terapeuta jelzi, hogy köszönj el a kicsitől, „helyezd őt” újra biztonságba és ébredj fel ebből a létállapotból.

A szülés előtti foglalkozások célja annyiban megváltozott, hogy itt anya-magzat együtt készültünk a szülésre. Relaxációt követően vezetett szöveg mentén zajlott az óra, amelyet a terapeuta után kellett némán vagy hangosan (kinek hogy tetszik) elismételni. A vezetett szöveg tartalma a szülés várható kimenetelétől függ (természetes vagy császár). Így a saját víziókra csak otthon maradt idő, de ilyenkorra már terapeuta nélkül is sikerülhet elérni először a méhed és a babád is. Ezek az úgynevezett házi feladatok többnyire nem csak Neked, várandós kismamának szólnak, hanem a leendő apukának is.

A foglalkozásokat a magzat 4 hónapos korától javasolják, az utolsó foglalkozás pedig a gyermekágyas időszakban van. Fontos tudni, hogy ez a módszer a korábbi traumás szülés vagy akár a saját születésélményünk feldolgozásban is sokat segíthet.

Beszámoló a személyes kapcsolatanalízis élményeimről

Tapasztalataimról annyit szeretnék megosztani, hogy hiszem, hogy a magzat intelligens, pont úgy és annyira, amennyire a babám világra jöttét követően képes érzelmeket kifejezni, szopizni, emészteni és nagyokat aludni. Habár egyes beszámolók arról szólnak a könyvben, hogy első pillanattól kezdve látni az értelmet azon kisbabák szemében, akik anya-magzati kapcsolatanalízisre jártak és hogy a szülésélmény és az első napok, hetek is könnyebben alakulnak mint az átlagnál, én ezt nem támaszthatom alá. Viszont az biztos, hogy a várandósság alatti bizonytalanságaim legyőzésében és a várakozás boldogabb megéléséhez nagyban hozzájárultak ezek az alkalmak, még akkor is, hogy ha egy egészséges, időre született (ez a lényeg, nem?) északi típusú kissrác (őt vízionáltam) helyett egy igazi mediterrán csábító született. 

Értékeléskor pedig nem szabad elfelejteni, hogy ez az egész a Mi belső munkánk, ahol a kapcsolatanalitikus egy kísérő, támogató és segítő személy; a módszer pedig egy lehetőség, hogy idejekorán kapcsolódjunk, kommunikáljunk és építsük a köztünk lévő lelki köteléket.

Mi az anya-magzat kapcsolatanalízis?

“Az anya-magzat kapcsolatanalízis feladata az, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problematikus viszonyait rendezni. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő, természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre.” (Hidas, 2000)

Ha felülvizsgálnád a kapcsolatot

Bővebben a kapcsolatanalízis témájáról itt olvashatsz, valamint a terapeutákhoz is innen tudsz eljutni.

A könyv pedig megvásárolható a bookline-on.

Ha pedig gyakorlati tanácsokra van szükséged ahhoz, hogy megnyugodj és a kisbabád érkezésére kellően felkészült lehess, akkor olvasd el a szülést megelőző időszakról szóló leírásunkat is.