Babaruha, babaruha márkák, babaruha méretek
Babaruhák, hordozók

BABARUHA

Ruhák a babának 

Öltöztetni a kisbabánkat szuper cuki és jó móka! Ezt élvezzétek, hiszen talán itt kell a legkevesebb nehéz döntést meghozni. Azért van pár buktató, aminek örültem volna, ha előre tudom. Ezzel megspórolhattam volna több ezer forintot és hogy felesleges babaruhákat vegyek. A cikkben szó lesz babaruha méretekről, márkákról és szerintem felesleges babaruhákról is. Olvassátok el, hogy ti ügyesebben vásárolhassatok.

Babaruha méretek

A baba ruha méret számozás a baba testhosszán alapul. Átlagban, a WHO hossztáblázata alapján, 45 – 55 cm között születnek a babák, ami azt jelenti, hogy előre 50-es, 56-os és 62-es ruhákat érdemes beszerezni. 50-es ruhából én nem vettem egyet sem, nem is igazán tudtam hogy van, mert amiket örököltünk azok között nem volt és ahol ruhákat vettem ott is 56-tól kezdődtek. De így utólag egy párat azért vehettem volna. A kórházban egyébként adtak újszülött ruhákat, csak egy babaruha szettet kellett nekünk vinni, amiben hazahoztuk a kórházból a kismókust. 

Tehát a babaruhák méretezése 6 cm-ként ugrik, és 50-től egészen 170-ig ez a számozás lesz (van egyébként 44-es méretű kisruha is a koraszülött babáknak, de az már tényleg nem konfekció méret).

A méret tud trükkös lenni, mert az én babám most 4 hónapos és 62 cm hosszú, de mivel nagy baba ezért szélességében is felvesz par centit, így 68-as ruhákat hord. Ráadásul van pár márka, akik hónapban határozzák meg a babaruha méretét, így: 1 hónapos korig, 1-3 hónapos, 3-6 hónapos, stb. . Ez becsapós, mert az én gyerekem havonta nőtt egy méretet, tehát 3 hónaposan rég nem voltak jó rá az 1 vagy 2 hónaposan hordott ruhák. Ez a táblázat segít, illetve minden márkának van mérettáblázata, azt nézzétek meg, ha bizonytalanok vagytok.

De amúgy is elég ritkán jó pont a ruha a kisbabánkra, az idő 90%-ban 2 méret között vannak. Nőnek, mint a gomba.

Babaruha szettek

1-2 hónapos korában folyton rugdalózóba öltöztettem a kisbabám, annyira egyszerű és milyen jó lehet egész nap pizsiben lenni, ráadásul apuka is csak ezt a babaruha szettet ismerte.

2-3 hónapos kora körül azonban, amikor az ember már kezd kicsit ocsúdni a megpróbáltatások sorából, érdemes napközben olyan babaruhát adni a gyerekre, amiben könnyen tud mozogni. Ez nem feltétlenül olyan praktikus mint a rugdalózó, de fejlődés szempontjából fontos, és hosszú távon kifizetődik.

Torna Dórát ajánlom követni Instangramon, ezt én tőle tanultam!

Nekem az alábbi babaruha szettek jöttek be napszak és évszak szerinti bontásban otthonra.

Benti babaruhák

Nappali babaruha

Télen: hosszú ujjú body + pulcsi/kardigán + nadrág + zokni (vannak benti sapkák is, de én azt nem nagyon használtam)

Tavasz/Ősz: hosszú ujjú body + nadrág + zokni

Nyár: rövid ujjú/ ujjatlan body magában vagy kisnadrággal

Éjjeli babaruha

Télen: hosszú ujjú body + rugdalózó

Tavasz/Ősz: rövid ujjú body + rugdalózó, vagy csak egy rugdalózó

Nyár: nyári pizsama (úgynevezett napozó) vagy csak egy body

( Hálózsákot vagy takarót használjatok pluszban éjszaka).

Kinti babaruhák

Kintre annyiban változott a baba öltöztetése, hogy télen adtam a benti ruhára egy meleg overált meg egy kötött sapkát. Ősszel és tavasszal tavaszi sapkát adtam rá meg egy lábfejes nadrágot és kiskabátot, de egy vékonyabb overál is jó lehet. Nyáron pedig csak valamilyen napellenzős kissapkát.

Itt még az befolyásolhatja a dolgot, hogy babakocsizunk vagy hordozzuk a babánkat. A babakocsiba lehet kistakaróval takargatni vagy bundazsákot használni, és amikor szél volt vagy nagyon hideg én a mózeskosár takaró részét is rátettem a babakocsira.

Hordozásnál a kabát alatt összebújtunk a babámmal, úgyhogy olyankor a tavaszi/őszi kinti ruhát adtam rá (téli sapival), hiszen még rájött úgyis az én kabátom.

Babaruha hasznos infók

babaruha body
© Mamik

Body

Belebújós és lapozós verzió is van belőle, mindegyiknek van előnye. A belebújos az elterjedtebb, én is ezt szoktam meg, egyszerű, nem gyűrődik. A lapozós abból a szempontból jobb (ha sokat kell öltöztetni mert bukik a kisbaba mondjuk), hogy nem kell a gyerek fején áthúzni, és dupla réteg melegíti a babát elől.

babaruha rugdalozo
© Mamik

Rugdalózó

Patentos és cipzáras verzió is van belőle. A patentos az elterjedtebb, nekünk is főleg az volt. A cipzáras jobban “zár”, ezért talán melegebb, de én féltem hogy a mozgolódáskor a cipzár megnyomja a baba mellkasát.

Baba zokni: a zoknik közül a legtöbbnek a gumija szorította a babámat, úgyhogy ezt érdemes a boltban lecsekkolni.

Babazokni méretezés (márkánként változhat)

0-6 hó: talphossz 11,5 cm, zokniméret 15-18.
6-12 hó: talphossz 12,75 cm, zokniméret 18-20.
12-18 hó: talphossz 14 cm, zokniméret 20-22.
18-24 hó: talphossz 15,25 cm, zokniméret 23-25.

Nem praktikus babaruhák

Az alábbi típusú babaruhákat mi nem nagyon használtuk, vagy mert macerásabb volt feladni, mint másik fajta babaruhát, vagy mert nem is tudtam nagyon beilleszteni a baba ruhatárába:

 • Cipők: a fun kedvéért lehet adni a kisbabákra babacipőt, de amúgy nincs sok értelme
 • Lábfejes nadrág: egyszerűbb, mint folyton a letúrt kis zoknikat keresgélni, de akadályozhatja a mozgást
 • Belebújós rugdalózó: én nem szerettem az egész testét átküzdeni rajta, és egy esetleges kakis baleset esetén végképp nem buli
 • Bugyik, alsó naci: ha a babád szereti letornázni magáról a pelust, ez nyáron jól jöhet, bár tuti ki fog kandikálni alóla a pelenka
 • Póló: én body párti vagyok, az szépen fogja a pelust is és melegen tartja a kis derekát, nem gyűrődik össze vissza
 • Szoknyák: szuper cukik, de ezeknél csak az egyberuhák kényelmetlenebbek. Felcsúszik, megtekeredik a babán, így még a mozgásában is gátolja. 
 • Fodrok, masnik, gallér: igazán csábító ezeket a rucikat megvenni a babádnak, de sajnos Ő nem fogja élvezni, ha valami a nyakánál, szájánál van. Az első hónapokban még a szopóreflexet is ki tudja váltani, így kimondottan zavaró. Ha a ruha alsóbb részeire varrták, még jó lehet, mert el fog vele matatni, de figyelj rá, hogy ne emelkedjen ki nagyon, mert ha ráfekszik, nyomhatja majd. 
 • Gyöngyök, flitterek: felejtsd el… Kb az 5. hónaptól a babák igazi kis morzsaporszívókká válnak. A picike kezükkel a legapróbb dolgokat is fel fogják venni, és már meg is kóstolják. Nem lehet elég biztosan felvarrni ezeket a díszeket, mert ha észreveszik, addig piszkálják, amíg a szájukba nem tudják venni.
 • Flikk flakk a ruhakon: szintén nagyon cuki ha pl a kis kutyás rugdalózón a kutya farka oda van varrva, de hasalásnál, forgatásnál nyomja, zavarja majd a kisbabát
 • Csillámos szálak a ruhán: szúrni, irritálni fogják a bőrét. Sőt! Könnyen kifoszlanak a szövetből, és mivel csillognak, szinte azonnal a szájába fogja venni a babád. 

Babaruha szett

Ezek alapjan én ezeket a ruhákat szerezném be méretenként, heti kétszeri mosás mellett:

Tel: 6 rugdalózó, 10 hosszú ujjú body, 5 nadrág, 7 pulcsi, 10 pár zokni, 1-2 meleg overál, 2 kötött sapka, 2 benti sapka, 2 pár kiskesztyű

Tavasz/ősz: 6 rugdalózó, 5 hosszú ujjú body, 5 rövid ujjú body, 5 vékony nadrág, 3 vékony pulcsi, 10 pár zokni, 2 vékony sapka, 1 vékony overál vagy kabát és egy lábfejes nadrág

Nyár: 4 nyári pizsama, 3 hosszú ujjú body, 5 rövid ujjú body, 3 ujjatlan body, 4 rövid nadrág, 2 vékony pulcsi, 2 vékony hosszú nadrág, 2 napellenzős sapka

Fázik-e a baba

Persze mindig vegyük figyelembe az adott hőmérsékletet az öltöztetéskor. Azt, hogy a baba fázik-e a nyakánál lehet ellenőrizni. A keze, lába ha hideg az még nem feltétlenül jelenti, hogy fázik, bár én nem szerettem, úgyhogy úgy öltöztettem, hogy ne legyenek hidegek. Szerintem egyébként inkább túlöltöztetik az anyukák a kisbabájukat, de ez így is van rendjén. Arra azért figyelni kell, hogy ne izzadjon, vagy ha nagyon összeizzadja a ruháját (ez nálunk az első melegebb tavaszi napon szokott eljönni), akkor cseréljük le a babaruhát, ne legyen vizes ruhában a gyerek, mert úgy könnyű megfázni.

Baba ruha márkák

A babaruha márkákkal kapcsolatban készítettem egy kérdőívet, amit 40 anyuci töltött ki és segített nekem értékelni a babaruha márkákat. A tapasztalataink pedig az alábbiak.

Babruha márkák értékelése

Értékelési szempontok:
Méret: a számozás alapján pont jó, kisebb vagy nagyobb
Anyag: puha: rugalmas, könnyen fel lehet adni, merev: rugalmatlanabb, pici nehéz feladni a babára
Tartósság: bolyhosodik, fakul, nyúlik, nem bírja a mosást, stb. Skála: Nagyon tartós – Közepesen tartós – Nem tartós
Ár: Olcsó ( body 1000 Ft alatt), Közepes ( body 1000-3000 Ft között), Drága (body 3000 Ft felett)

MárkaMéretAnyagTartósságÁr
BrendonPont jóPuhaNagyonKözepes
C&APont jóPuhaNagyonKözepes
H&MNagyobbPuhaNagyonKözepes
GeorgePont jóPuhaKözepesenKözepes
NextPont jóPuhaNagyonDrága
Lupilu LidlNagyobbPuhaKözepesenOlcsó
PepcoKissebbMerevNem tartósOlcsó
Tesco F&FPont jóPuhaKözepesenOlcsó
ReservedPont jóPuhaNagyonKözepes
TchiboPont jóPuhaNagyonKözepes

Egyéb babaruha márkák (a teljesség igénye nélkül): Zara, Bonprix, Marks & Spencer, Mamas & Papas, Sinsay, About You, Primark

A kedvenc márkák

 1. H&M: abszolút kedvenc, mindenki szereti, vagányak a ruhák és jó az anyaguk, könnyen fel lehet adni a babákra
 2. Tesco F&F: jó ár-érték arányú, pont jó a méretezése és cukik a ruhák
 3. Next: szép és tartós babaruhák, általában használtan lehet beszerezni
 4. Lidl Lupilu: jó ár-érték arányú, puha, praktikus babaruhák

Babaruhák beszerzése

 1. Új

Webshopokból lehet kényelmesen rendelni, vagy ahol nincs, ott el kell zarándokolni a boltba.

Webshop elérhetőség:
Brendon: https://www.brendon.hu/ruhak
C&A: https://www.c-and-a.com/eu/en/shop/kids
H&M: https://www2.hm.com/hu_hu/gyerekek.html
Next: https://www.next.co.uk/newborn
George: https://direct.asda.com/george/kids/D25,default,sc.html
About you: https://www.aboutyou.hu/gyerek
Reserved: https://www.reserved.com/hu/hu/kids
Tchibo: https://www.tchibo.hu/babaruhak-c400048970.html?&pos=0

Boltok: Tesco, Lidl, Aldi, Auchan, Pepco

 1. Örökölt

Mindent fogadjatok el, családtagoktól, barátoktól. Plusz tartsatok babavárót, ott sok mindenre szert lehet tenni.

 1. Használt

Turik: darabra és kilóra is lehet venni, a legtöbb babaruha szinte új vagy alig használt, nagyon menő darabokat lehet itt kifogni.

Facebook csoportok: nagyon sok országos baba-mama adok veszek csoport van, illetve a városoknak is szokott lenni saját baba-mama csere-bere csoportjuk. Darabra is lehet venni, de általában egyszerűbb és olcsóbb kész babaruha csomagokat venni.

Egy párat ide belinkelek, de keresgéljetek Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/1380439938872243/
https://www.facebook.com/groups/948116361910218/
https://www.facebook.com/groups/460677080760763/
https://www.facebook.com/groups/1839784316262713/
https://www.facebook.com/groups/472483436253253/?ref=br_rs

Baba börzék: Facebookon keressetek rá, szinte minden városban tartanak évente pár börzét. Az árusok között főleg anyukák vannak, de vannak olyanok is akik külföldről, innen onnan megvesznek babaruhákat és a börzéken adják el, tőlük szép cuccokat lehet venni, de általában drágábbak is. Én az anyukáktól jobban szeretek vásárolni.

Mi legyen a kinőtt babaruhákkal?

 1. Vákumcsomagolás

Én méretenként vákum-csomagoltam a ruhákat, jól jöhetnek még.

 1. Elajándékozni

A kevésbé strapabíró ruhákat érdemes azonnal eladni vagy elajándékozni. Ilyen pl. a babazokni, mert a zokni gumija adja meg legelőször magát a babaruhák közül, ezért ezeket nem annyira érdemes eltenni a következő gyermeknek vagy sokáig őrizgetni.

 1. Eladni

Facebook marketspace-en, bababörzéken, Facebook baba-mama csoportokban pikk pakk túl lehet adni rajtuk.

Hogyha bármivel kiegészítenéd, vagy nem értesz egyet, írj nekünk egy emailt ide: mamik@ittegybaba.hu