blog_anyatest
Anya,  Szülés utáni regeneráció

Az anyatest ereje

Több, mint 20 kg súlyingadozást megélve, kezemben az egy éves, 11 kg-os kisfiammal, jöjjön egy cikk az “anyatestről”.

Már a terhesség első hónapjaiban gömbölyödhet a pocakod, amit habár még titkolsz ( a 12 hetes genetikai vizsgálat előtt nem szokás bejelenteni a várandósságot), de azért a tükörben büszkén nézegetsz. Vannak olyan nők, akik az első trimeszterben akár 4-5 kilót is ledobnak, mivel folyamatosan rosszul vannak. Ez nem túl kellemes és ijesztő is lehet, de a legtöbb kismamánál itt, a korai szakaszban inkább felszaladnak a plusz kilók, amikkel jobb, ha vigyázol picit. Nem feltétlenül a külsőd miatt, hanem a terhesség (el)viselése miatt. Lépcsőzni a 8-9. hónapban már amúgy sem lesz egyszerű, felesleges terhelésre most nincs szüksége a testednek.

A 2. és a 3. trimeszter

A második trimeszterben egyre nő a pocid és egyre inkább szaporodnak rajtad a kilók. De még a tündöklési szakaszban vagy… gyönyörű sűrű és fényes hajkorona, feszes, szép bőr és kerekded idomok jellemeznek. Ennek minél további megőrzése érdekében javaslom, hogy esténként pácold be magad shea vajba! Még akkor is, ha a 40 fokos nyári melegre esik a terhességed leginkább gyarapodós, 2-3. trimesztere. Előzd meg a striákat és tegyél meg a bőröd hidratalásáért mindent! Sokan már ilyenkor is kollagént szednek. Ha van kedved és gusztusod hozzá, konzultálj róla az orvosoddal és ha nincs ellenvetése, próbáld ki.

(Miből van a kollagén? – Milyen igazságtalanság, hogy a folyékony változat a leghatásosabb!)

Azonban a várandósságod utolsó heteiben minden igyekezeted ellenére is repedhet a bőröd. Tekintettel arra, hogy ilyenkor már leginkább egy épp kipukkadni készülő lufira hasonlít a pocakod. Ezt el kell fogadni, ahogy a striákon túl az esetleges hegkezelésekkel is meg kell barátkoznod. Készülj rá, hogy a kisbabád világra hozatala gátsebbel/császár heggel járhat. Sőt, saját tapasztalatból mondom, hogy bőröd elég váratlan helyeken is repedhet (boka és térd környékén). Ugyanis a kevésbé szerencsések (kötőszöveti gyengeségben szenvedők) a császármetszést követően ödémát kaphatnak. Van, akit annyira megterhelnek a plusz kilók, amik ráadásul nem egyenletesen oszlanak el a kismama testen, hanem egy helyen koncentrálódnak ugye, hogy ha többet sétálnak egy nap (kb 1 óra :D), akkor éjszaka végig fáj a lábuk és a sípcsontjuk, ami rettentő kellemetlen tud lenni. De az alvás szinte az egész terhesség alatt kényelmetlen, hason nem lehet, háton egy idő után nem lehet, a jobb oldalt a gyerek nem szereti, bal oldalon alváskor meg jön az ember sava.

Az anyatest megpróbáltatásai folytatódnak

Az anyatest egy csodálatos krónikája mindannak, ami az új kis életnek a kialakulásához kellett. Páratlan és egyedi krónika, ahogy magán hordoz minden nyomot és emléket. Ezenkívül hihetetlenül erős is, mert szinte mindent kibír. Tényleg, varázslatos átalakulásra képes és értelmet nyer általa maga a nőiség (nem nőiesség!) is. Legalábbis nálam így volt. Az első sikeres szoptatás után éreztem magam először igazán NŐnek.

De a szoptatás, akárcsak a szülés, mind a világ legtermészetesebb dolgai, mégis nagyon problémásak és fájdalmasak tudnak lenni. 

4. trimeszter, azaz a gyermekágyas időszak

Regenerálódik a méhed, folyik minden, gátseb, császármetszés gyógyul, hajhullás, olyan helyeken szárad ki az ember bőre a szoptatás miatt, amiről nem is tudta hogy ki tud száradni, pl. a könyök, térd, boka. Hátfájás a kisbaba emelgetése és a tartása miatt szoptatás közben, még mindig óriási has, nyílt hasizom, aranyér. Szokatlan mozdulatok miatti fájdalom, pl. a sok patentolástól fájó ujjak. Sajnos ezekről keveset hallunk, pedig felkészületlenül elég nagy arculcsapásként érhet az első pár hét- ezt is tapasztalatból mondom! 😀

A szoptatással járó anyatest változások

Amikor a mellre helyezés, tejbelövellés, az első mellgyulladás megpróbáltatásait átvészelte a tested, jönnek az első fogak és esetleg az első gombásodás… Igen, sajnos szoptatás alatt is megeshet, hogy a Candida gomba elszaporodik a testedben és a babáddal szoptatás közben (nála afta és pelus kiütés lehet a jele) oda-vissza fertőzitek egymást. Habár ez szörnyen hangzik, de a tested csodálatosan gyógyítja önmagát, ezért akár gyógyszeres kezelés nélkül is átvészelhető ez az időszak is.

Mentálisan viszont nagyon leterhelhet, hogy mennyire megváltozott a tükörképed, hiába a fantasztikus regenerálódás és a szélsebes visszalakulás. Nem biztos, hogy ugyanott fogsz mindent találni, ahol korábban volt (pl. megereszkedett popó, lógó, erezett mellek, hatalmas bimbóudvar, gigamennyiségű narancsbőr és még kitudja mi.) Emiatt fontos, hogy támogasd magad a felépülésben, és a férfi – női kapcsolat újjáépítésében. Nagyon fontos, hogy fokozatosan haladj, türelemmel. Az orvosaim azt mondták, hogy annyi idő alatt rendeződnek vissza a dolgok, amennyi idő volt kihordani a gyereket, szóval ne akarj a 6. hét után egyből félmaratonra gyúrni, vagy kőkemény diétába fogni. (Szoptatás alatt amúgysem szerencsés.)

(Persze, ha profi sportoló vagy és terhesség alatt is sokat mozogtál, az más tészta, de mi most átlagos életformát folytató hölgyek vagyunk. 🙂 )

A szoptatásról bővebben ITT olvashatsz! 

Néhány mozgásforma tipp

Beautyrobic: egy szexis, önbizalomnövelő aerobic óra, amely a baba gyártási időszakon túl az anyatestben rejlő nőiesség felfedezésében is segíthet. Hiába klisé, ettől még igaz: boldog mama= boldog baba. 🙂 

Love Your Belly: szülés utáni hasizomfejlesztő és regeneráló torna, szigorúan gyermekágy után. Tudtad, hogy a szétnyílt hasizmok mindannyiunkat érintenek? -csak eltérő mértékben. Ennek megismerésére, és célzott fejlesztésére hozott létre egy sportos anyuka (Bagyinka Tímea) egy kategória rendszert a hozzá passzoló gyakorlatsorokkal. 

Kriston intim torna: Aranyér, szülés következtében megereszkedő szalagok és inkontinencia esetén kiváló, fejlesztő (gyógyító) mozgásforma. Illetve jó ha tudod, a terhesség alatt is végezhetsz bizonyos gyakorlatokat, a szüléskor pedig sokat számít az intim terület edzettsége.

További lehetőségek az anyatestnek és a léleknek

Aviva torna: legjobb tudomásom szerint “hormontornaként” is emlegetik, ugyanis jótékony hatással bír a pajzsmirigyre és a mellékvesére. Meddőség esetén is erősen ajánlott mozgásforma, de olyan nőknek is kiváló, akiknél a szülés hozott ki addig nem ismert (akár öröklött) pajzsmirigy betegséget.

Spinning: anélkül hoz formába, hogy a hasi területet terhelnéd, ami császár után például csak speciális gyakorlatokkal (Császár vonal applikáción elérhető) ajánlott. Én kifejezetten hálás vagyok, hogy szülés után ismét belekezdhettem (hála a szuper helyi spinning klubnak), mert formában tart a baba mellett, élénkítő hatású (spinning napon a kávé is elhagyható) és felszabaditó érzés ilyen formában kiadni a gőzt, ami egy TE baba mellett egy hét alatt felgyülemlett.

Baba-Mama jóga: a kisfiammal közös programunk, ami lényegében abból áll, hogy anya meditatív zene helyett mondókákat kántálva próbál jógagyakorlatokat babával,  vagy baba nélkül végrehajtani, ő pedig minden igyekezetével próbálja az anyukáját ebben megakadályozni. Kellő türelemmel egy nagyon szerethető program, hiszen hasonló értékrenddel rendelkező anyukák és babáik kis csoportjában ez lehet gyermekünk első közösségi élménye is.

Gyerünk anyukám! tornák: ha úgy érzed, egyedül is kellőképp motivált vagy a testmozgásra, ezzel az online bárhol, bármikor végezhető programmal is átmozgathatod magad. Vannak speciális tornák, pl. szétnyílt hasizom regenerálására, de van vegyes, hetente megújuló videótár, ahol kedvedre válogathatsz, éppen jógázni szeretnél, pilatesezni, vagy netán erősíteni, esetleg zumbázni. Ami külön hasznos, hogy minden torna esetében föl van tüntetve, szülés után mennyi idővel végezhető és az oktatók óra közben is jelzik, ha valamelyik gyakorlatnál légy körültekintőbb. – (Ittegybaba Réku ajánlásával:))

Az anyatest táplálása – belülről 

Személy szerint egy egyszerű logikát követek, ami 11 hónap távlatából egészen jónak tűnik. Amit a babámnak nem adnék enni, azt én sem eszem meg. Így könnyű szűrni a hozzátáplálás  során az esetleges allergiákat is, illetve biztos, hogy egészséges és tápláló falatokhoz jutunk mindketten.

Az anyatest szuperképességei

  • A megdöbbentő mértékű hajhullás, fogínyvérzés, súlyingadozás, csíkok és hegek ellenére egy kis alvás, hajmosás, smink és hétköznapi viselet felöltése után olyan bombanő leszel, hogy Te magad is alig hiszel a tükörnek!
  • Fekete Laci erejével vetekszik a teherbírásunk, anélkül, hogy betolnánk 2 kiló húst és 12 krémest ebédre – mert ugye nekünk a gyerek mellett még enni sincs időnk, azonban órákon keresztül kell őt álomba ringatnunk, szatyrokat, babakocsit, triciklit, vizet cipelnünk.
  • Focistákat megszégyenítő a labda (azaz kerék vezetésünk), hiszen ha a babánk kikívánkozik a babakocsiból, km-ken át képesek vagyunk lábbal tolni az amúgy is irányíthatatlan babakocsit.
  • Egyszerűen nem kellenek gyógyszerek. Mivel se a terhesség, se a szoptatás alatt nem ajánlott szinte semmilyen gyógyszer, krém használata, ezért megtanulsz minden fájdalmat feldolgozni és szerek nélkül legyőzni.
  • Mi magunk vagyunk a body positivity megtestesítője, szeretjük magunkat kerekdeden és lapos hassal is fotózgatni (csak nem mindegy, hogy eközben hol a babánk :D).

Hol a határ? 

Az anyatest megpróbáltatásai egy jó darabig még nem érnek véget, pl. mikor visszatér a “Mikulás”, a jól ismert menstruációd erősebb fokozatra kapcsolhat – vérzésben és fájdalomban egyaránt. Aztán elkezd járni a gyermek, mint öreg néne őzikéje le kell hajolni hozzá es fogni a kis mancsát, de a folyamatos földön játszás miatt is sebes lesz az anyák térde, könyöke, a gyerek apparátus cipeléséről nem is beszélve, megismerkedhettek #anyaserpa léttel. A jó hír viszont, hogyha az elejétől nyomod a dolgokat, akkor ilyenkorra már olyan erőnléttel rendelkezel, hogy egy átlagos hétköznap már meg sem kottyan. 🙂

Lelki muníció

Ha lelki munícióra vágytok az új anyatestetek elfogadását illetően, kövessétek Tina oldalát. A teljesség igénye nélkül a kedvenc rajzaim Tőle:

Végszó

Az anya test nem csupán a Te tested, hanem otthona egy születendő léleknek, majd szolgálója az egész családnak, ezért szeresd és ápold a tested ennek tudatában, hiszen megérdemli. 🙂 

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu