5 honapos baba napirend
Napirend

5 hónapos baba napirendje

Itt elolvashatod a mi 5 hónapos kisbabáink napirendjeit egy ideális otthon töltött napon. Leírjuk, hogy mikor ébredünk, mikor etetünk, mikor altatunk, szóval hogy hogy telt egy napunk, amikor 5 hónaposak voltak a kisbabáink. A napirend folyamatosan változik, sőt, sok esetben nem is beszélhetünk ilyen pici babáknál napirendről, a miénk is csak az ideális napokon ilyen, de jó orientációs pont lehet számotokra. Olvassátok el azt is, mik történnek velünk az 5. hónapban.

Réka és Áron baba

7:00 Áronka megébred, de még ásitozik, úgyhogy próbálom visszaaltatni cicin.
Ha sikerül akkor 8:30-kor kelünk fel, játék, nevetgélés az ágyban.
9:00 Pelus csere (váltás mosipelusra, éjszaka még eldobhatósat használok), átöltözés játszós ruhába
9:15 Áronkával a karomban kávézás, reggeli készítés
9:30 Szoptatás
10:00 Közös reggelizés az asztalnál, Áronka már nagyon nyúlkál, úgyhogy várom a 6. Hónapot hogy elkezdhessünk együtt enni (kicsit hamarabb mint 6 hónapos el is kezdjük)
10:30 Tornaóra (már nem annyira izgis neki, úgyhogy játék, hasalás, kúszás úgy ahogy)
11:30 Szoptatás, alvás
12:00 Anya ebédel
13:30 Áron felkel, szoptatás
13:45 Pelus csere
14:00 Játék
14:30 Séta a kutyával
15:30 Szoptatás
16:00 Játék
17:00 Megjön apa, eszik, addig anyáék pelust cserélnek
17:30 Családi idő, sétálás vagy apa játszik Áronnal, anya tesz vesz, blogol
19:30 Anya elmegy fürödni
20:00 Fürdetés
20:30 Szoptatás, altatás

Éjszaka 1-szer vagy 2-szer szoptatás (2 körül és 6 körül)

Ági és Panka baba napirendje

Az 5. hónapban a napjaink szinte ugyanúgy zajlottak, mint a 4.-ben. Picit hosszabbodott az ébrenléti idő, de nem számottevően, ill. ha ébred, akkor csak egyszer. 

4:30 hajnali szopi (opcionális: ha van kaki, akkor peluscsere. Ebben az esetben nem tudom visszatenni az ágyába, az ölemben alszik még szopi után.)
7:30 ébredés, Panka játszik az ágyában, addig ébredezek. 
8:00 peluscsere, szopi, büfi, átöltözés. (Együtt megyünk a szekrényhez, ahol Panka gyakorolja a markolást, elengedést, azaz leszedeget a vállfáról 1-2 ruhát). Peluscsere közben 2 mondókás torna. Ébresztjük apát, majd Panka és apa bírkózik az ágyon. Addig én felöltözök és a fürdőszobában ténykedek, ill. fejek. Tornaóra először Pankának, majd nekem. (2-3 napüdvözletet elvégzek) Panka előttem, mellettem, alattam kacarászik ezen. 
10:30 Panka szopizik, büfizik majd alszik (délelőtt általában sikerül az ágyában). Amíg Panka alszik, addig valamilyen házimunkát végzek. (Mosás + főzés, vagy ha nem kell főzni aznap, akkor mosás + valamilyen egyéb takarítás, pl. zuhanykabin tisztítás). Ha kell ügyet intézni, vagy bármi, amiért el kell mennem otthonról, azt ebben az időben szoktam. 
11:30 Panka kb. ekkor ébred, egyedül játszik a kiságyban 10-20 percet, pelus csere, majd együtt ebédelünk. Panka is az asztalnál “ül” az autós hordozóban. Ekkorra kinőtte a hintát. Ebéd után apa idő, addig összepakolok a konyhában és az ebédlőben, ill. fejek. 
13:30 Panka szopizik, büfizik.  Pelus ellenőrzés. 

A délutáni program változó. Függ a délelőtti alvástól, a teendőktől, az időjárástól, stb.
– Játék anyával.
– Közös házimunka (pl. ágyneműcsere, teregetés, ruhák hajtogatása)
– Séta babakocsival

Ébredéstől számított 3 óra elteltével Panka alszik. 
17:00 Panka szopizik, cicin alszik el anya ölében, vagy séta, ha délután elmaradt. 
18:30 játék ölben, mondókázás, éneklés, hasalás stb. 
19:00 fürdés (Ez az egyetlen bebetonozott program a napunkban, maximum 15 perc csúszás szokott lenni.). Fürdés után szopi és büfi felváltva kb. egy órán keresztül. Ha minden büfi kint van, Panka 3-5 perc alatt elalszik az ölemben.
20:30 Panka az ágyában alszik. Összepakolok, ha másnap kell főzni, előkészítem azt, közben vacsorázok, majd fejek. 
21:00 Apa hazaér a futásból, utána anya és apa kettesben beszélget, filmet néz, stb. 

Éjjel Panka egyszer szopizik, de néha az is elmarad. Ebben az esetben szokott hajnalban kelni. Általában magától visszaalszik közben. Éjjel egyszer fejek, ha sikerül, akkor Panka éjjeli szopija előtt. Ha nem ébred, akkor is felkelek fejni. Peluscsere csak akkor szükséges éjjel, ha többször szopizik. 

A délutáni programok gyakran változnak, de bárhogy is alakul a nap, Panka háromszor alszik. (2 hosszú és egy rövid) Ha valamiért ez nem jön össze, fürdésnél már nagyon nyűgös, sír.

A tevékenységek sorrendje ebben az időszakban nálunk így vált be:
Ébredés, önálló játék, peluscsere, közös tevékenység, szopizás, alvás. 

Ebben az időszakban Panka az esetek többségében egy mellből szopizik, a másikat anya lefeji és a tejtesóhoz kerül. 

Hétfő délelőttönként dévény tornára járunk. Hétvégén egy nap ebéd körül nagyszülőkkel találkozunk. Vasárnap délután nagyszülők viszik Pankát sétálni, szülőknek van 1-2 óra kettesben. 

Meli és Sebi napirendje

6:00 peluscsere, megszületik az első adag kaki. (Mivel ez minden nap bombabiztos alkalom, néhányszor megpróbáltam bili fölé tartani, pelus helyett, had szokja. Hát megszoknia nem sikerült, ellenben teljes mértékben felébredt és lázba jött a kakis bilivel való játék lehetőségének izgalmától. 🙂
Peluscsere után jó esetben visszarakom cicire és alszik tovább 7:30-ig, aktívabb napokon 
7:30-ig játék, majd rövid alvás 8-ig.
8-tól reggeli szoptatás, és anya is reggelizik, amit Sebi nagy sikogatásokkal illet. A kávéfőző gombját már ő nyomhatja meg minden reggel. Ámulattal nézi, hogy készül a kávé. Majd játék, amely főleg abból áll, hogy borítsuk ki anya kávés bögréjét és igyunk bele a vizes poharába. Ezt egyébként megengedem, karon ülő helyzetben és nagyon élvezi.
9-re újra elfárad és egy nagyobb alvás következik, ami cicizéssel indul, amelyből 11-kor ébred egy hatalmas büfi ingerre. Felveszem, büfizik és még ágyban maradunk pár percig, néhány ölelés erejéig. Aztán most már komolyan elindul a nap, felkelünk és indul a torna óra. Fél1-körül Ő és én is táplálkozunk, ő még csak anyatejet általam …én pedig újabban megpróbálok valamit főzni, ezzel is felkészítve magam a hamarosan bekövetkező hozzátáplálásra.
A szoptatások alkalmával most már mindig meg kell büfiztetnem, vagy ha véletlenül belealszik, biztosan a büfi fogja felkelteni.
Kora délután van lehetőség elmenni sétálni, találkozni más babákkal és nagyot játszani vagy elintézni bármit.
16 órától újra szoptatás és alvás következik.
17:15-kor hangosan üdvözöljük apát és vele is játszunk egészen 19 órág. Amikortól már csak karban hurcizva várja a fél8-as fürdést és a 8 órai altatást. (Néha 18 óra magasságában alszik 15-20 percet.)
Jellemzően a fekve szoptatással kezdődő altatás másfél óráig húzódik, a kiságyban kukuccs játékkal, a nagy ágyban pedig hangos blablabla-zásokkal végül karban ringatva fél10-10 körül alszik el.
Fél 11: első ébredés, büfi vagy anya ölelés
2:00: megéhezős ébredés, szopizás

Napirendünkben a fő változást az volt, hogy délelőttre nem érdemes semmilyen programot, még védőnői és orvoslátogatást sem szervezni,mert az álmosság miatt úgyis sírásba torkollik. Délután viszont hosszú aktív időszak van, amit hangosan végig gagyog, mókázik, egekbe emeli és szopja a lábujját valamint végig kúszik a nappalin oda-vissza végkimerülésig. Még nem hagyja el a neki kijelölt területet (habtapival), de elkezdték érdekelni a felnőtt dolgok (Xbox, távirányító, router). Valamint esténként menetrendszerúen felriad (hooool az anyukám ébredés) az elalvást követő órában (40-60 perc között).