Blog_babakocsi
Babakocsi,  Biztonság,  utazás

Babakocsi választás

A babakocsi kiválasztása a kismamák számára általában hasonlóan kardinális kérdés, mint a gyermekvállalás. Mindent alaposan mérlegelnek, majd fejest ugranak az ismeretlenbe…

Reméljük, hogy az alábbi szubjektív összefoglalónk segít majd Nektek ebben az ismeretlen világban eligazodni.

A babakocsit már a nulladik hónapban beszerzed, hiszen a kórházból is a 3in1 babakocsik jellemző tartozékában, a hordozóban viszed haza a kisbabád. (Kevés olyan anyukával találkoztunk, aki ezt már a gyerekülés választás első lépcsőjeként, külön a babakocsitól vásárolta volna meg.) A mózest pedig az első otthoni altatás alkalmával felavathatod. Ha pedig tavaszi időjárásba születik a gyerkőc, az első hetekben meg is ejthetitek az első babakocsis rövid sétát.

A nulladik hónapban beszerzendők listáját, mint például az autós hordozó, megtalálod ITT!

Ha nem csak a tökéletes babakocsit, hanem a tökéletes gyerekülést is meg szeretnéd találni, olvasd el erről szóló kis összefoglalónkat is!

Az esztétikum nem minden

Meli: „Nagy hibát követtem el a kezelhetőség szempontjának szinte teljes mellőzésével. Addig eljutottam, hogy nagy kerekei legyenek, hogy könnyen és jól vegye majd az egyenetlen utak okozta akadályokat, viszont arra nem gondoltam, hogy az elemek össze és szét szerelhetősége számomra mennyire nehéz vagy könnyű, illetve arra sem, hogy irreálisan nagy helyet foglal (egy kombi autó teljes csomagtartóját) majd el, illetve, hogy mekkora a súlya, hiszen gyerekkel együtt kell majd minden nap felcipelnem a másodikra.”

Tipp: ha cipelned kell a babakocsit a lépcsőn, érdemes nem megemelni, hanem a kerekein felhúzni. Ha állítható a babakocsi kormánya, állítsd a magas fokozatra. Markold meg jól a babakocsi “kormányát”, majd hátrafelé lépegetve húzd magad után a lépcsőn úgy, hogy a kocsi vízszintes marad, azaz csak a hátsó kerekeivel ér a lépcsőhöz, az első kerekek lebegnek. Mintha felugratnál a babakocsival. Persze mindezt azért nem annyira könnyű megtenni, akkor sem, ha a babád már tartja magát, és az alkarodon ül, míg Te a másik karoddal a babakocsit húzod.

Babakocsi típusok

Mikor babakocsit keresel, találkozhatsz többfunkciós 3in1, 2in1, sport-, futó-, hordozós, esernyős, hátizsákos babakocsikkal. Mit is jelentenek ezek? 

Leggyakoribb a 3in1: Amikor a mózes-hordozó-sport rész a vázra szerelhető.

Mózes

Retro nevén: mélykocsi. A baba első hónapjaiban fogjátok használni. Az egyes típusoknál nem egyforma a szélesség és a hossz. Ezt érdemes figyelni, mert néhány cm is sokat számít, mikor bundazsákkal együtt próbálod beleszuszakolni a babát, főleg ha nagy babára számítotok. Típustól és babától függően legfeljebb fél évig tudjatok majd használni (ha nem télen lesz 5-6 hónapos, mert akkor a sok ruha, sapka, bundazsák, stb. el fogja venni az értékes centiket.)

Sok típusnak emelhető a fej része, ami a sokat bukó babáknak lett kitalálva. Mi nem használtuk, de mikor náthás volt a baba, akkor azért jól jött. 

Létezik olyan verzió is, aminél a későbbi sport részt (lásd lent) hajtod le teljesen, és abba teszel egy kivehető textil mózeskosarat. (Ezt babafészekként is használhatod.) A baba gerincének a viszonylag kemény felület a legjobb, ami itt nem teljesül. 

Ági: „Mi elég sokáig tudtuk használni a mózest, és nagyon szerettük. Mikor a nagyszülőkhöz mentünk, ebben aludt Panka. A miénk alja még ringatható is volt, amit a Mama nagyon élt. 🙂 De itthon is sokszor ebben vittem magammal a lakásban, ha nem akartam, hogy a hordozóban ücsörögjön. „

Autós hordozó

A hordozó az egyik legjobban kihasználható babás eszköz a sok lim-lom között. Ahogy a neve is mutatja, ezt elsősorban arra találták ki, hogy a babát ide-oda tudd vinni benne. Van egy lehajtható fogantyúja, amivel úgy tudod cipelni, akár egy “kis” kosarat. Az autóban az első gyerekülésként használhatod, amit aztán rátehetsz a babakocsira. Az autóba be lehet kötni biztonsági övvel (ha elég hosszú hozzá az öv, ezt próbáljátok ki!) ill. létezik ún. ISOFIX bázistalp hozzá, amibe csak be kell pattintani. 

Az ISOFIX az ülés háttámla és ülőrésze között levő kampó, direkt a gyerekülések biztonságos rögzítésére találták ki. A talpból kihúzható fém rögzítő kapcsolódik ehhez. 2011-től az autók kötelező felszereltsége, de már 2006-os modellekben is előfordulhat. Ha nincs ilyen az autótokban, akkor vagy biztonsági övvel kötitek be, vagy kb. 20 ezer Ft-ért szereltettek bele utólag ISOFIXET. (Vagy lecserélitek az autót 😀) 

Ez a talp később a gyereküléshez is használható, ha ezzel kompatibilis típust választotok majd. Fontos megjegyezni, hogy a babakocsik hordozói, a legtöbb esetben meg sem közelítik biztonság terén az elsősorban autósülésnek szánt hordozókat. Ez nem azt jelenti, hogy az autós hordozóban veszélynek lenne kitéve a kisbabád, hiszen a szabvány előírásoknak ezek is megfelelnek. Viszont ha sokat utaztok, főleg  hosszabb távon, akkor érdemes lehet a biztonságot előrébb sorolni. 

Az autós hordozók súlya kb. 2-10 kg között mozog. A baba 10-12 kg-os koráig használhatók. Azaz akár 20 kg-ot is cipelned kell, esetleg egy kézzel. Have fun 😊

TIPP: A hordozót használhatod pihenőszéknek is, amit vihetsz magaddal a lakás különböző pontjára, hogy a baba ebben nézelődjön, ha ott nem tudod fektetni (pl. konyha). De akár a hozzátáplálást is kezdheted ezzel, ha nem a BLW-t, hanem a pépes verziót választod, illetve mi pl. még 8 hónaposan is használjuk, mert Panka szeret benne megkapaszkodni, és a segítségével feltérdel, feláll, így tulajdonképp ez a járássegítője (az FP járássegítő zebrájának egyelőre csak a pörgettyűi érdekesek). 

A hozzátáplálásról és az általunk fontosnak vélt, de nem tipikus hozzá kapcsolódó eszközökről, mint például a hordozó, ITT olvashatsz bővebben!

Sport babakocsi

Mikor ezt a kifejezést először hallottam, rohadtul nem értettem, hogy mi a francnak vett ilyet az a barátnőm, aki utoljára tesi órán futott. Először én röhögtem ki, aztán ő engem. Ezt a megnevezést nem a futáshoz használt típusra értik… Ezt a típust akkor használjátok majd, mikor a baba önállóan ülni tud, vagyis talán a legtovább, és ezért ez nagy vízválasztó a babakocsis korban. Ebből a típusból létezik hátizsákra, esernyőre és mindenféle kompakt verzióra összecsukható változat. A férjem még nem tudja, de egy nagyon szuper kompakt kocsit épp most néztem ki. Nincs kg az egész összecsukva, és a repülőre kézipoggyász an is fel lehet vinni. Na nem mintha olyan rohadt sokszor utazgatnánk repcsivel, szóval nem ezzel az érvemmel fogom felvezetni neki az újabb 40ezres must have kiadást.

De azért Nektek megmutatom ITT!

Ezt a három típust tulajdonképp mindenféle kombinációban be tudod szerezni. 3in1, 2in1, csak hordozót, csak sport babakocsit, ill. a retro mózeskosaras mélykocsit is. A 3in1 általában azt jelenti, hogy mind a három típus jár a vázhoz. Érdemes azonban ezt pontosan elolvasni, mert találkoztam olyan webáruházzal, aki ezalatt a váz+mózes+sport részt értette. Egy középkategóriás többfunkciós babakocsi csak az elején tűnik jó választásnak. Később számtalan kompromisszumot fog megkövetelni.

Ági: „Én úgy választottam, hogy inkább vettünk a kezdetekhez használtan egy középkategóriás  3in1 típust, hogy mikor eljön a sport babakocsi ideje, akkor vezessünk majd egyet. Ez kb. olyan, mint a négyévszakos gumi: ami mindenre jó, nem tökéletes semmire. Használható, de soha nem lesz az igazi. „

Tuti, ami tuti a babakocsi ügyben

Hiába kérdezed meg bármelyik barátnődet, vagy kérsz tippet valamelyik kismama csoportban, senki nem fogja megmondani a tutit, hogy melyik babakocsit vedd meg. Ugyanis attól tökéletes egy babakocsi, hogy a Ti szokásaitokhoz, életetekhez passzol. Ahány ház, annyi szokás. Tehát ahhoz, hogy a megfelelő babakocsit ki tudd választani, azt kell végig gondolnod, hogy milyen helyzetekben fogod használni. Tehát képzelj el egy délutánt, mikor elmentek sétálni, esetleg abba a boltba szeretnél eljutni, ahol vásárolni szoktatok. No persze nem nagybevásárlásról beszélek, mert az babakocsival esélytelen. A kosaruk általában 2 kg-ig terhelhető. Apának lefordítva: 4 sör. 😀 (Itt jegyezném meg, hogy láttam már babakocsit tiltó matricát is. Milyen kedves nem? Hagyjam kint a kikötött kutyák mellett? Persze ennek is érthető oka van (bolti lopások). De. megnézném én azt a biztonsági őrt, aki fel merné hajtani az én alvó kisbabám takaróját, hogy meglesse, nem csenek-e el épp semmit. )

Hogy fogtok kijutni a házból/lakásból? Befértek a liftbe? Milyen a környéken a járda? 

Mivel közlekedtek?

Elértek-e mindent gyalog, vagy gyakran kell majd tömegközlekedéssel, esetleg autóval közlekednetek. Ha tömegközlekedéssel kell utazni, akkor fontos, hogy minél keskenyebb legyen maga a váz, ill. a súly is számít, hiszen gyerekkel és minden motyótokkal együtt kell felszállni, ami egy magas lépcsős, régi Ikarusra egyedül gyakorlatilag mission in possible. 

Ha autóval közlekedtek, akkor a könnyű kezelhetőség az egyik fő szempont. Azaz a boltban azt próbáld ki, hogy egy kézzel ki tudod-e nyitni (a másikat  általában  lefoglalja majd a szemed fénye) ill. mennyi helyet foglal a csomagtartóban, és azt be lehet-e anélkül tenni, hogy szétvered az autó festését. 

Ha gyalog mindent meg tudtok közelíteni, és csak ritkán kell autózni, akkor is fontos lehet a súly, hiszen ha fel kell jutni vele a másodikra, akkor azért könnyebb megmászni a lépcsőt egy alumínium vázassal. 

Hol fogjátok tárolni?

A babakocsi súlyát érdemes ketté bontva figyelembe venni: mekkora a váz és mekkora a ráhelyezhető “felépítmény” ( mózes, hordozó, sport rész), súlya. Tárolóban kell tartanod, vagy cipelned kell emeleteken át? Egy tároló ritkán olyan steril, amiben nyugodt szívvel hagynánk egy újszülött fekhelyét, de a vázat már lehet. (Ha minden kötél szakad, és muszáj lent hagynod, terítsd rá az esővédőt.)

Érdemes figyelni arra is, hogy a babakocsinak milyenek a kerekei. A piacon elérhető felfújható, zselés és tömör kerék is. Minél keményebb a kereke, annál könnyebb lesz tolni. Minél puhább, annál jobban elnyeli az út egyenetlenségeit. Léteznek (már közép kategóriánál is) olyan babakocsik, amelyeknek lehet a rugózásán is állítani. Ez azért jöhet nagyon jól, mert a babák ízlése idővel ebben is változhat. Lehet, hogy eleinte mélyen aludt, mikor a macskaköveken toltad, később viszont egy borsószem is felébreszti. 

A 3 kerekű babakocsikkal könnyebb manőverezni. Ha szeretnél futni babakocsival (mármint nem azért, mert épp bőrig ázol, vagy a baba épp a babának nem tetszik valami, és ezt hangos oá kiáltásokkal tudatja) hanem sportolás céljából, akkor a futóbabakocsik is 3 kerekűek. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben kibillennek, felborulnak. Erre egyébként a 4 kerekű kocsiknál is érdemes figyelni. Némelyiknek nagyon magasan van a súlypontja, így hiába a 4 kerék, egy kanyarnál könnyen elhagyhatod belőle a gyermeket. 

Milyen magasak vagytok a férjeddel? 

A babakocsi kormánya akkor van megfelelő magasságban, ha a kezed rátéve a csuklód az alkarod egyenes meghosszabbítása. Tehát nem jó, ha visszahajlik, mikor tolod, vagy épp szinte hajolnod kell, hogy elérd. Így jó, ha tudod állítani a kormány magasságát. 

Létezik sport/szarvkormányos babakocsi és a szokásos egyben íves kormány. Utóbbi a hétköznapokban kényelmesebb választás. 

Számtalan kiegészítővel kényelmesebbé teheted a babakocsi használatát. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül: 

Must have lista a babakocsihoz

Esővédő: ez mindhárom felépítményhez jó lesz. Idővel merevedik a műanyag, ezért szakadhat. 

Szúnyogháló: ügyelj rá, hogy a nagy melegben sokat felvehet a szellőből, így melegebb lehet miatta a babakocsiban. 

Pelenkázótáska és vagy hátizsák: sok motyóval jár egy kisbaba, így mindenképp érdemes egy erre rendszeresített táskát beszerezni, ha nem adnak a babakocsihoz. Létezik nyitott rendszerező is, amiben mindig minden kéznél van, de miután belepottyantott egy madár, beleesett a fáról minden, ami beleeshet, és összepuffogták az autók, úgyis visszatérsz a táskához. 

Csipesz: mindent oda kell rögzíteni, mert vagy a szél szedi le, vagy a baba: a takarót, a textil pelenkát félig, a játékot egy szalaggal megtoldva, de adott esetben szuper rágóka is.

Bundazsák: van, aki az anorákra esküszik (ez a síoverál neve a gyerekes világban). Én jobban szerettem a bundazsákot, mert ha elaludt a babakocsiban, otthon elég volt kizipzározni, és nem ébresztettem fel az öltözködéssel Pankát. Aludt tovább a mózesben. 

Nice to have babakocsi tartozékok

Babakocsibetét: egyik oldala polár, így télen jön jól, a másik pamut, így a nyári melegben nem a babakocsi gyöngyvászon anyagához olvad hozzá a baba. A hordozó és a sport rész biztonsági övei is átfűzhetőek rajta. Ezen kívül egyedivé teheted vele a babakocsit.😀

Napernyő: ezt semmiképp sem neten rendeld, mert oda kell próbálnod a vázra. A babád imádni fogja leszedni.

Napvitorla: nem tud felfelé nézelődni a baba, ezért előfordulhat, hogy nem fog rajongani érte, de nehezebben szedi le, nem fogja fel a levegőt sem, és a naptól is óvja a csemetét. 

Ringató rakéta: felszerelhető a vázra, és ringatja a babát. 

Kerékhuzat: jól jön arra az esetre, ha a lakásban kell tologatnod. (Ha csak babakocsiban tudod elaltatni.)

Van azonban olyan baba is, aki egyszerűen nem szeret babakocsiban utazni, hiába szerezzük meg belőle az elérhető legjobbat. De ebben az esetben se csüggedjetek, a hordozós piac is legalább akkora mint a babakocsis. Ráadásul napjainkban hordozós anyukának lenni elég menő! 🙂

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu