Napirend
Alvás,  Napirend

Napirend

Mikor várandós lettem, rögtön az első megjegyzések között szerepelt, hogy készüljek, pihenjek, mert ha megszületik a baba, egy perc nyugtom sem lesz. Mintha előre ki tudná pihenni az ember magát, mikor amúgyis ott növekszik a pocakjában valami, ami viszi az energiát…

Az ijesztgetés piciny magvacskája szépen lassan gyökeret eresztett, és egész terebélyes aggodalommá nőtte ki magát atekintetben, hogy hogyan fogom menedzselni a kisbabám igényeinek kielégítését, a háztartásbeli teendőket, és hogy mindezek mellett a szeretett kiskutyámról ne is beszéljek. 

Az első hónapban is tettem kísérleteket rá, hogy mindent megcsináljak, amit csak szeretnék, gyerek mellett, mert én superhero vagyok, de mondanom sem kell, hogy kudarcba fulladt. Vagy ha nem, akkor cserébe én fulladtam bele a teendőkbe, kapkodtam egész nap, hogy kimossam a ruhákat, de azért vasaljak is kicsit, na meg persze legyen ebédem és hát itt ez a vírus is, szóval nem ártana letörölgetni minél gyakrabban a kilincseket sem. 

Nade ne szaladjunk ennyire előre, hiszen ahhoz, hogy bármit tudjon csinálni az ember lánya, aki történetesen egyedül tengeti a napjait egy kisbabával napközben, ahhoz kellene egy alvó, vagy legalább nyugodtan nézelődő gyerek. Akik már gyakorló anyukák voltak, kérdezgettem őket, hogy mikor házimunkáznak és egybehangzóan ők is ezeket az időpontokat jelölték meg, illetve mikor Apa már otthon volt és vagy ő segített be a házimunkába, vagy ő foglalkozott a gyerekkel.

Az alvás és napirend kapcsolata

Alszik a gyerek?

A napirenddel szorosan összefonódik ez a témakör számomra, mert ezek az alvásidők adják a vázát a napunknak, ezek azok a pontok, amikhez viszonyítani tudok. Eleinte a pici babák is csak sodródnak, nincsen túlzottan nagy rendszer az életükben, ezért ebből adódóan Te is csak sodródsz. Nagyjából a 2. hónap tájékán azonban érdemes elkezdeni megfigyelni, hogy mit mikor csinál: mikor szenderül el és mikor éhes. Ne legyen illúziód, ekkor még nem lesz semmi svájci óra pontosságú napirendetek, de elkezd letisztulni az őskáosz. A kisbabák esetében a napirend nem feltétlenül azt jelenti, hogy felébreszted 7:00-kor, megeteted, mert hát annak van itt az ideje és utána 9:00-kor pontban visszaalszik, te pedig sunyiban lábujjhegyen kisuvickolod a fürdőt 10:00-ig. Sokkal inkább a dolgok egymás utáni sorrendiségét jelenti, de ebből adódóan kialakulhat egy időbeli “ütemezés” is végső soron. Pl. evés után alvás, az után játék, vagy séta, majd ismét evés, fürdetés, stb. Érdemes intervallumokban gondolkodni és ennek mentén tervezni mellette a napi teendőidet. Itt arra gondolok, hogy valamikor 07:00 és 08:00 között felébred, evés után 09:00 és 10:00 között visszaalszik és ettől függően pihen kb. 1-2 órát (gyereke válogatja). 

Ha észreveszed, hogy délelőtt elkezd pl.: nagyobbakat aludni a reggeli etetés után, akkor nem biztos, hogy jó ötlet még megtornáztatni és játszani, hanem inkább próbáld meg az alvás irányába elterelni. Ha ez rendszeressé válik, egy ideig tudsz azzal az idősávval kalkulálni a saját programodat illetően. Azért ne gondold, hogy ez sokáig így marad, mert jöhet egy front, egy növekedési ugrás, vagy a már-már mumusként emlegetett fogzás, vagy csak simán növekszik és máshogy alakulnak az igényei.

Az alvás jelentősége

Na, most persze azt gondolhatod kedves Anyuka, hogy én csak azért apellálok itt a gyerek alvására, hogy én magam is pihenjek (skandallum!), vagy odategyem a húslevest. Sokkal fontosabb dolgokról van itt szó. Arról, hogy ha a gyermek jóval kevesebbet alszik, mint amennyi a körülbelüli korának megfelelő alvásigény, az hátráltathatja a fejlődését, illetve úgy általában borzasztó lehet állandóan álmosnak lenni, gondolj csak bele, Neked is milyen rossz. Szóval amellett, hogy zsonglőrködsz egy háztartással és a saját magad pihenésével, gondolj erre is. Az alvásra legalább olyan hangsúlyt kell fektetni, mint az etetésre, habár az én környezetemben is sokan alapvetésnek vették, hogy éjszakázom és ez így teljesen rendben is van, mert ez a kisgyermekes anyukák dolga, vagy sorsa, ugye?

Mérés a kiegyensúlyozottabb napirendért

Amikor úgy látom, hogy valami változik a napirendben, szintén elkezdem mérni, mikor és mennyit alszik a gyerek. Pár hete szinte kaotikusan felborult például a napirendünk, így elkezdtem nyomon követni az alvási szokásait. Offtopic, de ha valaki szeret statisztikákat nézegetni, erre is létezik applikáció. 🙂 Én a Baby Daybook-ot használom, ami egy felhasználóbarát felületen vezet végig, és az alvások idején kívül az etetések számát, a mennyiségeket, a tevékenységeket, egy szóval mindent IS lehet benne rögzíteni a lefejt anyatejen keresztül a gyerek hasalással töltött idejéig. Éjszaka pedig, mikor már alszik a família, feszült figyelemmel elemzem az aznapi történéseket, hogy megtudjam, van-e valami trend a tevékenységekben. De ez már lehet, hogy a perverzió határát súrolja. 😀

Viccet félretéve, nekem ez biztonságérzetet ad, illetve könnyen látható belőle például, hogy a korrigáltan 5,5 hónapos gyermekemhez stoppert lehetne igazítani: felébred, 2 órát aktívan ébren van, majd 2 óra elteltével nyűgösködik, már viszem is aludni, és gyönyörűen alszik pár órát, majd kezdődik az egész elölről. Ez neki is kereteket ad, ébren töltött idejében kiegyensúlyozottnak mondható, ha nem üt be a fogzási apokalipszis éppen. Ez tehát a stopper szerinti napirend, amikor időintervallumokkal lehet kalkulálni. Tehát ha 7-kor kel, akkor 9-kor lesz álmos, de ha 8-kor kelt, akkor 10-ig bírja ébren.

Később, mikor az ébredés ideje már csak kb. fél órát mozog, majd el fog jönni az is, mikor már óra szerint fogja végezni a tevékenységeket, tehát minden történés adott időpontban fog megtörténni. Pl. délelőtt 10 körül alszik egyet fixen, nem pedig egymáshoz viszonyítva, de erre lehet, hogy még jó pár hónapot várnom kell.

Minél idősebb a baba, annál több dolog tudja borítani a napirendet. Mivel egyre inkább pontos a biológiai órájuk, ezért egyre nagyobb galibát tud okozni a fogzás, a szeparációs szorongás, vagy épp a mozgásfejlődés. Ha emellett igény szerint szoptatsz, akkor az események sorrendje képes teljesen felborulni, ha pedig 1-1 programot is be szeretnél iktatni, akkor igazi őskáosz alakul ki. A babák viszont szeretik a rendszert, mert ez ad nekik biztonságot.

Tippek

Az esti napirend alakul ki általában leghamarabb és szinte magától. Nálunk vacsora utána pici játék van még, majd fürdés és fektetés. A legtöbb háztartásban ez így van, de akiknél a pancsolás felpörgeti a babát érdemes a fürdés után még némi időt hagyni és hangolódni az alvásra.

Rituálék fontossága. Könnyebb betartani az étkezéseket, öltözések és úgy mindennek az idejét és sorrendjét, ha ugyanúgy és ugyanott történnek. Hogyha valami félrecsúszik, be lehet vezetni új szokásokat, például lefekvéskor adni apának egy jó éjt puszit. Ezzel ki lehet zökkenteni a kisbabát, illetve főleg később a dacos kistotyogókat, ha valamivel épp nagy ellenállásba kerülnek.

Fel kell-e kelteni a babát az alvásból, hogy tartható legyen a napirend? Az első időben semmiképpen nem keltenék fel alvó csecsemőt. 😀 De később, 2 éves kora körül vagy amikor oviba megy, akkor kénytelenek vagyunk néha felkelteni.

A mi babáink napirendjeit itt olvashatod el.

Összességében a konklúzióm, hogy természetesen mint a többi témában is, mindig igyekezz megfigyelni, mire van a babádnak szüksége, és állj rugalmasan az igényeihez, ezzel tudsz neki a legtöbbet segíteni. Az anyai lét sok önfeláldozással jár, de ha sikerült kialakítanotok a különböző időszakok napirendjeit, akkor Te is fogsz benne időt találni magadnak alvásra és miegymásra, még ha ez néha nehéznek és kilátástalannak is tűnik. 🙂